Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hovězí maso přední

31. 8. 2007

PIKANTNÍ GULÁŠ:
750g hovězího, 250g cibule, 150g nakrájené slaniny, 80g másla, 1 litr červeného vína, 1 lžička sladké papriky, bobkový list, několik zrnek pepře, trocha tymiánu, sůl. Na oleji prudce opečeme nakrájené kousky masa, přidáme nakrájenou cibuli, slaninu, máslo, koření a osolíme. Pod pokličkou necháme na mírném ohni vysmahnout. Podléváme pomalu vínem a dusíme do měkka. Vybereme koření a před změknutím osladíme 2 kostkami cukru a zahustíme asi 1 lžičkou mouky.

 


GULÁŠ S JÁTRY:
1 kg hovězí kližky, 500g vepřových jater, 1 kg cibule, 1 lžička mleté papriky, kmín, mletý pepř, sůl. Nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na 1 velké lžíci sádla a kousku másla. Přidáme nakrájená játra, kmín, papriku a orestujeme. Maso nakrájíme na větší kousky, přidáme k játrům, osolíme. Když maso i játra pustí šťávu, podlijeme trochou horké vody a necháme pomalu dusit. Před dokončením zahustíme lžičkou hladké mouky, ochutíme pepřem. Porce můžeme ozdobit kolečky na másle usmažené cibule.

 


GULÁŠ TROCHU JINAK:
Z hovězího masa, cibule a obvyklých přísad připravíme guláš, přidáme o něco více pálivé papriky. Podáváme s hodně očesnekovanou topinkou, přes kterou guláš na talíři přelijeme. Ozdobíme kolečky nakrajené cibule.

 


MEXICKÝ GULÁŠ:
Hovězí maso nakrájíme na kostky, opečeme na tuku a přidáme nakrájenou cibuli. Společně smažíme, až zesklovatí, posypeme mletou paprikou, osolíme a dusíme do měkka. K masu přidáme červené fazole (uvařené nebo sterilované v konzervě), na proužky nakrájenou papriku a proužky šunkového salámu. Dochutíme oreganem, utřeným česnekem a ostrým kečupem. Podáváme s chlebem.

 


REMOSKOVÝ GULÁŠ:
500g hovězí kližky, 1 cibule, 3 lžíce oleje, 5 zelených paprik, 5 rajčat, 4 vejce, 100g strouhaného sýra, sůl. V remosce osmahneme na oleji nakrájenou cibuli, vložíme osolené kousky masa, dusíme do poloměkka. Přidáme nakrájené papriky, plátky nakrájených rajčat a zakryté dusíme do měkka. Zalijeme rozšlehanými vejci, až jsou vejce sklovitá posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme. Podáváme s těstovinami, brambory.

 


VÉVODŮV GULÁŠ:
500g hovězího masa, 50g slaniny, 200g cibule, vývar z masoxu, 2 dl kysané smetany, 1 dl vína, bobkový list, špetka tymiánu, 2 zrnka nového koření a pepře, sůl. Na slanině osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené maso, osmahneme, zalijeme vývarem z masoxu, okořeníme bobkovým listem, tymiánem, novým kořením a pepřem. Osolíme a dusíme. Před koncem dušení přilijeme víno a smetanu, necháme přejít varem. Máme-li chuť a náladu, můžeme omáčku přepasírovat.

 


ZAPEČENÉ VAŘENÉ HOVĚZÍ MASO:
600g vařeného hovězího masa, 2 větší cibule, 2 kyselé okurky, 100g oliv, 4 dl hovězího vývaru, 1 dl bílého vína, 1 lžička octa, cukr, 1 lžíce hladké mouky, 70g strouhaného sýra, mletý pepř, sůl. Nakrájenou cibuli osmahneme do zlatova, zaprášíme moukou a necháme zhnědnout. Zalijeme vínem, octem, vývarem a necháme napůl vyvařit. Osolíme, opepříme, osladíme. Okurky a olivy nakrájíme na plátky a vmícháme do omáčky. Na plátky nakrájené vařené hovězí naskládáme do pekáčku, zalijeme omáčkou, posypeme strouhaným sýrem. Pečeme asi 10 minut.

 


CHILSKÁ EMPANÁDA:
500g prorostlého hovězího masa, 30g cibule, 50g nakládaných oliv, 50g rozinek, 1 lžička mletého pepře, 2 feferonky, 50g droždí, 2,5 dl vody, lžička tlučeného kmínu, 500g hladké mouky, olej na potření. Maso umeleme s cibulí, prudce osmahneme na sucho, přidáme nakrájené olivy a rozinky, osolíme, okořeníme pepřem a feferonkami. Z droždí připravíme kvásek, přidáme vodu, sůl, kmín, mouku a vypracujeme chlebové těsto, necháme vykynout. Vyválíme placku, rozkrájíme na čtverečky a plníme připravenou masovou nádivkou. Tvarujeme do bochánku. Potřeme olejem a pečeme na moukou vysypaném plechu.

 

 


LAHŮDKOVÝ GULÁŠ:
Kostky hovězího masa zpracujeme na klasický guláš, vylepšíme nakrájenou červenou kapií a několika oloupanými rajčaty. Guláš na talíři ozdobíme usmaženým vejcem - "volským okem", posypeme na proužky nakrájenou cibulí, kapií, kapary. Podáváme s knedlíkem.

 


HOVĚZÍ PLÁTKY JAKO ZVĚŘINA:
700g hovězího masa ( vhodná je kližka ), 60g anglické slaniny, 1 vetší cibule, 1 mrkev, 1 menší celer, 1 lžička kremžské hořčice, 1 lžíce rybízové zavařeniny, 1 dl červeného vína, 6 - 8 lžic zakysané smetany, 1 - 2 špetky mletého pepře, sůl. Na oleji zpěníme polovinu drobně nakrájené cibule, přidáme slaninu, nakrájenou na kostičky a malé kousky naklepaného masa. Osolíme, opepříme, dusíme, až se odpaří všechna šťáva z masa. Zaprášíme 1 lžící hladké mouky, osmahneme, podlijeme vodou do potřebného množství a stále mícháme. Přidáme druhou polovinu nakrájené cibule, nastrouhanou zeleninu, hořčici, zavařeninu a v tlakovém hrnci dusíme 30 - 40 minut. Do hotové šťávy vmícháme víno, smetanu, prohřejeme a podáváme s bramborovým knedlíkem, brambory, rýží.

 


GULÁŠ:
2 kg kližky, 2 kg cibule, 10 stroužků česneku, 250g sádla, 3 bobkové listy, 12 kuliček nového koření, majoránka, sladká i pálivá mletá paprika, pepř, sůl. Na sádle necháme zesklovatět cibulku, osmahnem papriku, nové koření, majoránku, bobkový list a přidáme nakrájené maso. Osolíme, opepříme a dusíme doměkka, podléváme vařící vodou. Ochutíme drceným česnekem a zahustíme 3 krajíčky nastrouhaného chleba.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA