Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brambory

29. 6. 2008

JEDNOHUBKY S OLIVOU:
Brambory nakrájíme na centimetrové plátky, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, osolíme a upečeme v troubě. Nastrouháme 1 Hermelín, osolíme a promícháme se stejným množstvím měkkého tvarohu. Na plátek brambory dáme kopeček směsi a ozdobíme olivou plněnou feferonkou.

 

HRANOLKY Z PAPIŇÁKU:
1 kg brambor oloupeme, omyjeme a pečlive osušíme. Nakrájíme na tenké plátky (nemáčíme) jen prosolíme a posypeme drceným kmínem. Do tlakového hrnce dáme 50g másla (sádla nebo Ivy), nasypeme brambory a bez vody 10 minut dusíme.

 

KŘENOVÉ PLÁTKY:
Syrové oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky. Obalíme je v těstíčku z rozšlehaného vejce, hladké mouky a strouhaného křenu. Smažíme v rozpáleném oleji.

 

VALAŠSKÉ STRAPÁČKY S KYSELÝM ZELÍM:
750g nastrouhaných syrových brambor, 250g polohrubé mouky, mletý pepř, sůl. Vypracujeme těsto a protlačujeme sítkem s kulatými otvory do vařící osolené vody. Mícháme ode dna, až vyplavou na povrch, vybereme je sítem. Omastíme rozpuštěným špekem a podáváme s kyselým zelím podušeným na sádle.

 

SMAŽENÉ TVARŮŽÁKY:
600g vařených brambor, 150g tvarůžků, 1 vejce, česnek, polohrubá mouka podle potřeby, majoránka, mletý pepř. Brambory i tvarůžky nastrouháme, přidáme utřený česnek, vejce, koření a mouku. Promícháme a kousky těsta rozetřeme na pánvi s rozehřátým tukem. Smažíme po obou stranách.

 

BRAMBOROVÉ KOTLETY:
500g brambor, 2 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 50g sardelové pasty, majoránka, muškátový květ, sůl. Den předem uvaříme brambory ve slupce. Oloupané nastrouháme, posypeme moukou, osolíme, okořeníme špetkou majoránky a muškátového květu. Přidáme vejce, sardelovou pastu a vypracujeme těsto. Z kousku těsta tvarujeme "kotlety", obalujeme v rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme po obou stranách v rozpáleném tuku.

 

PEČENÝ BRAMBORÁK S MÁKEM:
1 kg polohrubé mouky, 4 syrové brambory, 100g droždí, 3 - 4 stroužky česneku, 1 litr mléka, 3 vejce, 2 lžíce sádla (nebo 2 - 3 lžíce pomletých škvarků), majoránka, mletý pepř, sůl. Do trochy vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. V mléce rozkvedláme vejce, vzešlé droždí, nastrouhané (vymačkané) brambory, mouku, utřený česnek. Ochutíme majoránkou, pepřem, solí a zamícháme sádlo (škvarky). Necháme vykynout. Těsto rozetřeme na vymazaný plech, posypeme mákem a během pečení potíráme rozehřátým sádlem.

 

PEČENÝ BRAMBORÁK:
1 kg uvařených brambor, 200g krupice, uzené maso nebo salám, 100g špeku, 8 stroužků česneku, 5 vajec, 1/2 litru mléka, majoránka, 2 lžičky soli. Brambory nastrouháme, posypeme krupicí a teplým, osmaženým salámem a špekem. Přidáme sůl, majoránku, utřený česnek a rozkvedlaná vejce v mléce. Důkladně promícháme a rozetřeme na sádlem vymazaný plech. Pečeme téměř hodinu při 150 - 160 °C.

 

SYREČKY SMAŽENÉ V BRAMBOROVÉM TĚSTÍČKU:
8 velkých nastrouhaných syrových brambor, 3 vejce, 4 stroužky utřeného česneku, 3 nastrouhané cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička majoránky, 1 lžička mleté sladké i pálivé papriky, špetka mletého pepře, 1 lžička soli. Z nastrouhaných brambor slijeme vodu a smícháme s ostatními surovinami. Na rozpálený olej v lívanečníku dáme trochu bramborového těsta, na které položíme plátek syrečku. Zakryjeme těstem a smažíme rychle po obou stranách.

 

BAČOVSKÝ ZÁVIN S KLOBÁSOU:
500g nastrouhaných předem uvařených brambor, 150g hladké mouky, 2 vejce, sůl. Brambory smícháme s moukou, vejci, osolíme a vypracujeme těsto (můžeme okořenit mletým pepřem, mletou paprikou, kari kořením apod.). Vyválíme obdélník, doprostřed položíme podélně rozkrojené klobásy a svineme do závinu. Potřeme rozšlehaným vejcem a na vymazaném plechu zapečeme. Po chvíli vyjmeme, znovu potřeme vejcem a posypeme nastrouhaným uzeným sýrem (100g). Zapečeme v troubě, až sýr na povrchu zezlátne. Vychladlý závin krájíme na řezy.

 

RYCHLÉ BRAMBOROVÉ TOPINKY:
1 kg zdravých velkých syrových brambor, 15 velkých stroužků česneku, 100 - 150g sádla, sůl. Čistě omyté brambory i se slupkou nakrájíme na kolečka, položíme na sádlem vymazaný plech. Osolíme a v troubě opečeme až zčervenají. Na sádle osmažíme nakrájený česnek, přidáme opečené brambory, promícháme a ihned podáváme.

 

ČERVENÉ BRAMBORY:
Vařené brambory, kečup, česnek, olej, sůl. Brambory nakrájíme na plátky, pokapeme kečupem, posypeme utřeným česnekem, osolíme a pokapeme olejem. Potom vše dobře promícháme.

 

JAKO FRANCOUZSKÉ BRAMBORY:
Uvařené oloupané brambory i natvrdo uvařená vejce nakrájíme na kolečka. Na pánvi rozpustíme drobně nakrájenou slaninu, promícháme s brambory a vejci. Dáme do vymazané zapékací mísy, osolíme, opepříme, okořeníme oreganem. Zalijeme zakysanou smetanou a krátce zapečeme v troubě.

 

ZAPEČENÉ BRAMBORY S KVĚTÁKEM:
Do tukem vymazané zapékací mísy klademe vrstvu uvařených brambor nakrájených na kolečka, pokračujeme vrstvou uvařeného květáku (rozebraný na malé růžičky), kterou posypeme strouhaným sýrem smíchaným s nakrájenou šunkou. Zalijeme smetanou s rozšlehaným žloutkem a zapečeme v troubě.

 

BRAMBOROVÉ PIROŽKY:
Asi 200g uvařených oloupaných brambor, 1 lžíce strouhaného sýra, kousek másla, 4 lžíce polohrubé mouky, 1/2 vejce, mletý pepř, trocha strouhaného muškátového oříšku, sůl. Brambory rozmačkáme, přidáme kousek másla, strouhaný sýr, mouku, vejce a koření. Vypracujeme těsto, rozválíme na 5 mm silnou placku a vykrajujeme větší kolečka. Na každé kolečko dáme trochu masové nádivky (nebo salámové), přehneme napůl a dobře přitiskneme. Potřeme zbytkem vajíčka a na vymazaném plechu v horké troubě zprudka upečeme.

 

BRAMBOROVÉ ZELNÉ PLACKY:
400g vařených brambor, 200g hrubé mouky, 1 vejce, 150g vymačkaného jemně nakrájeného kyselého zelí, sůl. Brambory prolisujeme, osolíme, promícháme s moukou, vejcem a zelím. Vypracujeme tuhé těsto, na pomoučeném vále vyválíme placku o síle asi 5 mm a skleničkou vykrajujeme malé placičky. Pečeme na vymazaném plechu v předehřáté troubě.

 

BRAMBOROVÉ KMÍNOVÉ PLACKY:
400g vařených brambor, 200g hrubé mouky, 1 vejce, sůl. Brambory prolisujeme, osolíme, promícháme s moukou a vejcem. Vypracujeme tuhé těsto, na pomoučněném vále vyválíme placku o síle asi 5 mm a skleničkou vykrajujeme malé placičky. Klademe je na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Pečeme v předehřáté troubě. Placky také můžeme smažit v rozpáleném tuku po obou stranách.

 

BRAMBOROVÉ ŠKVARKOVÉ PLACKY:
400g vařených brambor, 200g hrubé mouky, 1 vejce, asi 100g mletých škvarků, sůl. Brambory prolisujeme, osolíme, promícháme s moukou, vejcem a škvarky. Vypracujeme tuhé těsto, na pomoučněném vále vyválíme placku o síle asi 5 mm a skleničkou vykrajujeme malé placičky. Pečeme na vymazaném plechu, nebo smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme horké, přímo z trouby.

 

BRAMBOROVÁ BAŠTA:
Na oleji rozškvaříme nakrájenou slaninu, přisypeme nakrájenou cibuli a vše osmahneme. Přidáme kolečka nakrájených párků, kolečka uvařených brambor a 2 nasekané stroužky česneku. Osolíme, opepříme a osmahneme. Zalijeme rozšlehanými vejci a necháme je "srazit". Posypeme nakrájenou pažitkou, petrželkou.

 

SNĚHOVÉ BRAMBOROVÉ PLACKY:
1 kg oloupaných syrových brambor, 2 vejce, hladká mouka, 100g strouhaného tvrdého sýra. Z nastrouhaných brambor vytlačíme vodu, osolíme, ochutíme drceným kmínem. Přidáme žloutky a tolik hladké mouky, aby těsto bylo hustší. Vmícháme nastrouhaný sýr a ušlehaný sníh z bílků. Smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách do zlatova.

 

BRAMBORY S KAPUSTOU:
500g brambor, 1 malá kapusta, sůl, sádlo, škvarky. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Opranou kapustu uvaříme vcelku v osolené vodě, rozsekáme na drobno a vmícháme do uvařených brambor. Omastíme sádlem a hustě posypeme škvarky.

 

VODNÍKOVA KAŠE:
1 kg brambor, 1/4 litru mléka, 1 krabička mraženého špenátu, 1/2 cibule, 1 lžička hladké mouky, 1 lžíce másla. Oloupané brambory uvaříme doměkka. Rozmačkáme s máslem a horkým mlékem. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a osmahneme do růžova. Vložíme špenát a pod pokličkou necháme rozmrazit. Osolíme a ochutíme podle svých zvyklostí. Zašleháme do bramborové kaše a podáváme s uzeninou.

 

ZAPÉKANÉ BRAMBORY S BEŠAMELEM:
Uvařené brambory nakrájíme na plátky. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem, okořeníme muškátovým oříškem, povaříme a zalijeme brambory. Utřeme česnek se solí, sýrem Lučina, ochutíme pepřem, spojíme vajíčkem a dáme na povrch brambor. Upečeme do zlatova, podáváme se zeleninovým salátem.

 

ZAPEČENÉ BRAMBORY S KYSANÝM ZELÍM A PÁRKY:
Kyselé zelí podusíme pod pokličkou témeř doměkka. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Nakrájenou cibuli usmažíme do zlatova na tuku společně s kolečky nakrájených párků. Na dno tukem vymazaného pekáčku rozložíme vrstvu poloviny nakrájených brambor, osolíme, opepříme. Poklademe dušeným zelím, osmaženou cibulí a párky a zakryjeme zbytkem brambor. Znovu osolíme, pokmínujeme a pokapeme tukem. Krátce zapečeme v horké troubě, pak zalijeme rozšlehanou smetanou (2 dl) a dopečeme.

 

ZAPÉKANÉ BRAMBORY S PÓRKEM:
Syrové oloupané brambory i párek nakrájíme na kolečka. Vrstvíme do vymaštěného pekáče, každou vrstvu osolíme a opepříme. Zalijeme šlehačkou a upečeme v troubě.

 

PEČENÉ, KOŘENĚNÉ BRAMBORY:
1,5 kg oloupaných syrových brambor, 2 cibule, 4 stroužky česneku, drcený kmín, sladká i pálivá mletá paprika, sůl. Brambory nakrájíme na plátky, cibuli na kolečka a česnek drobně nasekáme. Dáme na silně vymaštěný pekáč, osolíme, okořeníme. V horké troubě upečeme za občasného promíchání do zlatova. Zapíjíme kefírem.

 

MILÁNSKÉ BRAMBORY:
300g mletého masa, 8 větších uvařených brambor, rajčata (nebo cuketa, papriky, párek), plátky slaniny (nejlépe anglické), 1 vejce, 1 kelímek smetany, sůl. Mleté maso osmahneme na kousku tuku, osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou. Brambory nakrájíme na kolečka a polovinu naskládáme na dno máslem vymazaného pekáčku. Osolíme, brambory zakryjeme opečeným mletým masem, plátky nakrájených rajčat. Zbytek brambor rozložíme na zeleninu a zakryjeme plátky slaniny. Zalijeme smetanou rozšlehanou s vejcem, osolíme a můžeme posypat strouhaným sýrem. V troubě zapékáme asi 30 minut.

