Hovězí maso zadní
PLNĚNÁ HOVĚZÍ
ROLÁDA:
Hovězí maso, vařená vejce, slanina,
cibule, hořčice, pepř, sůl. Větší plát hovězího masa naklepeme, osolíme,
opepříme, z vnitřní strany potřeme hořčicí. Vejce umeleme společně se slaninou
a dáme na hořčici. Maso svineme do rolády, zajistíme jehlami nebo nití. Na
rozehřátém oleji orestujeme a dáme dusit do trouby. Přidáme drobně nakrájenou
cibuli, podléváme a za 30 minut poprášíme hladkou moukou. Podlijeme vařící
vodou (vývarem z Masoxu) a dusíme do měkka.
HAMBURGER
SAVOY:
600g hovězího zadního masa, kousek salámu
Poličan (nelze zaměnit), 2 bílky, 1 dl studené vody, mletý pepř, tymián, trochu
oleje, sůl. Maso umeleme i se salámem, smícháme s bílky, vodou, okořeníme a
osolíme. Necháme chvíli rozležet, pak pečeme na grilu placičky. Podáváme s
hranolky, tatarskou omáčkou, zeleninovou oblohou.
ZATLOUKANÉ
HOVĚZÍ ŘÍZKY:
Hovězí plátky naklepeme, osolíme a
opepříme. Obalíme ve strouhance, znovu naklepeme a obalíme v rozšlehaném vejci.
Opečeme na pánvi s rozehřátým olejem do růžova. Do pekáče dáme nakrájenou
slaninu, nakrájenou cibuli, poklademe opečenými řízky. Zalijeme asi 1/4 litrem
vody, přidáme 1 kostku masoxu a dusíme v troubě doměkka. Podáváme s vařenými brambory,
zeleninovými saláty.
HOVĚZÍ
A' LA FRANCIE:
2 lžíce kremžské hořčice, 2 lžíce kečupu,
1 lžíce worcesteru, 1 šlehačka, 1 lžíce hladké mouky. Hovězí plátky naklepeme,
osolíme, opepříme. Na oleji lehce osmažíme a pod pokličkou dusíme doměkka.
Hořčici, kečup, worcester, šlehačku a mouku rozšleháme, nalijeme na podušené
plátky a krátce povaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem.
GULÁŠ
FLAMENDR:
600g hovězího masa, 100g sterilovaných
okurek, 100g sterilovaných feferonek, 100g oleje, 150g kečupu, worcester, pepř,
sůl. Maso nakrájíme na nudličky, zprudka opečeme v rozpáleném oleji, osolíme,
opepříme, ochutíme kečupem. Přidáme okurky, feferonky (kapii), dochutíme
worcesterem a dusíme doměkka. Podáváme s chlebem nebo pečivem.