Hermelín
SALÁT Z
HERMELÍNU:
2 Hermelíny, 50g salámu, 1 jablko, 100g
sterilovaného celeru, 1 kapie, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100g majonézy, 2
lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce hořčice. Vychlazený Hermelín nakrájíme na malé
plátky, salám, jablko, celer, kapii na nudličky, cibuli na kostičky. Přidáme
majonézu smíchanou s jogurtem, hořčicí, rozetřeným česnekem a vše promícháme.
Salát podle chuti dokyselíme octem a necháme proležet.
HERMELÍNOVÝ
SALÁT S VEJCI:
Hermelín, 150 - 200g šunkového salámu, 4
vejce uvařená na tvrdo, 1 malá cibule, 1 majolka, podle chuti trochu nálevu z
okurek, pepř, sůl. Hermelín, salám, vejce pokrájíme na drobno, cibuli jemně
usekáme, spojíme s majolkou, osolíme, opepříme.
PLNĚNÝ
HERMELÍN:
Hermelín z jedné strany nařízneme, vnitřní
část vydlabeme, vnitřek utřeme s 1 smetanovým sýrem, 1 stroužkem česneku, lžící
strouhaných ořechů, ochutíme pepřem. Naplníme hmotou a přiklopíme.
ZAPEČENÁ
HERMELÍNOVÁ SLUNÍČKA:
Zapékací misku silně vymažeme máslem,
rozložíme rozkrájené Hermelíny (řeznou plochou nahoru). Posypeme mletou
paprikou, mletým pepřem, na každé kolečko dáme trochu strouhaného sýra Eidam. V
sýru vyhloubíme důlek, vyklepneme do něj vejce, osolíme, pokropíme mlékem.
Zapékáme při 100 - 120°C, až vejce ztuhnou. Ozdobíme petrželkou a rajčaty.
MŇAMKA:
4 krabičky Hermelínu, 15 kuliček jalovce,
sladká paprika, mletý pepř, lžička tymiánu, lžička drceného rozmarýnu, 2
bobkové listy, 8 stroužků česneku, 2 chilli papričky, 2 dl oleje. Všechno
koření smícháme, česnek nakrájíme na podélné tenké plátky, Hermelíny rozřežeme
na 3 kolečka a střídavě do sklenice dáváme plátek Hermelínu, posypeme kořením,
poklademe česnekovými plátky, zakapeme olejem. Na poslední kolečko položíme
bobkový list, dolijeme zbylý olej a necháme uležet 48 hodin.
NALOŽENÝ
HERMELÍN:
3 Hermelíny, 1 feferonka, 2 - 3 stroužky
česneku, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, olej podle velikosti sklenice.
Hermelín nakrájíme na trojúhelníčky a vložíme do sklenice. Přidáme koření,
česnek, feferonku a zalijeme olejem. Necháme pár dní uležet.
SMAŽENÝ
ŽAMPIONOVÝ HERMELÍN:
Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme
nakrájené žampiony a podusíme. Ochutíme utřeným česnekem, solí, mletým pepřem,
přidáme drobně nasekanou šunku a nakrájenou pažitku. Rozkrojené Hermelíny
trochu vydlabeme, naplníme studenou žampionovou směsí, přitiskneme a necháme v
chladu ztuhnout. Obalíme jako řízek v trojobalu a rychle smažíme v rozpáleném
oleji.
KULATÉ
PŘEKVAPENÍ:
2 sýry Hermelín, 100g másla, špetka soli.
Nastrouhaný Hermelín utřeme s máslem, osolíme. Do kousku směsi balíme olivy,
kousky ananasu, pomeranče a obalíme v nasekané petrželce nebo pažitce. Kuličky
jsou dobré i bez náplně.
HERMELÍNOVÉ
KOULE:
Hermelín, 90g másla, 1 lžička sladké mleté
papriky, hrst sekané pažitky (petrželky). Na velmi mírném ohni rozpustíme
máslo, strouhaný Hermelín. Ochutíme paprikou, pažitkou, lehce osolíme a
odstavíme. Z vychladlé hmoty rukou namočenou ve studené vodě tvarujeme koule,
obalujeme v sekané petrželce.
HERMELÍN S
PEPŘEM:
2 Hermelíny, 2 lžíce másla, lžička mletého
pepře, 1 stroužek prolisovaného česneku, 2 lžíce sekaných jader vlašských
ořechů nebo mandlí, zelená petrželka. Sýry naplocho rozřízneme a opatrně
vydlabeme. Vydlabaný vnitřek sýru utřeme s máslem, pepřem, česnekem a sekanými
ořechy. Naplníme půlky Hermelínu, přiklopíme a dáme vychladit. Povrch sýru
potřeme slabě máslem, posypeme sekanou petrželkou nebo pažitkou a krájíme asi
16 dílků z každého sýra. Podáváme s ozdobnými šavličkami.
SMAŽENÝ
HERMELÍN S BANÁNEM:
Hermelín na plocho rozřízneme a každou
půlku obalíme v trojobalu. Na rozpáleném tuku usmažíme. Banán nakrájíme na 1/2
cm plátky a na rozehřátém másle krátce podusíme. Na jednotlivé díly smaženého
Hermelínu položíme plátek dušeného banánu, ozdobíme lžičkou kompotovaných
brusinek a podáváme s topinkami.
ŠUNKOVÉ
ZÁVITKY S HERMELÍNEM:
Na osmažené cibulce vymícháme vajíčka,
odstavíme, přidáme strouhaný Hermelín a zamícháme. Touto nádivkou plníme plátky
drůbeží šunky, uděláme závitky, obalíme v trojobalu a v rozpáleném tuku
vysmažíme. Podáváme teplé s brambory, bramborovou kaší, nebo taky studené.
ROZPEČENÝ
HERMELÍN:
Na alobal pomazaný olejem položíme podélně
rozkrojený Hermelín a klademe na něj podušené houby, nadrobno nakrájenou šunku,
kostičky rajčat, papriky a jemně nakrájenou cibuli. Osolíme. Alobal zabalíme a
dáme do vyhřáté trouby na 6 - 8 minut zapéct. Vyjmeme z trouby, necháme chvíli
odstát, aby sýr trochu ztuhl a lépe se přenesl na talíř.
NAKLÁDANÝ
HERMELÍN:
2 Hermelíny, 1 větší cibule, 4 stroužky
česneku, 1 feferonka, 2 lžičky provensálského koření několik kuliček pepře. Sýr
nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek na jemné plátky. Vhodnou sklenici
střídavě plníme Hermelínem, cibulí a česnekem. Zároveň prosypáváme kořením,
přidáme celou feferonku a pepř. Naplněnou, upěchovanou sklenici zalijeme
olejem, zavíčkujeme. Necháme několik dnů rozležet.
SMAŽENÝ
LANČMÍT S HERMELÍNEM:
1 konzerva lančmítu, 2 sýry Hermelín.
Lančmít otevřeme na obou koncích a obsah vytlačíme na prkénko. Nakrájíme na 8
koleček. Mezi dva plátky lančmítu vložíme rozpůlený Hermelín, spíchneme
párátkem a obalíme v hladké mouce. Z mléka, vejce a polohrubé mouky vyšleháme
těstíčko, ve kterém obalujeme připravený lančmít. Ihned smažíme po obou
stranách na rozpáleném oleji.
SMAŽENÝ
HERMELÍN S ANANASEM:
Hermelín rozkrojíme, na každou půlku
položíme plátek šunky a drobně nakrájený kompotovaný ananas. Půlky přiklopíme,
dvakrát obalíme v trojobalu a rychle usmažíme. Podáváme s hranolky.