 

PRDELKY:
Syrové oloupané brambory rozřízneme na půl. V kulaté části vyřízneme klínek, vložíme kousek špeku. Potřeme prolisovaným česnekem, osolíme. Řeznou plochou položíme na sádlem vymazaný plech a upečeme v troubě.

 

CHATAŘSKÉ HODOVÁNÍ:
1 kg brambor, 1 svazek naťové cibulky, 300g šunky, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, drcený pepř, sůl. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kolečka. V rozpáleném oleji rozpustíme máslo, přidáme brambory a orestujeme 3 minuty. Přidáme kolečka nakrájené cibulky, na nudličky nakrájenou šunku, osolíme a chvíli prohřejeme. Na talířích posypeme strouhaným sýrem (nejlépe parmazánem) a posypeme drceným pepřem.

 

RUSKÝ SALÁT:
400g vařených brambor, 250g šunkového salámu, 4 sterilované okurky, 2 vařené mrkve, 1 větší cibule, 80g naložené sterilované červené řepy, 150g nastrouhaného křenu, 150g majonézy. Zeleninu, salám i brambory drobně nakrájíme, osolíme podle chuti. Majonézu trochu zředíme nálevem ze sterilovaných okurek a řepy. Nalijeme do salátu, promícháme a necháme chvíli proležet.

 

CIKÁNSKÝ ŘÍZEK:
Nastrouháme syrové brambory. Na teflonovou pánev nalijeme trochu oleje a doprostřed pánve rozetřeme nastrouhané brambory. Opečeme po jedné strane, osolíme, opepříme a otočíme na druhou stranu. Kolem bramborového kolečka rozložíme plátky salámu, které zalijeme rozšlehaným vejcem. Opečeme až vejce ztuhnou, přesuneme na talíř a  podáváme s kyselou okurkou, zeleninovým salátem, popřípadě s krajíčkem chleba.

 

OLOMOUCKÉ BRAMBORY:
Uvařené, oloupané brambory nakrájíme na plátky, krátce povařenou brokolici nasekáme na kousky. Uvaříme bešamelovou omáčku (hladká mouka, máslo, mléko). V horké omáčce rozpustíme 2 - 3 kolečka olomouckých tvarůžků (měkkých). Přidáme žloutek, osolíme a opepříme. Zapékací misku vymažeme máslem, vysypeme strouhankou. Klademe vrstvu brambor, brokolice a zalijeme bešamelem s tvarůžkami. Můžeme dochutit nasekanou zelenou natí, utřeným česnekem. Nahoru rozetřeme ušlehaný sníh z bílků (lehce osolený) a zapečeme v troubě do zlatova.

 

BRAMBORÁK SE SÝREM:
500g syrových brambor, 100g hladké mouky, 100g strouhaného sýra, 3 bílky, majoránka, sůl. Brambory nastrouháme, vodu částečně, slijeme. Přidáme 1 bílek, mouku, nastrouhaný sýr, majoránku. Vymícháme hustší těsto a vmícháme 2 ušlehané bílky. Na rozpáleném oleji smažíme menší placičky po obou stranách do růžova. Na talíři ozdobíme nakrájenými rajčaty a můžeme přidat i sterilovanou okurku.

 

SMAŽENÁ BRAMBOROVÁ CIGÁRA:
Vařené brambory jemně nastrouháme nebo prolisujeme. Vmícháme žloutky, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a obarvíme rajským protlakem. Z těsta tvarujeme tenké válečky, obalíme jako řízek v trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka) a usmažíme do zlatova.

 

OHNIVÉ ZAPEČENÉ BRAMBORY:
Pekáč vymažeme máslem, poklademe plátky syrových brambor, osolíme, opepříme, posypeme grilovacím kořením. Promícháme kysané zelí s nakrájenou Moravankou, polovinu dáme na brambory, posypeme měkkým salámem nakrájeným na kostičky a cibulí nakrájenou na kolečka. Vrstvy ještě jednou opakujeme. Povrch zalijeme šlehačkou, ve které jsme rozmíchali 2 vejce. Ve vyhřáté troubě zapékáme. Podáváme s tatarkou a okurkovým salátem.

 

VÁNOČNÍ BRAMBOROVÉ POCHUTNÁNÍ:
2 díly syrových oloupaných brambor, 1 díl na kolečka nakrájené cibule, česnek. Na plech vymazaný máslem rozložíme kolečka brambor a cibule. Zvlášť v hrníčku připravíme slaný vývar, do kterého jsme drobně nasekali hodně česneku. Nalijeme na brambory a v hodně vyhřáté troubě upečeme. Posypeme zelenou petrželkou.

 

ZAPEČENÉ BRAMBOROVÉ MISTIČKY:
Oloupané syrové (větší) brambory rozpůlíme a vnitřek vydlabeme. Vymažeme máslem, osolíme a naplníme salámovou směsí: Vejce natvrdo, oloupané rajče, paprikový lusk, paprikový salám, tvrdý sýr jemně nakrájíme. Osolíme, promícháme a plníme do bramborových mističek. Naskládáme do vymazaného pekáčku, na každou misku položíme plátek sýra. Mezery mezi brambory vyplníme vydlabaným zbytkem brambor. Pokapeme olejem, trochu podlijeme a pečeme nejdříve pod pokličkou, dopékáme do zlatova bez pokličky.

 

BRAMBORY SE SÝREM:
Uvařené, horké, oloupané brambory dáme do mísy, osolíme. Přidáme kousek másla a na tenké plátky nakrájený smetanový tavený sýr. Zakryjeme poklicí a necháme přikryté, aby se sýr i máslo rozpustilo. Lehce promícháme a podáváme posypané zelenou natí cibulky nebo pažitky.

 

VOŇAVÉ BRAMBORY:
Brambory, olej, kmín, různé druhy aromatických sýrů. Brambory nakrájíme na plátky a poskládáme je na předem vymaštěný plech. Když jsou napůl upečené, poklademe na ně kousky syrečků, Nivy, Ementálu a posypeme kmínem. Potom dopečeme.

 

BRAMBORY ZAPEČENÉ S OLOMOUCKÝMI SYREČKY:
Dno remosky nebo pekáčku vymažeme tukem a poklademe plátky uvařených brambor. Zasypeme syrečky, nakrájenými na nudličky, znovu plátky brambor, poklademe kousky Ramy a zalijeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozmíchali 1 - 2 žloutky. Zapékáme v troubě.

 

PEČENÉ BRAMBORY PLNĚNÉ NIVOU:
2 středně velké brambory, 2 sýry žervé, 100g Nivy, 50g másla, 2 stroužky česneku, sekaná pažitka na ozdobu. Brambory se slupkou dobře očistíme, z jedné strany nařízneme do tvaru kříže, osolíme, naskládáme na plech a dáme péct. Kříž se během pečení rozevře. Žervé utřeme s nastrouhanou Nivou a máslem, vymícháme do pěny (pokud je směs hustá, zakápneme ji mlékem). Směs stříkáme do rozevřených brambor, posypeme pažitkou a ihned podáváme.

 

BRAMBOROVÝ SALÁT S ČESNEKEM:
Uvařené brambory nakrájíme na kostky a smícháme s několika prolisovanými stroužky česneku, podle chuti nakrájenou sladkokyselou okurkou, kyselou smetanou a majolkou. Ochutíme solí, pepřem, zakapeme opatrně octem.

 

PEČENÁ ZELENINOVÁ PŘÍLOHA:
Do trouby vyhřáté asi na 180°C dáme řezem nahoru půlky brambor, posypeme granulovaným česnekem, grilovacím kořením a pokapeme dobrým olejem. Po 10 minutách přidáme 3krát křížem hluboko naříznuté oloupané celé cibule, po 20 minutách půlky nakrájených paprik. Po 15 minutách celá rajčata a stroužky česneku a ještě pečeme 15 minut. Vždy vše lehounce pokapeme olejem.

 

ZAHRADNICKÝ BRAMBORÁK:
2 syrové brambory, 1 malý patison, 1 menší cuketa, 1 - 2 kedlubny, 1 - 2 mrkve, 2 - 3 ředkvičky, 3 listy nakrájené kapusty, 1 nožku párku, 2 vejce, hladká mouka, mléko podle potřeby, utřený česnek (podle chuti), majoránka, sůl. Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, kapustu a párek drobně nakrájíme. V míse všechny suroviny promícháme na těsto jako na bramborák. Smažíme placičky na rozpáleném tuku po obou stranách.

 

ZÁLESÁCKÉ BRAMBORY:
Ve stejném poměru nakrájíme brambory i se slupkou, mladé cibulky i s natí (nebo cibuli na kolečka), špekáčky, anglickou slaninu, sýr a různou zeleninu. Opepříme, osolíme, promícháme, zabalíme do alobalu a pečeme 20 minut.

 

BRAMBORY PEČENÉ SE SÝREM:
Oloupané syrové brambory rozpůlíme a řeznou stranou položíme na máslem vymazaný plech. Posypeme solí, kmínem a v troubě upečeme téměř doměkka. Pak každou půlku brambory nařízneme, vložíme plátek sýra (Eidam, Ementál) a zapečeme do roztavení sýra. Podáváme se zeleninovým salátem.

 

BRAMBORÁKY S UZENÝM MASEM:
1 kg brambor nastrouháme, přidáme 200g prorostlejšího uzeného masa nakrájeného na maličké kousíčky, česnek, majoránku, sůl, pepř, 1 vejce a hl.mouku dle potřeby. Promícháme a na pánvi smažíme tenké placičky.

 

BULHARSKÉ ZAPÉKANÉ BRAMBORY:
Na dno sádlem vymazaného pekáčku poklademe plátky oloupaných syrových brambor. Osolíme, posypeme chilli kořením a zakryjeme tenkými plátky libového bůčku (nebo vepřovými plátky). Zalijeme malým lečem, posypeme hrstí opláchnuté rýže. Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli, okořeníme mletou paprikou a nasypeme do pekáče. Přidáme 2 bobkové listy a v troubě upečeme. Hotové posypeme petrželkou.

 

BRAMBORÁK V REMOSCE:
4 velké brambory, 1 lžíce pohankové mouky, 4 prolisované stroužky česneku, mletý kmín a pepř, majoránka. Oloupané, nastrouhané brambory smícháme s moukou, přidáme prolisovaný česnek. Osolíme, opepříme, okmínujeme a ochutíme majoránkou. Těsto rozetřeme do tukem vymazené remosky a upečeme do zlatova. Pro vylepšení chuti můžeme přidat i uvařené sušené houby.

 

BRAMBOROVÉ KOULE:
400g vařených brambor, 1/2 šálku hrubé mouky, 100g strouhaného sýra, sůl. Brambory rozmačkáme a smícháme s ostatními surovinami. Tvarujeme koule, které obalujeme v rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme v rozpáleném tuku, podáváme se zeleninou.

 

BRAMBOROVÝ SALÁT S ČESNEKEM:
8 menších vařených brambor, 2 jablka, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 2 okurky, vařená vejce, vařená mrkev (množství podle chuti), 2 lžíce oleje (nejlépe olivového), 1 - 2 lžíce octa, 1 lžíce plnotučné hořčice, majolka, cukr, pepř, sůl. Brambory, zeleninu i jablka nakrájíme na kostičky, okurky nastrouháme nahrubo, vmícháme utřený česnek. Olej smícháme s octem, hořčicí, majolkou a promícháme s nakrájenými surovinami. Podle chuti osladíme, osolíme, opepříme. Můžeme vylepšit nakrájeným měkkým salámem.

 

ZAPEČENÉ BRAMBOROVÉ LODIČKY:
800g syrových brambor, 300g žampionů, 100g strouhaného sýra, 2 vejce, kmín, pepř, sůl. Oloupané brambory podélně rozpůlíme, vydlabeme, osolíme, okmínujeme a v troubě upečeme. Nakrájené žampiony osolíme, opepříme, na másle orestujeme a pod pokličkou dusíme doměkka. Vychladlé promícháme s rozšlehanými vejci, sýrem a naplníme upečené brambory. Dáme do máslem vymazané zapékací mísy a pečeme, až se sýr začne tavit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

v bezmasem pokrmu salam, slanina a parek ?

(Martin, 13. 2. 2012 18:50)

hledam kucharku kde v bezmasem jidelnicku neni:
plátky slaniny (nejlépe anglické)
250g šunkového salámu
párek nakrájíme na kolečka

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA