Jdi na obsah Jdi na menu
 


Likéry a punče

3. 10. 2007

VÁNOČNÍ PUNČ:
1/4 l silného čaje, 1/4 l červeného vína, 1 dl rumu, 50g rozinek, plátky citronu, celá skořice, cukr. Rozinky zalijeme rumem, necháme několik hodin uležet. Čaj s vínem, plátky citronu a skořicí zahřejeme k bodu varu (nesmí vařit). Do sklenic rozdělíme rozinky s rumem, zalijeme punčem a osladíme podle chuti.

 


KÁVOVÝ PUNČ:
1/4l silné černé kávy, 1 dl brandy (koňaku), 2 lžičky cukru, 1 hvězdička badyánu, kousek skořice, pomerančová kůra. Kávu zahříváme s cukrem, badyánem, skořicí, dobře omytou kůrou z pomeranče až do varu. Odstavíme, dolijeme alkohol a rozdělíme do sklenic.

 


MALINOVÝ LIKÉR:
1 kg malin, 1 litr vodky, 1/2 litru vody, 500g cukru, 3 hřebíčky, kousek skořice. Maliny opereme, necháme okapat a dáme do sklenice. Přidáme skořici, hřebíček a zalijeme vodkou. Sklenici postavíme na teplé místo a necháme stát 1 a půl měsíce, občas zatřepeme. Svaříme cukr s vodou, maliny s vodkou přecedíme a ke šťávě přilijeme vychladlý cukerný roztok. Ještě jednou přecedíme a likér nalijeme do láhví. Zazátkujeme a uložíme v chladnu.

 


BEZINKOVÝ KÁVOVÝ LIKÉR:
2 litry kuliček černého bezu, 750g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 rovné lžíce kávy, 1/2 litru rumu. Oprané kuličky zalijeme 1 litrem vody a vaříme doměkka, až se bezinky dají prolisovat. Nasypeme cukr, mícháme a vaříme 15 minut do rozpuštění cukru. Přidáme vanilkový cukr, kávu a necháme přejít varem. Po vychladnutí zamícháme rum, precedíme a slijeme do láhví i s "lógrem".

 


DOMÁCÍ GRIOTKA:
Asi 2 kg višní prosypeme 500g jemného krystalového cukru a zalijeme 1 l rumu. Naložíme do 3 litrové sklenice a necháme v chladu uležet 3 týdny. Procedíme a slijeme do láhví. Nebo višně necháme vyluhovat do vánoc a použijeme jako součást bowle.

 


KÁVOVÝ LIKÉR:
150g kryst.cukru zalijeme 1/8l vody a zvolna vaříme na sirup. Necháme vychladnout. 50g ml.kávy přelijeme 1/4l vroucí smetany, přikryjeme a necháme půl hodiny stát. Potom doplníme cukrovým sirupem, 3dl vodky nebo jiného destilátu, promícháme, procedíme do lahví, uzavřeme a necháme týden odležet.

 


PUNČ:
Svaříme 0,5l červeného vína, 0,5l pomer.džusu, 4 hvězdičky badyánu, 2 - 3 celé skořice, cukr. Doplníme 1 čerstvým, dobře omytým, na plátky nakrájeným pomerančem.

 


VAJEČNÝ LIKÉR II:
2 dl smetany nalijeme do hrnku, přidáme kousek rozlámané vanilky a vložíme do vodní lázně. 4 žloutky utřeme se 150g písk.cukru a promícháme se 2 dl smetany. Přilijeme k horké smetaně a šleháme, až začne houstnout (nesmí vařit!) Dolijeme 3dl rumu, procedíme do lahví, uzavřeme a necháme odležet.

 


KARAMELOVÝ LIKÉR:
150g kryst.cukru pokropíme vodou a za stálého míchání upražíme na zlatavý karamel, stáhneme z ohně a opatrně přilijeme 1,5 dl mléka a rozvaříme. V 1,5 dl mléka rozmícháme 1 lžíci vanil.prášku, povaříme, zalijeme rozvařeným karamelem a necháme vychladnout. Potom přilijeme 1/4l rumu nebo jiného destilátu, procedíme do lahví, uzavřeme a necháme několik dnů odležet.

 


ČOKOLÁDOVÝ LIKÉR:
150g hořké čokolády rozlámeme do hrnku, přidáme 50g písk.cukru a necháme ve vodní lázni změknout. Zředíme 3dl mléka a povaříme, přikryjeme a necháme vychladnou. Přidáme 1/4l rumu, procedíme do lahví a uzavřeme. Necháme několik dnů uležet.

 

 


KOKOSOVÝ LIKÉR:
3dl smetany a 150g cukru převaříme, přidáme 1 vanil.cukr, 200g kokosové moučky, přikryjeme a necháme hodinu odstát. Doplníme 1/4l rumu, procedíme do lahví, uzavřeme a necháme týden odležet.

 


DOMÁCÍ " BAILEYS":
Uvaříme 2 plechovky Salka - 2 hodiny v uzavřené konzervě - necháme vychladnout. V 1/2 l mléka rozmícháme 1 pudink s mandlovou příchutí a uvaříme. Do mixéru dáme vychladlý pudink bez škraloupu, uvařené Salko a šleháme. Postupně přidáváme 1/2 l rumu, nalijeme do sklenic a necháme uležet.

 


PUNČ Z ČERVENÉHO VÍNA:
Do sklenice dáme 1 lžičku medu. 2 dl červ.vína svaříme s hřebíčkem a celou skořicí a nalijeme do sklenice. Vložíme plátek citronu a přilijeme 2 dl rumu.

 


VAJEČNÝ KOŇAK Z LEDOVEK:
V troše vody rozvaříme 3 balíčky Ledovek, přidáme 1 Salko a rozmícháme. Přidáme rum podle chuti.

 


VAJEČNÝ LIKÉR I:
Ve vodní lázni vaříme 1/2l mléka, 1 Salko, 100g ml.cukru, 4 - 6 žloutků, na špičku nože vanil.pudinku. Necháme projít varem, vychladíme a přidáme 1/4l rumu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA