Jdi na obsah Jdi na menu
 


Květák

16. 9. 2007

KVĚTÁKOVÁ SCHOVANKA:
150g plátků anglické slaniny, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 2 vejce, 100g sýra Eidam, 50g sýra Niva, 1,5 dl smetany, 1 kostka zeleninového bujónu, mletý pepř, sůl. Každou růžičku syrového květáku zabalíme do plátku slaniny a položíme do máslem vymazaného pekáče. Posypeme nakrájenými paprikami a zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme a posypeme nastrouhanými sýry. Zvolna zapékáme.

 


KVĚTÁKOVÁ BOMBA:
Květák uvaříme ve slané vodě téměř doměkka, opatrně rozebereme na růžičky. Sójovou šunku uvaříme podle návodu. Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou. Na dno položíme vrstvu květáku, osolíme, opepříme, zakryjeme vrstvou sójové šunky, poklademe kolečky nakrájených rajčat. Posypeme kořením "DELIKATES", strouhaným sýrem a zalijeme rozšlehanými vejci. Upečeme v troubě do zlatova.

 


KVĚTÁKOVÝ NÁKYP:
Do poloměkka uvařený květák nakrájíme na malé kousky. Utřeme 150g másla se solí a 4 žloutky, přidáme květák, 100g strouhaného sýra, strouhanku na zahuštění. Dobře promícháme a opatrně do směsi vpracujeme ušlehaný sníh z bílků. Směs dáme do dobře máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy a do zlatova upečeme.

 


KVĚTÁKOVÝ KARBANÁTEK SE SÝREM A ŠUNKOU:
1 menší květák, 50g strouhaného sýra, 50g šunkového salámu, 1 vejce, sůl. Květák uvaříme ve slané vodě, rozmačkáme, přidáme nastrouhaný sýr, nakrájený salám, vejce. Promícháme a vytvarujeme malé karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme na rozpáleném tuku do zlatova.

 


KVĚTÁKOVÉ SMAŽENKY:
100 - 150g salámu, 4 vejce, 1 lžíce oleje, hladká mouka, mletý pepř, sůl. Ze žloutků, mléka, oleje, mouky, pepře a soli vymícháme těstíčko. Přidáme na kostičky nakrájený salám a na kousky nakrájený uvařený květák. Lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Malou naběračkou lijeme těsto na rozpálený tuk (olej), rozetřeme na placičky a po obou stranách usmažíme.

 


KVĚTÁKOVÉ PLACKY:
Syrový květák nastrouháme na větším struhadle, přidáme 3 žloutky, 3 - 4 lžíce hrubé mouky (podle počtu žloutků), sůl, koření podle chuti a nakonec tuhý sníh z bílků. Smažíme na větším množství tuku malé placky.

 


KVĚTÁKOVÉ KARBANÁTKY S NIVOU:
Jeden menší květák rozmačkáme vidličkou nebo nastrouháme nahrubo. Přidáme 2 lžíce másla utřeného s trochou strouhanky, 6 lžic strouhanky zvlhčené mlékem, 2 vejce, mletý pepř, lžičku worcesterové omáčky a 100g (i více) strouhané Nivy. Dobře promícháme, podle potřeby osolíme nebo přidáme trochu strouhanky. Tvoříme malé karbanátky, obalíme je ve strouhance a smažíme na oleji.

 


ZAPEČENÝ KVĚTÁK SE SÝREM:
Uvařený květák nadrobno nasekáme, osolíme a opepříme. Promícháme se strouhaným sýrem a syrovým vejcem. Dáme do máslem vymazané zapékací misky (pekáčku) a v horké troubě zapékáme asi 15 minut.

 


ZAPEČENÝ KVĚTÁK S PÓRKEM:
1 květák, 1 pórek, 100g strouhaného sýra Ementál, 2 dl mléka, 3 rovné lžíce másla. Syrový květák rozebereme na růžičky a povaříme asi 10 minut v osolené vodě. Do máslem vymazané zapékací mísy rozložíme uvařený květák. Posypeme nakrájeným pórkem a zalijeme sýrovou omáčkou. V teplém osoleném mléce necháme rozpustit polovinu sýra, opepříme a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Nalijeme na připravenou zeleninu, posypeme zbytkem sýra a zapékáme asi 15 minut ve vyhřáté troubě.

 

 

 

 SALÁT Z KVĚTÁKU:
1 uvařený květák, 1 cibule, 2 vařená vejce, tvrdý sýr, tatarská omáčka. Květák rozebereme na růžičky, osolíme. Přidáme nakrájenou cibuli, nakrájená vejce, na kostičky nakrájený sýr (nemusí být). Vše promícháme a spojíme tatarskou omáčkou.

 


ZAPEČENÝ KVĚTÁK S NIVOU:
100g sýra Niva, 3 vejce, 1 dl zakysané smetany, 2 lžíce hrubé mouky, nasekaná petrželka. Květák uvaříme do poloměkka, rozebereme na růžičky. Zapékací mísu vytřeme tukem, vysypeme strouhankou a naplníme květákem. Ze žloutků, zakysané smetany, nastrouhaného sýra a mouky vymícháme těstíčko. Přidáme ušlehaný sníh z bílků a petrželku. Nalijeme na květák a ve vyhřáté troubě zvolna upečeme. Před dopečením posypeme trochou sýra. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.

 


ZAPEČENÝ KVĚTÁK SE ŠUNKOU:
Květák uvaříme v osolené vodě doměkka. Dáme do zapékací mísy vymazané máslem, poklademe plátky šunky, zalijeme 1 dl kysané smetany rozmíchané se 3 vejci. Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme dorůžova. Během pečení občas pokapeme máslem.

 


KVĚTÁK V SÝROVÉM TĚSTÍČKU:
Květák uvaříme v osolené vodě doměkka, rozebereme na růžičky a obalujeme v sýrovém těstíčku. Rozšleháme žloutky s trochou mléka, hladkou moukou, strouhaným sýrem, solí, 1 lžící oleje. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Smažíme v rozpáleném tuku.

 


KVĚTÁK S OŘECHOVOU MŇAMKOU:
Květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Na rozpuštěném másle opražíme dozlatova 100g burských oříšků nahrubo nasekaných (mohou být i kešu nebo piniové), dochutíme 1 lžičkou kari koření, zakápneme worcesterem. Květák přelijeme ořechovou mňamkou a podáváme s novými brambory. Malé brambůrky dáme i se slupkou na pánev vymaštenou olejem. Osolíme, posypeme nasekanou petrželkou s rozmarýnem a pod poklicí pečeme 35 minut. Občas pánví zatřeseme.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA