Hovězí maso přední
PIKANTNÍ
GULÁŠ:
750g hovězího, 250g cibule, 150g nakrájené
slaniny, 80g másla, 1 litr červeného vína, 1 lžička sladké papriky, bobkový
list, několik zrnek pepře, trocha tymiánu, sůl. Na oleji prudce opečeme
nakrájené kousky masa, přidáme nakrájenou cibuli, slaninu, máslo, koření a
osolíme. Pod pokličkou necháme na mírném ohni vysmahnout. Podléváme pomalu
vínem a dusíme do měkka. Vybereme koření a před změknutím osladíme 2 kostkami
cukru a zahustíme asi 1 lžičkou mouky.
GULÁŠ S JÁTRY:
1 kg hovězí kližky, 500g vepřových jater,
1 kg cibule, 1 lžička mleté papriky, kmín, mletý pepř, sůl. Nakrájenou cibuli
necháme zesklovatět na 1 velké lžíci sádla a kousku másla. Přidáme nakrájená
játra, kmín, papriku a orestujeme. Maso nakrájíme na větší kousky, přidáme k
játrům, osolíme. Když maso i játra pustí šťávu, podlijeme trochou horké vody a
necháme pomalu dusit. Před dokončením zahustíme lžičkou hladké mouky, ochutíme
pepřem. Porce můžeme ozdobit kolečky na másle usmažené cibule.
GULÁŠ TROCHU
JINAK:
Z hovězího masa, cibule a obvyklých přísad
připravíme guláš, přidáme o něco více pálivé papriky. Podáváme s hodně
očesnekovanou topinkou, přes kterou guláš na talíři přelijeme. Ozdobíme kolečky
nakrajené cibule.
MEXICKÝ GULÁŠ:
Hovězí maso nakrájíme na kostky, opečeme
na tuku a přidáme nakrájenou cibuli. Společně smažíme, až zesklovatí, posypeme
mletou paprikou, osolíme a dusíme do měkka. K masu přidáme červené fazole
(uvařené nebo sterilované v konzervě), na proužky nakrájenou papriku a proužky
šunkového salámu. Dochutíme oreganem, utřeným česnekem a ostrým kečupem.
Podáváme s chlebem.
REMOSKOVÝ
GULÁŠ:
500g hovězí kližky, 1 cibule, 3 lžíce
oleje, 5 zelených paprik, 5 rajčat, 4 vejce, 100g strouhaného sýra, sůl. V
remosce osmahneme na oleji nakrájenou cibuli, vložíme osolené kousky masa,
dusíme do poloměkka. Přidáme nakrájené papriky, plátky nakrájených rajčat a
zakryté dusíme do měkka. Zalijeme rozšlehanými vejci, až jsou vejce sklovitá
posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme. Podáváme s těstovinami, brambory.
VÉVODŮV GULÁŠ:
500g hovězího masa, 50g slaniny, 200g
cibule, vývar z masoxu, 2 dl kysané smetany, 1 dl vína, bobkový list, špetka
tymiánu, 2 zrnka nového koření a pepře, sůl. Na slanině osmahneme nakrájenou
cibuli, přidáme nakrájené maso, osmahneme, zalijeme vývarem z masoxu, okořeníme
bobkovým listem, tymiánem, novým kořením a pepřem. Osolíme a dusíme. Před
koncem dušení přilijeme víno a smetanu, necháme přejít varem. Máme-li chuť a
náladu, můžeme omáčku přepasírovat.
ZAPEČENÉ
VAŘENÉ HOVĚZÍ MASO:
600g vařeného hovězího masa, 2 větší
cibule, 2 kyselé okurky, 100g oliv, 4 dl hovězího vývaru, 1 dl bílého vína, 1
lžička octa, cukr, 1 lžíce hladké mouky, 70g strouhaného sýra, mletý pepř, sůl.
Nakrájenou cibuli osmahneme do zlatova, zaprášíme moukou a necháme zhnědnout.
Zalijeme vínem, octem, vývarem a necháme napůl vyvařit. Osolíme, opepříme,
osladíme. Okurky a olivy nakrájíme na plátky a vmícháme do omáčky. Na plátky
nakrájené vařené hovězí naskládáme do pekáčku, zalijeme omáčkou, posypeme
strouhaným sýrem. Pečeme asi 10 minut.
CHILSKÁ
EMPANÁDA:
500g prorostlého hovězího masa, 30g
cibule, 50g nakládaných oliv, 50g rozinek, 1 lžička mletého pepře, 2 feferonky,
50g droždí, 2,5 dl vody, lžička tlučeného kmínu, 500g hladké mouky, olej na
potření. Maso umeleme s cibulí, prudce osmahneme na sucho, přidáme nakrájené
olivy a rozinky, osolíme, okořeníme pepřem a feferonkami. Z droždí připravíme
kvásek, přidáme vodu, sůl, kmín, mouku a vypracujeme chlebové těsto, necháme
vykynout. Vyválíme placku, rozkrájíme na čtverečky a plníme připravenou masovou
nádivkou. Tvarujeme do bochánku. Potřeme olejem a pečeme na moukou vysypaném
plechu.
LAHŮDKOVÝ
GULÁŠ:
Kostky hovězího masa zpracujeme na
klasický guláš, vylepšíme nakrájenou červenou kapií a několika oloupanými rajčaty.
Guláš na talíři ozdobíme usmaženým vejcem - "volským okem", posypeme
na proužky nakrájenou cibulí, kapií, kapary. Podáváme s knedlíkem.
HOVĚZÍ PLÁTKY
JAKO ZVĚŘINA:
700g hovězího masa ( vhodná je kližka ),
60g anglické slaniny, 1 vetší cibule, 1 mrkev, 1 menší celer, 1 lžička kremžské
hořčice, 1 lžíce rybízové zavařeniny, 1 dl červeného vína, 6 - 8 lžic zakysané
smetany, 1 - 2 špetky mletého pepře, sůl. Na oleji zpěníme polovinu drobně
nakrájené cibule, přidáme slaninu, nakrájenou na kostičky a malé kousky
naklepaného masa. Osolíme, opepříme, dusíme, až se odpaří všechna šťáva z masa.
Zaprášíme 1 lžící hladké mouky, osmahneme, podlijeme vodou do potřebného
množství a stále mícháme. Přidáme druhou polovinu nakrájené cibule,
nastrouhanou zeleninu, hořčici, zavařeninu a v tlakovém hrnci dusíme 30 - 40
minut. Do hotové šťávy vmícháme víno, smetanu, prohřejeme a podáváme s
bramborovým knedlíkem, brambory, rýží.
GULÁŠ:
2 kg kližky, 2 kg cibule, 10 stroužků
česneku, 250g sádla, 3 bobkové listy, 12 kuliček nového koření, majoránka,
sladká i pálivá mletá paprika, pepř, sůl. Na sádle necháme zesklovatět cibulku,
osmahnem papriku, nové koření, majoránku, bobkový list a přidáme nakrájené
maso. Osolíme, opepříme a dusíme doměkka, podléváme vařící vodou. Ochutíme drceným
česnekem a zahustíme 3 krajíčky nastrouhaného chleba.