Likéry a punče
VÁNOČNÍ PUNČ:
1/4 l silného čaje, 1/4 l červeného vína,
1 dl rumu, 50g rozinek, plátky citronu, celá skořice, cukr. Rozinky zalijeme
rumem, necháme několik hodin uležet. Čaj s vínem, plátky citronu a skořicí
zahřejeme k bodu varu (nesmí vařit). Do sklenic rozdělíme rozinky s rumem,
zalijeme punčem a osladíme podle chuti.
KÁVOVÝ PUNČ:
1/4l silné černé kávy, 1 dl brandy
(koňaku), 2 lžičky cukru, 1 hvězdička badyánu, kousek skořice, pomerančová
kůra. Kávu zahříváme s cukrem, badyánem, skořicí, dobře omytou kůrou z
pomeranče až do varu. Odstavíme, dolijeme alkohol a rozdělíme do sklenic.
MALINOVÝ
LIKÉR:
1 kg malin, 1 litr vodky, 1/2 litru vody,
500g cukru, 3 hřebíčky, kousek skořice. Maliny opereme, necháme okapat a dáme
do sklenice. Přidáme skořici, hřebíček a zalijeme vodkou. Sklenici postavíme na
teplé místo a necháme stát 1 a půl měsíce, občas zatřepeme. Svaříme cukr s
vodou, maliny s vodkou přecedíme a ke šťávě přilijeme vychladlý cukerný roztok.
Ještě jednou přecedíme a likér nalijeme do láhví. Zazátkujeme a uložíme v
chladnu.
BEZINKOVÝ
KÁVOVÝ LIKÉR:
2 litry kuliček černého bezu, 750g
krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 rovné lžíce kávy, 1/2 litru rumu.
Oprané kuličky zalijeme 1 litrem vody a vaříme doměkka, až se bezinky dají
prolisovat. Nasypeme cukr, mícháme a vaříme 15 minut do rozpuštění cukru.
Přidáme vanilkový cukr, kávu a necháme přejít varem. Po vychladnutí zamícháme
rum, precedíme a slijeme do láhví i s "lógrem".
DOMÁCÍ
GRIOTKA:
Asi 2 kg višní prosypeme 500g jemného
krystalového cukru a zalijeme 1 l rumu. Naložíme do 3 litrové sklenice a
necháme v chladu uležet 3 týdny. Procedíme a slijeme do láhví. Nebo višně
necháme vyluhovat do vánoc a použijeme jako součást bowle.
KÁVOVÝ LIKÉR:
150g kryst.cukru zalijeme 1/8l vody a
zvolna vaříme na sirup. Necháme vychladnout. 50g ml.kávy přelijeme 1/4l vroucí
smetany, přikryjeme a necháme půl hodiny stát. Potom doplníme cukrovým sirupem,
3dl vodky nebo jiného destilátu, promícháme, procedíme do lahví, uzavřeme a
necháme týden odležet.
PUNČ:
Svaříme 0,5l červeného vína, 0,5l
pomer.džusu, 4 hvězdičky badyánu, 2 - 3 celé skořice, cukr. Doplníme 1
čerstvým, dobře omytým, na plátky nakrájeným pomerančem.
VAJEČNÝ LIKÉR
II:
2 dl smetany nalijeme do hrnku, přidáme
kousek rozlámané vanilky a vložíme do vodní lázně. 4 žloutky utřeme se 150g
písk.cukru a promícháme se 2 dl smetany. Přilijeme k horké smetaně a šleháme,
až začne houstnout (nesmí vařit!) Dolijeme 3dl rumu, procedíme do lahví,
uzavřeme a necháme odležet.
KARAMELOVÝ
LIKÉR:
150g kryst.cukru pokropíme vodou a za
stálého míchání upražíme na zlatavý karamel, stáhneme z ohně a opatrně
přilijeme 1,5 dl mléka a rozvaříme. V 1,5 dl mléka rozmícháme 1 lžíci
vanil.prášku, povaříme, zalijeme rozvařeným karamelem a necháme vychladnout.
Potom přilijeme 1/4l rumu nebo jiného destilátu, procedíme do lahví, uzavřeme a
necháme několik dnů odležet.
ČOKOLÁDOVÝ
LIKÉR:
150g hořké čokolády rozlámeme do hrnku,
přidáme 50g písk.cukru a necháme ve vodní lázni změknout. Zředíme 3dl mléka a
povaříme, přikryjeme a necháme vychladnou. Přidáme 1/4l rumu, procedíme do
lahví a uzavřeme. Necháme několik dnů uležet.
KOKOSOVÝ
LIKÉR:
3dl smetany a 150g cukru převaříme,
přidáme 1 vanil.cukr, 200g kokosové moučky, přikryjeme a necháme hodinu odstát.
Doplníme 1/4l rumu, procedíme do lahví, uzavřeme a necháme týden odležet.
DOMÁCÍ "
BAILEYS":
Uvaříme 2 plechovky Salka - 2 hodiny v
uzavřené konzervě - necháme vychladnout. V 1/2 l mléka rozmícháme 1 pudink s
mandlovou příchutí a uvaříme. Do mixéru dáme vychladlý pudink bez škraloupu,
uvařené Salko a šleháme. Postupně přidáváme 1/2 l rumu, nalijeme do sklenic a
necháme uležet.
PUNČ Z
ČERVENÉHO VÍNA:
Do sklenice dáme 1 lžičku medu. 2 dl
červ.vína svaříme s hřebíčkem a celou skořicí a nalijeme do sklenice. Vložíme
plátek citronu a přilijeme 2 dl rumu.
VAJEČNÝ KOŇAK
Z LEDOVEK:
V troše vody rozvaříme 3 balíčky
Ledovek, přidáme 1 Salko a rozmícháme. Přidáme rum podle chuti.
VAJEČNÝ
LIKÉR I:
Ve vodní lázni vaříme 1/2l mléka, 1 Salko,
100g ml.cukru, 4 - 6 žloutků, na špičku nože vanil.pudinku. Necháme projít
varem, vychladíme a přidáme 1/4l rumu.