Brambory
JEDNOHUBKY S OLIVOU:
Brambory nakrájíme na centimetrové
plátky, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, osolíme
a upečeme v troubě. Nastrouháme 1 Hermelín, osolíme a
promícháme se stejným množstvím měkkého tvarohu. Na
plátek brambory dáme kopeček směsi a ozdobíme olivou plněnou
feferonkou.
HRANOLKY Z PAPIŇÁKU:
1 kg brambor oloupeme, omyjeme a
pečlive osušíme. Nakrájíme na tenké plátky (nemáčíme) jen prosolíme a posypeme drceným kmínem. Do tlakového hrnce dáme 50g másla (sádla nebo Ivy), nasypeme brambory a bez vody 10
minut dusíme.
KŘENOVÉ PLÁTKY:
Syrové oloupané brambory nakrájíme
na tenké plátky. Obalíme je v těstíčku z rozšlehaného vejce,
hladké mouky a strouhaného křenu. Smažíme v rozpáleném oleji.
VALAŠSKÉ STRAPÁČKY S KYSELÝM
ZELÍM:
750g nastrouhaných syrových brambor, 250g
polohrubé mouky, mletý pepř, sůl. Vypracujeme těsto a protlačujeme
sítkem s kulatými otvory do vařící osolené vody.
Mícháme ode dna, až vyplavou na povrch, vybereme je sítem. Omastíme rozpuštěným
špekem a podáváme s kyselým zelím
podušeným na sádle.
SMAŽENÉ TVARŮŽÁKY:
600g vařených brambor, 150g tvarůžků, 1
vejce, česnek, polohrubá mouka podle potřeby, majoránka, mletý pepř. Brambory
i tvarůžky nastrouháme, přidáme utřený česnek, vejce, koření a mouku.
Promícháme a kousky těsta rozetřeme na pánvi s rozehřátým
tukem. Smažíme po obou stranách.
BRAMBOROVÉ KOTLETY:
500g brambor, 2 lžíce hladké mouky, 1
vejce, 50g sardelové pasty, majoránka, muškátový květ, sůl. Den předem
uvaříme brambory ve slupce. Oloupané nastrouháme, posypeme moukou, osolíme,
okořeníme špetkou majoránky a muškátového květu. Přidáme vejce, sardelovou
pastu a vypracujeme těsto. Z kousku těsta tvarujeme "kotlety",
obalujeme v rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme po obou stranách v
rozpáleném tuku.
PEČENÝ BRAMBORÁK S MÁKEM:
1 kg polohrubé mouky, 4 syrové brambory,
100g droždí, 3 - 4 stroužky česneku, 1 litr mléka, 3 vejce, 2 lžíce sádla (nebo
2 - 3 lžíce pomletých škvarků), majoránka, mletý pepř, sůl. Do trochy
vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. V mléce rozkvedláme
vejce, vzešlé droždí, nastrouhané (vymačkané) brambory, mouku, utřený česnek.
Ochutíme majoránkou, pepřem, solí a zamícháme sádlo (škvarky). Necháme
vykynout. Těsto rozetřeme na vymazaný plech, posypeme mákem
a během pečení potíráme rozehřátým sádlem.
PEČENÝ BRAMBORÁK:
1 kg uvařených brambor, 200g krupice,
uzené maso nebo salám, 100g špeku, 8 stroužků česneku, 5 vajec, 1/2 litru
mléka, majoránka, 2 lžičky soli. Brambory nastrouháme, posypeme krupicí
a teplým, osmaženým salámem a špekem. Přidáme sůl, majoránku, utřený česnek a
rozkvedlaná vejce v mléce. Důkladně promícháme a rozetřeme na sádlem vymazaný plech. Pečeme téměř hodinu při 150 - 160
°C.
SYREČKY SMAŽENÉ V BRAMBOROVÉM
TĚSTÍČKU:
8 velkých nastrouhaných syrových brambor,
3 vejce, 4 stroužky utřeného česneku, 3 nastrouhané cibule, 2 lžíce hladké
mouky, 1 lžička majoránky, 1 lžička mleté sladké i pálivé papriky, špetka
mletého pepře, 1 lžička soli. Z nastrouhaných brambor slijeme vodu a
smícháme s ostatními surovinami. Na rozpálený olej v lívanečníku dáme trochu
bramborového těsta, na které položíme plátek syrečku. Zakryjeme těstem a
smažíme rychle po obou stranách.
BAČOVSKÝ ZÁVIN S KLOBÁSOU:
500g nastrouhaných předem uvařených
brambor, 150g hladké mouky, 2 vejce, sůl. Brambory smícháme s moukou,
vejci, osolíme a vypracujeme těsto (můžeme okořenit mletým pepřem, mletou
paprikou, kari kořením apod.). Vyválíme obdélník, doprostřed položíme podélně
rozkrojené klobásy a svineme do závinu. Potřeme rozšlehaným vejcem a na
vymazaném plechu zapečeme. Po chvíli vyjmeme, znovu potřeme vejcem a posypeme
nastrouhaným uzeným sýrem (100g). Zapečeme v troubě,
až sýr na povrchu zezlátne. Vychladlý závin krájíme na řezy.
RYCHLÉ BRAMBOROVÉ TOPINKY:
1 kg zdravých velkých syrových brambor,
15 velkých stroužků česneku, 100 - 150g sádla, sůl. Čistě omyté brambory
i se slupkou nakrájíme na kolečka, položíme na sádlem vymazaný plech. Osolíme a
v troubě opečeme až zčervenají. Na sádle osmažíme nakrájený česnek, přidáme
opečené brambory, promícháme a ihned podáváme.
ČERVENÉ BRAMBORY:
Vařené brambory, kečup, česnek, olej,
sůl. Brambory nakrájíme na plátky, pokapeme kečupem, posypeme utřeným
česnekem, osolíme a pokapeme olejem. Potom vše dobře promícháme.
JAKO FRANCOUZSKÉ BRAMBORY:
Uvařené oloupané brambory i
natvrdo uvařená vejce nakrájíme na kolečka. Na pánvi
rozpustíme drobně nakrájenou slaninu, promícháme s
brambory a vejci. Dáme do vymazané zapékací mísy, osolíme,
opepříme, okořeníme oreganem. Zalijeme zakysanou smetanou a krátce zapečeme v troubě.
ZAPEČENÉ BRAMBORY S KVĚTÁKEM:
Do tukem vymazané zapékací mísy
klademe vrstvu uvařených brambor nakrájených na
kolečka, pokračujeme vrstvou uvařeného květáku
(rozebraný na malé růžičky), kterou posypeme strouhaným
sýrem smíchaným s nakrájenou šunkou. Zalijeme smetanou s rozšlehaným žloutkem a zapečeme v troubě.
BRAMBOROVÉ PIROŽKY:
Asi 200g uvařených oloupaných brambor, 1
lžíce strouhaného sýra, kousek másla, 4 lžíce polohrubé mouky, 1/2 vejce, mletý
pepř, trocha strouhaného muškátového oříšku, sůl. Brambory rozmačkáme,
přidáme kousek másla, strouhaný sýr, mouku, vejce a koření. Vypracujeme těsto,
rozválíme na 5 mm silnou placku a vykrajujeme větší kolečka. Na každé kolečko
dáme trochu masové nádivky (nebo salámové), přehneme
napůl a dobře přitiskneme. Potřeme zbytkem vajíčka a na vymazaném plechu v
horké troubě zprudka upečeme.
BRAMBOROVÉ ZELNÉ PLACKY:
400g vařených brambor, 200g hrubé mouky,
1 vejce, 150g vymačkaného jemně nakrájeného kyselého zelí, sůl. Brambory
prolisujeme, osolíme, promícháme s moukou, vejcem a zelím. Vypracujeme tuhé
těsto, na pomoučeném vále vyválíme placku o síle asi 5 mm a skleničkou
vykrajujeme malé placičky. Pečeme na vymazaném plechu v předehřáté troubě.
BRAMBOROVÉ KMÍNOVÉ PLACKY:
400g vařených brambor, 200g hrubé mouky,
1 vejce, sůl. Brambory prolisujeme, osolíme, promícháme s moukou a
vejcem. Vypracujeme tuhé těsto, na pomoučněném vále vyválíme placku o síle asi
5 mm a skleničkou vykrajujeme malé placičky. Klademe je na vymazaný plech,
potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Pečeme v předehřáté troubě. Placky také můžeme
smažit v rozpáleném tuku po obou stranách.
BRAMBOROVÉ ŠKVARKOVÉ PLACKY:
400g vařených brambor, 200g hrubé mouky,
1 vejce, asi 100g mletých škvarků, sůl. Brambory prolisujeme, osolíme,
promícháme s moukou, vejcem a škvarky. Vypracujeme tuhé těsto, na pomoučněném
vále vyválíme placku o síle asi 5 mm a skleničkou vykrajujeme malé placičky.
Pečeme na vymazaném plechu, nebo smažíme v rozpáleném oleji.
Podáváme horké, přímo z trouby.
BRAMBOROVÁ BAŠTA:
Na oleji rozškvaříme nakrájenou slaninu, přisypeme nakrájenou cibuli a
vše osmahneme. Přidáme kolečka nakrájených párků,
kolečka uvařených brambor a 2 nasekané stroužky česneku.
Osolíme, opepříme a osmahneme. Zalijeme rozšlehanými vejci
a necháme je "srazit". Posypeme nakrájenou
pažitkou, petrželkou.
SNĚHOVÉ BRAMBOROVÉ PLACKY:
1 kg oloupaných syrových brambor, 2
vejce, hladká mouka, 100g strouhaného tvrdého sýra. Z nastrouhaných
brambor vytlačíme vodu, osolíme, ochutíme drceným kmínem. Přidáme
žloutky a tolik hladké mouky, aby těsto bylo hustší. Vmícháme nastrouhaný sýr a
ušlehaný sníh z bílků. Smažíme na rozpáleném oleji po
obou stranách do zlatova.
BRAMBORY S KAPUSTOU:
500g brambor, 1 malá kapusta, sůl, sádlo,
škvarky. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě
doměkka. Opranou kapustu uvaříme vcelku v osolené vodě, rozsekáme na drobno a
vmícháme do uvařených brambor. Omastíme sádlem a hustě posypeme škvarky.
VODNÍKOVA KAŠE:
1 kg brambor, 1/4 litru mléka, 1 krabička
mraženého špenátu, 1/2 cibule, 1 lžička hladké mouky, 1 lžíce másla.
Oloupané brambory uvaříme doměkka. Rozmačkáme s máslem a horkým mlékem. Na
másle zpěníme nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a osmahneme do růžova. Vložíme
špenát a pod pokličkou necháme rozmrazit. Osolíme a
ochutíme podle svých zvyklostí. Zašleháme do bramborové kaše a podáváme s
uzeninou.
ZAPÉKANÉ BRAMBORY S BEŠAMELEM:
Uvařené brambory nakrájíme na
plátky. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku,
zalijeme mlékem, okořeníme
muškátovým oříškem, povaříme a zalijeme brambory. Utřeme česnek se solí, sýrem Lučina, ochutíme
pepřem, spojíme vajíčkem a dáme na povrch
brambor. Upečeme do zlatova, podáváme se zeleninovým salátem.
ZAPEČENÉ BRAMBORY S KYSANÝM
ZELÍM A PÁRKY:
Kyselé zelí podusíme pod pokličkou
témeř doměkka. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a
nakrájíme na plátky. Nakrájenou cibuli usmažíme do
zlatova na tuku společně s kolečky nakrájených párků. Na dno tukem vymazaného
pekáčku rozložíme vrstvu poloviny nakrájených brambor,
osolíme, opepříme. Poklademe dušeným zelím, osmaženou cibulí a párky a
zakryjeme zbytkem brambor. Znovu osolíme, pokmínujeme a pokapeme tukem. Krátce
zapečeme v horké troubě, pak zalijeme rozšlehanou smetanou
(2 dl) a dopečeme.
ZAPÉKANÉ BRAMBORY S PÓRKEM:
Syrové oloupané brambory i párek
nakrájíme na kolečka. Vrstvíme do vymaštěného pekáče, každou vrstvu osolíme a opepříme. Zalijeme šlehačkou a
upečeme v troubě.
PEČENÉ, KOŘENĚNÉ BRAMBORY:
1,5 kg oloupaných syrových brambor, 2
cibule, 4 stroužky česneku, drcený kmín, sladká i pálivá mletá paprika, sůl. Brambory
nakrájíme na plátky, cibuli na kolečka a česnek drobně nasekáme. Dáme na silně
vymaštěný pekáč, osolíme, okořeníme. V horké troubě upečeme za občasného
promíchání do zlatova. Zapíjíme kefírem.
MILÁNSKÉ BRAMBORY:
300g mletého masa, 8 větších uvařených
brambor, rajčata (nebo cuketa, papriky, párek), plátky slaniny (nejlépe
anglické), 1 vejce, 1 kelímek smetany, sůl. Mleté maso osmahneme na
kousku tuku, osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou. Brambory nakrájíme na kolečka a
polovinu naskládáme na dno máslem vymazaného pekáčku.
Osolíme, brambory zakryjeme opečeným mletým masem, plátky nakrájených rajčat.
Zbytek brambor rozložíme na zeleninu a zakryjeme plátky slaniny. Zalijeme
smetanou rozšlehanou s vejcem, osolíme a můžeme posypat strouhaným
sýrem. V troubě zapékáme asi 30 minut.
PRDELKY:
Syrové oloupané brambory
rozřízneme na půl. V kulaté části vyřízneme klínek, vložíme kousek špeku. Potřeme prolisovaným česnekem,
osolíme. Řeznou plochou položíme na sádlem vymazaný
plech a upečeme v troubě.
CHATAŘSKÉ HODOVÁNÍ:
1 kg brambor, 1 svazek naťové cibulky,
300g šunky, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, drcený pepř, sůl. Brambory
uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kolečka. V rozpáleném oleji
rozpustíme máslo, přidáme brambory a orestujeme 3 minuty. Přidáme kolečka
nakrájené cibulky, na nudličky nakrájenou šunku, osolíme a chvíli prohřejeme.
Na talířích posypeme strouhaným sýrem (nejlépe
parmazánem) a posypeme drceným pepřem.
RUSKÝ SALÁT:
400g vařených brambor, 250g šunkového
salámu, 4 sterilované okurky, 2 vařené mrkve, 1 větší cibule, 80g naložené
sterilované červené řepy, 150g nastrouhaného křenu, 150g majonézy. Zeleninu,
salám i brambory drobně nakrájíme, osolíme podle chuti. Majonézu trochu zředíme
nálevem ze sterilovaných okurek a řepy. Nalijeme do salátu, promícháme a
necháme chvíli proležet.
CIKÁNSKÝ ŘÍZEK:
Nastrouháme syrové brambory. Na
teflonovou pánev nalijeme trochu oleje a doprostřed
pánve rozetřeme nastrouhané brambory. Opečeme po jedné strane, osolíme, opepříme a otočíme na druhou stranu. Kolem
bramborového kolečka rozložíme plátky salámu, které
zalijeme rozšlehaným vejcem. Opečeme až vejce
ztuhnou, přesuneme na talíř a podáváme s kyselou okurkou, zeleninovým
salátem, popřípadě s krajíčkem chleba.
OLOMOUCKÉ BRAMBORY:
Uvařené, oloupané brambory
nakrájíme na plátky, krátce povařenou brokolici
nasekáme na kousky. Uvaříme bešamelovou omáčku (hladká
mouka, máslo, mléko). V horké omáčce rozpustíme 2 - 3
kolečka olomouckých tvarůžků (měkkých). Přidáme žloutek,
osolíme a opepříme. Zapékací misku vymažeme máslem,
vysypeme strouhankou. Klademe vrstvu brambor,
brokolice a zalijeme bešamelem s tvarůžkami. Můžeme dochutit nasekanou zelenou natí, utřeným česnekem. Nahoru rozetřeme ušlehaný sníh z bílků (lehce osolený) a zapečeme v troubě do
zlatova.
BRAMBORÁK SE SÝREM:
500g syrových brambor, 100g hladké mouky,
100g strouhaného sýra, 3 bílky, majoránka, sůl. Brambory nastrouháme,
vodu částečně, slijeme. Přidáme 1 bílek, mouku, nastrouhaný sýr, majoránku.
Vymícháme hustší těsto a vmícháme 2 ušlehané bílky. Na rozpáleném oleji smažíme
menší placičky po obou stranách do růžova. Na talíři ozdobíme nakrájenými
rajčaty a můžeme přidat i sterilovanou okurku.
SMAŽENÁ BRAMBOROVÁ CIGÁRA:
Vařené brambory jemně nastrouháme
nebo prolisujeme. Vmícháme žloutky, prolisovaný česnek,
osolíme, opepříme a obarvíme rajským protlakem.
Z těsta tvarujeme tenké válečky, obalíme jako řízek v trojobalu
(hladká mouka, vejce, strouhanka) a usmažíme do zlatova.
OHNIVÉ ZAPEČENÉ BRAMBORY:
Pekáč vymažeme máslem, poklademe
plátky syrových brambor, osolíme, opepříme, posypeme grilovacím kořením. Promícháme kysané
zelí s nakrájenou Moravankou, polovinu dáme na
brambory, posypeme měkkým salámem nakrájeným na
kostičky a cibulí nakrájenou na kolečka. Vrstvy ještě
jednou opakujeme. Povrch zalijeme šlehačkou, ve které
jsme rozmíchali 2 vejce. Ve vyhřáté troubě zapékáme.
Podáváme s tatarkou a okurkovým salátem.
VÁNOČNÍ BRAMBOROVÉ POCHUTNÁNÍ:
2 díly syrových oloupaných brambor, 1 díl
na kolečka nakrájené cibule, česnek. Na plech vymazaný máslem rozložíme kolečka brambor a cibule. Zvlášť v
hrníčku připravíme slaný vývar, do kterého jsme
drobně nasekali hodně česneku. Nalijeme na brambory a v hodně vyhřáté troubě
upečeme. Posypeme zelenou petrželkou.
ZAPEČENÉ BRAMBOROVÉ MISTIČKY:
Oloupané syrové (větší) brambory rozpůlíme
a vnitřek vydlabeme. Vymažeme máslem, osolíme a
naplníme salámovou směsí: Vejce natvrdo, oloupané rajče,
paprikový lusk, paprikový salám, tvrdý sýr jemně nakrájíme. Osolíme,
promícháme a plníme do bramborových mističek. Naskládáme do vymazaného pekáčku,
na každou misku položíme plátek sýra. Mezery mezi
brambory vyplníme vydlabaným zbytkem brambor. Pokapeme olejem,
trochu podlijeme a pečeme nejdříve pod pokličkou, dopékáme do zlatova bez
pokličky.
BRAMBORY SE SÝREM:
Uvařené, horké, oloupané brambory
dáme do mísy, osolíme. Přidáme kousek másla a na
tenké plátky nakrájený smetanový tavený sýr. Zakryjeme poklicí a necháme
přikryté, aby se sýr i máslo rozpustilo. Lehce promícháme a podáváme posypané
zelenou natí cibulky nebo pažitky.
VOŇAVÉ BRAMBORY:
Brambory, olej, kmín, různé druhy
aromatických sýrů. Brambory nakrájíme na plátky a poskládáme je na
předem vymaštěný plech. Když jsou napůl upečené, poklademe na ně kousky syrečků,
Nivy, Ementálu a posypeme kmínem. Potom dopečeme.
BRAMBORY ZAPEČENÉ S OLOMOUCKÝMI
SYREČKY:
Dno remosky nebo pekáčku vymažeme tukem
a poklademe plátky uvařených brambor. Zasypeme syrečky, nakrájenými na nudličky, znovu plátky brambor,
poklademe kousky Ramy a zalijeme zakysanou
smetanou, ve které jsme rozmíchali 1 - 2 žloutky.
Zapékáme v troubě.
PEČENÉ BRAMBORY PLNĚNÉ NIVOU:
2 středně velké brambory, 2 sýry žervé,
100g Nivy, 50g másla, 2 stroužky česneku, sekaná pažitka na ozdobu.
Brambory se slupkou dobře očistíme, z jedné strany nařízneme do tvaru kříže,
osolíme, naskládáme na plech a dáme péct. Kříž se během pečení rozevře. Žervé
utřeme s nastrouhanou Nivou a máslem, vymícháme do pěny (pokud je směs hustá,
zakápneme ji mlékem). Směs stříkáme do rozevřených brambor, posypeme pažitkou a
ihned podáváme.
BRAMBOROVÝ SALÁT S ČESNEKEM:
Uvařené brambory nakrájíme na
kostky a smícháme s několika prolisovanými stroužky česneku,
podle chuti nakrájenou sladkokyselou okurkou, kyselou
smetanou a majolkou. Ochutíme solí, pepřem,
zakapeme opatrně octem.
PEČENÁ ZELENINOVÁ PŘÍLOHA:
Do trouby vyhřáté asi na 180°C dáme řezem nahoru půlky brambor, posypeme granulovaným
česnekem, grilovacím kořením a pokapeme dobrým olejem.
Po 10 minutách přidáme 3krát křížem hluboko naříznuté oloupané celé cibule, po 20 minutách půlky nakrájených paprik. Po 15 minutách celá rajčata
a stroužky česneku a ještě pečeme 15 minut. Vždy vše
lehounce pokapeme olejem.
ZAHRADNICKÝ BRAMBORÁK:
2 syrové brambory, 1 malý patison, 1
menší cuketa, 1 - 2 kedlubny, 1 - 2 mrkve, 2 - 3 ředkvičky, 3 listy nakrájené
kapusty, 1 nožku párku, 2 vejce, hladká mouka, mléko podle potřeby, utřený
česnek (podle chuti), majoránka, sůl. Zeleninu nastrouháme na hrubém
struhadle, kapustu a párek drobně nakrájíme. V míse všechny suroviny promícháme
na těsto jako na bramborák. Smažíme placičky na rozpáleném tuku
po obou stranách.
ZÁLESÁCKÉ BRAMBORY:
Ve stejném poměru nakrájíme brambory i
se slupkou, mladé cibulky i s natí (nebo cibuli na
kolečka), špekáčky, anglickou slaninu, sýr a různou
zeleninu. Opepříme, osolíme, promícháme, zabalíme do alobalu a pečeme 20
minut.
BRAMBORY PEČENÉ SE SÝREM:
Oloupané syrové brambory rozpůlíme a řeznou stranou položíme
na máslem vymazaný plech. Posypeme solí, kmínem a v troubě upečeme téměř
doměkka. Pak každou půlku brambory nařízneme, vložíme plátek sýra (Eidam,
Ementál) a zapečeme do roztavení sýra. Podáváme se zeleninovým salátem.
BRAMBORÁKY S UZENÝM MASEM:
1 kg brambor nastrouháme, přidáme 200g prorostlejšího
uzeného masa nakrájeného na maličké kousíčky, česnek, majoránku, sůl, pepř, 1
vejce a hl.mouku dle potřeby. Promícháme a na pánvi smažíme tenké placičky.
BULHARSKÉ ZAPÉKANÉ BRAMBORY:
Na dno sádlem vymazaného pekáčku poklademe plátky oloupaných
syrových brambor. Osolíme, posypeme chilli kořením a zakryjeme tenkými plátky
libového bůčku (nebo vepřovými plátky). Zalijeme malým lečem, posypeme hrstí
opláchnuté rýže. Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli, okořeníme mletou paprikou
a nasypeme do pekáče. Přidáme 2 bobkové listy a v troubě upečeme. Hotové
posypeme petrželkou.
BRAMBORÁK V REMOSCE:
4 velké brambory, 1 lžíce pohankové mouky, 4 prolisované
stroužky česneku, mletý kmín a pepř, majoránka. Oloupané, nastrouhané brambory
smícháme s moukou, přidáme prolisovaný česnek. Osolíme, opepříme, okmínujeme a
ochutíme majoránkou. Těsto rozetřeme do tukem vymazené remosky a upečeme do
zlatova. Pro vylepšení chuti můžeme přidat i uvařené sušené houby.
BRAMBOROVÉ KOULE:
400g vařených brambor, 1/2 šálku hrubé mouky, 100g
strouhaného sýra, sůl. Brambory rozmačkáme a smícháme s ostatními surovinami.
Tvarujeme koule, které obalujeme v rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme v
rozpáleném tuku, podáváme se zeleninou.
BRAMBOROVÝ SALÁT S ČESNEKEM:
8 menších vařených brambor, 2 jablka, 2 cibule, 4 stroužky
česneku, 2 okurky, vařená vejce, vařená mrkev (množství podle chuti), 2 lžíce
oleje (nejlépe olivového), 1 - 2 lžíce octa, 1 lžíce plnotučné hořčice,
majolka, cukr, pepř, sůl. Brambory, zeleninu i jablka nakrájíme na kostičky,
okurky nastrouháme nahrubo, vmícháme utřený česnek. Olej smícháme s octem,
hořčicí, majolkou a promícháme s nakrájenými surovinami. Podle chuti osladíme,
osolíme, opepříme. Můžeme vylepšit nakrájeným měkkým salámem.
ZAPEČENÉ BRAMBOROVÉ LODIČKY:
800g syrových brambor, 300g žampionů, 100g strouhaného sýra, 2 vejce,
kmín, pepř, sůl. Oloupané brambory podélně rozpůlíme, vydlabeme, osolíme,
okmínujeme a v troubě upečeme. Nakrájené žampiony osolíme, opepříme, na másle
orestujeme a pod pokličkou dusíme doměkka. Vychladlé promícháme s rozšlehanými
vejci, sýrem a naplníme upečené brambory. Dáme do máslem vymazané zapékací mísy
a pečeme, až se sýr začne tavit.
Komentáře
Přehled komentářů
hledam kucharku kde v bezmasem jidelnicku neni:
plátky slaniny (nejlépe anglické)
250g šunkového salámu
párek nakrájíme na kolečka
v bezmasem pokrmu salam, slanina a parek ?
(Martin, 13. 2. 2012 18:50)