Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dorty s ovocem

28. 8. 2007

BANÁNOVÝ DORT:
5 lžic hladké mouky, 2 lžíce hrubé mouky, 120g moučkového cukru, 50g tuku, 2 lžíce kakaa, 3 vejce, 1 bílek, 1 rovná lžička prášku do pečiva. Tuk utřeme s polovinou cukru, postupně přidáváme žloutky. Do pevného sněhu z bílků přidáme zbytek cukru a vyšleháme do husta. Lehce vmícháme do žloutkové pěny společně s moukou prosátou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto dáme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Upečeme v mírně vyhřáté troubě.Vychladlý dort rozkrojíme na 2 kola. Jeden díl vložíme zpět do dortové formy a potřeme kakaovým krémem. Ve 3 dl mléka rozmícháme 1 vanilkový pudink, uvaříme hustý pudink a vychladíme (často mícháme). Ve 2 lžících mléka svaříme 2 lžíce kakaa, vychladíme. Vlažný pudink šleháme ve šlehači se 120g moučkového cukru a 1 vanilkovým cukrem. Přidáme 200g změklého másla, 1 vejce a vyšleháme. Nakonec zašleháme kakao. Do krému klademe kolečka banánu, vrstvu kulatých piškotů namočených ve směsi svařeného mléka s rumem. Zatřeme kakaovým krémem a přiklopíme druhou polovinou dortu, necháme v chladu ztuhnout do druhého dne. Pak vyjmeme z formy, potřeme povrch i boky dortu krémem a ozdobíme (kolečky banánu, marcipánem, apod.).

 


PIŠKOTOVÝ JABLEČNÝ DORT:
Rozvaříme 500 - 700g jablek (oloupaných a nakrájených na kousky) se 2 dl vody. Podle potřeby osladíme, přidáme kousek skořice. Ve 2 dl studené vody rozmícháme vanilkový pudink, nalijeme do podušených jablek a 2 minuty povaříme. Dortovou formu vyložíme i po obvodu kulatými dětskými piškoty. Jablečný pudink opatrně nalijeme na piškoty, posypeme nasekamými ořechy a necháme ztuhnout. Místo jablek můžeme podusit nakrájenou dýni, meruňky.

 


DORT PAVLOVA:
1 šálek krystalového cukru, 1 polévková lžíce škrobové moučky Maizena, 1 lžička citronové šťávy, 4 bílky, 1 šlehačka, špetka soli, 300g čerstvého nebo mraženého ovoce. Z bílků a trochy soli ušleháme tuhý sníh, postupně přisypáváme cukr a šleháme do rozpuštění cukru. Zbytek cukru (asi 70 ml) smícháme s Maizenou, přikápneme citronovou šťávu a lehce vmícháme do sněhu. Na voskovaný papír (nebo pečicí) naznačíme kruh o průměru 23 cm, vymažeme máslem a posypeme Maizenou. Rozetřeme bílkovou hmotu, uhladíme a zvolna pečeme hodinu při 125°C. Vypneme troubu, dort necháme v troubě vychladnout. Pak potřeme po povrchu i po stranách velmi lehce ušlehanou oslazenou šlehačkou. Bohatě ozdobíme ovocem (maliny, borůvky, půlměsíčky kiwi).

 


JABLEČNÝ PUDINKOVÝ DORT:
400g nastrouhaných oloupaných jablek, 4 lžíce cukru, 1 dl vody. Jablka svaříme s vodou a cukrem doměkka. Ve 2 dl vody rozmícháme 2 vanilkové pudinky, přilijeme k jablkům a 2 minuty povaříme. Do dortové formy naskládáme na dno dětské piškoty namočené v mléce ochuceném trochou rumu, zalijeme jablečnou směsí, položíme piškoty a znovu zalijeme. Necháme v chladničce do druhého dne vychladnout, zdobíme šlehačkou.

 


SMETANOVÝ DEZERT S JAHODAMI:
400g jahod, 120g moučkového cukru, štáva z 1 citronu, 1 šlehačka, 1 sáček želatiny Labelo. Želatinu rozpustíme ve vodě podle návodu (asi 1 dl horké vody). Jahody rozmixujeme s cukrem, citronovou šťávou, rozpuštěnou želatinou a vmícháme ušlehanou šlehačku. Chlebíčkovou formu vyložíme fólií, nalijeme jahodový krém a necháme v chladu ztuhnout. Zdobíme šlehačkou a jahodam.

 


PUDINKOVÝ DORT S BANÁNY:
250g hladké mouky, 50g moučkového cukru, 100g másla, 1 vejce. Vypracujeme těsto, necháme odpočinout. Vyválíme do kruhu, vložíme do dortové formy tak, aby 2 cm přesahovalo přes okraj. V dobře vyhřáté troubě upečeme, přesahující těsto odřízneme. Nad parou necháme změknout 100g mléčné čokolády, smícháme s trochou rumu a 1 lžící vody. Rozetřeme na upečené těsto poklademe rozpůlenými banány. V 1 litru mléka rozmícháme 2 vanilkové pudinky, 70g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 sáček čirého dortového želé. Za stálého míchání uvedeme do varu. Odstavíme, vmícháme ušlehaný sníh z bílků a nalijeme na banány. Necháme v chladu ztuhnout, posypeme nastrouhanou čokoládou.

 

 

 

ROLÁDOVÁ BOMBA S OVOCEM:
Upečeme klasickou piškotovou roládu, potřeme ji džemem, svineme a necháme vychladnout. Roládu nakrájíme na plátky, vyložíme jimi hlubokou skleněnou mísu. Zalijeme tvarohovým krémem, povrch zakryjeme plátky rolády. Do trochy vlažného mléka namočíme 2 lžíce želatiny. Utřeme 250g tvarohu s 1 zakysanou smetanou, 3 lžícemi krupicového cukru, 1 vanilkovým cukrem, vmícháme rozpuštenou želatinu, nakrájené ovoce (čerstvé nebo kompotované) a 1 ušlehanou šlehačku. Necháme v chladu ztuhnout. Před podáváním "bombu" vyklopíme na plochý talíř a krájíme.

 


JABLKOVÝ DORT:
200g ml.cukru, 3 žloutky, 2 lžíce kakaa – třeme, přidáme 300g jemně nastrouhaných jablek, 70g krupice, 1 prášek do peč, sníh z bílků. Upečeme.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA