Kuřecí maso
PEČENÉ KUŘE Z
MARINÁDY:
2 dl oleje, 2 dl vody, 1 lžička ml.pepře,
1 lžička pálivé papriky, 1 lžička grilovacího koření, 2 lžíce kečupu, 5
stroužků prolisovaného česneku. Vymícháme marinádu, do které naložíme porce
kuřat, necháme 24 hodin v chladu uležet a upečeme.
PEČENÉ,
SMAŽENÉ KUŘECÍ ŘÍZKY:
Kuřecí stehýnka rozřízneme v kloubu na
poloviny, osolíme a obalíme v trojobalu (vejce, hl.mouka, strouhanka). Pekáč
vymažeme trochou oleje, naskládáme obalené kousky, každý
pokapeme 7 kapkami oleje a pečeme po každé straně 25 minut.
ZAPEČENÁ
DOBROTA:
Plech vymažeme trochou oleje, dáme kolečka
cibule, plátky žampionů, maso (kuřecí, vepřové) nakrájené na plátky, naklepané,
osolené a opepřené. Posypeme strouhaným sýrem, zalijeme šlehačkou a pečeme,
dokud sýr nezrůžoví.
KUŘECÍ SALÁT:
1 menší upečené kuře, 1 cibule, 1 lžíce
kompotovaného ananasu, 140g sterilovaných žampionů, 100g nakrájeného sýra, 1
červená paprika, 1 kelímek bílého jogurtu, mletý pepř, sůl. Vykostěné kuře bez
kůže nakrájíme na kousky, promícháme s nakrájenou cibulí, ananasem, paprikou,
sýrem a žampiony. Osolíme, opepříme a prolijeme jogurtem. Necháme uležet v
chladu, podáváme na krajíčcích veky nebo s pečivem.
KUŘECÍ KOUSKY
PRO LABUŽNÍKY:
Nakrájené kousky z kuřecích řízků naložíme
do koňaku (griotka, dobré víno, prostě co je doma), přidáme koření podle chuti,
sůl a sójovou omáčku. Necháme uležet 2 dny v chladu. Pak přidáme Solamyl a
narychlo opečeme.
ČESNEKOVÉ
KUŘE:
Do máslem vymazaneho pekáčku položíme
osolené porce kuřete a posypeme 2 palicemi hrubě nasekaného česneku a 250g
nastrouhaného sýra. Zalijeme 1 šlehačkou a upečeme do zlatova. Podáváme s
brambory, těstovinami, obložíme čerstvou zeleninou.
PEČENÉ KUŘECÍ
KOULE:
400g kuřecího masa nakrájeného na kousky,
2 vejce, 1 lžička Solamylu, 1 sáček solených brambůrků, 80g nastrouhaného
tvrdého sýra, 2 lžíce drobně nakrájené červené papriky, 1 lžíce nakrájené
pažitky. Vejce rozmícháme se Solamylem, přidáme nakrájenou papriku a pažitku.
Brambůrky rozdrtíme, promícháme s nastrouhaným sýrem. Kousky masa namáčíme ve
vaječné směsi a obalujeme v silnější vrstvě brambůrků se sýrem. Naskládáme na
plech vyložený pečícím papírem a pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C.
NETRADIČNÍ
KUŘECÍ ŠPÍZ:
Do misky rozklepneme vejce, rozšleháme,
přidáme trochu Solamylu, aby vzniklo řídké těstíčko. Malé kousky kuřecích
prsíček (bez kůže) naklepeme a osolíme. Anglickou slaninu nakrájíme na kousky,
oloupaná jablka na 1 cm silné plátky. Jednotlivě obalujeme v těstíčku a vše
smažíme na rozehřátém tuku na pánvi. Hotové napichujeme střídavě na jehlu
(špejli) a ihned podáváme.
ĎÁBELSKÉ
KULIČKY:
400g mletého drůbežího masa vložíme do
mísy, přidáme lžíci hrubé mouky, 1 - 3 lžíce strouhanky, 1 vejce, jemně
usekanou feferonku, 2 stroužky česneku. Vypracujeme tužší směs, kterou
dochutíme solí, bílým pepřem, oreganem, vytvarujeme kuličky a zvolna smažíme na
rozpáleném tuku. Podáváme s vařeným bramborem, tatarskou omáčkou, zeleninovým
salátem.
KUŘECÍ ROLÁDA:
1 vykostěné kuře, 125g másla, 2 vejce, 2
rohlíky nakrájené na kostičky, 100g nasekaných mandlí, pepř, sůl. Žloutky
utřeme s rozehřátým máslem, přidáme nakrájené rohlíky, mandle a sníh z bílků.
Nádivku rozetřeme na osolený a opepřený plát masa, svineme a zabalíme do máslem
vymazaného dvojitého alobalu. Pečeme do měkka asi 1 hodinu, alobal otevřeme a
necháme 10 minut do červena dopéct.
KUŘE PLNĚNÉ
ČERVENÝM ZELÍM:
Osmažíme na kostičky nakrájené uzené maso
s červeným sterilovaným (okapaným) zelím. Promícháme a naplníme do osoleného a
okmínovaného kuřete (uvnitř i po povrchu). Kuře upečeme na másle, podáváme s
bramborovými noky apod.
KUŘE V KYSANÉM
ZELÍ:
500g kysaného zelí, 150g tuku, 1/2 kelímku
zakysané smetany, grilovací koření. Do vymazaného pekáče dáme asi 2 cm silnou
vrstvu zelí, na kterou položíme 2 půlky kuřete kůží nahoru. Posypeme grilovacím
kořením a poklademe plátky tuku (máslo, rostlinný tuk). Navrstvíme zbytek zelí,
zalijeme zakysanou smetanou. Pečeme přikryté asi 45 minut, odklopíme a necháme
zčervenat.
KUŘE ALÍ BABA A
40 LOUPEŽNÍKŮ:
40 stroužků česneku, 6 dl slepičího
vývaru, mletý pepř, muškátový oříšek, zelená petržel, sůl. Naporcované kuře
osolíme, opepříme a okořeníme špetkou strouhaného muškátového oříšku. Na troše
oleje zprudka opečeme, podlijeme mírně vývarem s prolisovaným česnekem. Pod
pokličkou dusíme téměř doměkka, dopečeme bez pokličky v troubě do zlaté kůrky.
Na talíři posypeme nasekanou zelenou petrželkou.
ZAPÉKANÉ KUŘE:
1/2 litru mléka, 3 - 4 hrsti krupičky, 3 -
4 hrsti strouhanky, 3 - 4 žloutky, sníh z bílků, nasekaná zelená nať, sůl. Na
másle upečené, pikantně ochucené (sůl, kari, cibule, česnek apod.) porce kuřete
obereme. Maso dáme do vymazaného pekáčku a zakryjeme nádivkou z mléka,
krupičky, strouhanky, žloutku, bílkového sněhu, solí a zelené natě. Upečeme v
troubě do červena, podáváme teplé i studené.
FRANCOUZSKÉ
KUŘECÍ ŘÍZEČKY:
1 bílý jogurt, 1 cibule, 1 vejce,
polohrubá mouka, kari koření, česnek, sůl. Do kastrolu vyklopíme jogurt,
přidáme nastrouhanou cibuli, utřený česnek, osolíme, ochutíme kari kořením a
promícháme. Zahřejeme (nevaříme!) a do směsi naložíme na chvíli naklepané
kuřecí plátky. Pak řízky vyjmeme, do vychladlé směsi rozmícháme vejce, mouku.
Do připraveného těstíčka namáčíme kuřecí plátky a smažíme je na rozpáleném tuku
po obou stranách.
SMAŽENÁ KUŘECÍ
KAPSA:
Kuřecí prsíčka lehce naklepeme a osolíme.
Nožem nařízneme otvor v prsíčkách a do každé kapsy dáme náplň. Vejce uvaříme
natvrdo, vyjmeme žloutky a utřeme je s kouskem másla. Osolíme a přidáme
nasekanou petrželku nebo nasekaný kopr. Naplněné kapsy sepneme párátkem,
omočíme v rozšlehaném vejci a strouhance. Obalíme ještě jednou ve vejci,
strouhance a usmažíme v rozpáleném oleji.
ČÍNSKÉ PLACKY:
400g drůbežího masa bez kostí, 5 vajec, 3
lžíce Solamylu, 1/2 lžíce worcesteru, 3 větší cibule, rozetřené stroužky
česneku (podle chuti), 1/2 lžíce mleté papriky, 1/2 lžíce soli. Z vajec,
Solamylu, worcesteru, papriky, soli vymícháme těstíčko. Maso, cibuli nakrájíme
na kostičky a společně s česnekem vmícháme do těstíčka. Necháme 24 hodin v chladu
odležet. Pak smažíme po obou stranách placky v rozpáleném tuku.
PLNĚNÁ KUŘECÍ
STEHNA:
Kuřecí stehna vykostíme a do vzniklé kapsy
vsuneme plátek kompotované broskve a kousek sýra zabaleného do plátku šunky.
Otvory sepneme jehlami a stehna osolíme. Lehce je opečeme po obou stranách na
pánvi bez tuku, podlijeme trochou vody a dusíme. Po chvilce přidáme kečup.
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, povaříme,
přidáme máslo a stehna prohřejeme. Podáváme s bramborem nebo rýží.
ZAPEČENÁ
KUŘECÍ PRSÍČKA NA BRAMBORÁČCÍCH:
400g kuřecích prsíček, 450g žampionů, 2
cibule, plátky anglické slaniny, 150g strouhaného sýra, Solamyl, mletý pepř,
sůl. Připravíme si klasické těsto na bramboráky (můžeme použít i polotovar
Bramborové placky) a na lívanečníku usmažíme malé bramborové placičky. Kuřecí
prsíčka nakrájíme na kostičky, obalíme ve škrobové moučce a zprudka opečeme na
oleji. Vmícháme na kolečka nakrájenou cibuli a plátky nakrájených žampionů.
Osolíme, opepříme a orestujeme až cibule zesklovatí. Zapékací misku vymažeme
tukem, na dno položíme usmažené bramboráčky, navrstvíme kuřecí směs a pokryjeme
plátky slaniny. Posypeme strouhaným sýrem a ve vyhřáté troubě zapékáme asi 25
minut.
KACHNOKUŘE:
Jedno větší kuře, kysané zelí, slanina, sůl,
kmín. Kuře napěchujeme scezeným kysaným zelím, do něho zamícháme pár kostiček
slaniny. Vložíme do pekáčku, osolíme, okmínujeme, podlijeme a dáme péci. Na
povrchu kuřete poklademe nudličky slaniny, aby byl dojem mastnější kachny
dokonalý.
PEČENÉ KUŘE S CIBULÍ:
Kuře dobře omyjeme a osolíme uvnitř i po
povrchu. Dovnitř vložíme oloupanou cibuli. Kuře položíme na pekáč a dáme do
trouby péct. Kuře se krásně upeče a dokonce má i šťávu z cibule.
KUŘE KAČATORE:
1 velká cibule, 1 paprikový lusk červený,
1 paprikový lusk zelený, 1 stroužek česneku, kečup (rajčatová šťáva), oregano,
sůl. Porce menšího kuřete osolíme a rychle opečeme na oleji. Maso vyjmeme, ve
výpeku osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájenou papriku,
nakrájený česnek. Vložíme porce kuřete, podlijeme kečupem, ochutíme oreganem a
krátce pod pokličkou podusíme podlité trochou vývaru (nebo horké vody). V
troubě zapečeme do zlatavé kůrčičky a podáváme s těstovinami.
DÁNSKÉ KUŘE S
KŘENEM:
4 porce kuřete, 1 středně velká cibule,
křen, kopr, sůl. Porce kuřete osolíme a opečeme na másle. Vyjmeme, ve výpeku
osmažíme nakrájenou cibuli. Vložíme zpět porce masa, podlijeme a v troubě pod
pokličkou dusíme. Do šťávy dáme spařený strouhaný křen a drobně sekaný
sterilovaný kopr (obojí zeleninu podle chuti), dochutíme solí.
KUŘECÍ
STEHÝNKA SE ŽAMPIONY:
Kuřecí stehýnka vykostíme, naplníme
nákrájenými osolenými a opepřenými žampiony. Sepneme jehlicí a upečeme na
másle.
KUŘECÍ SMĚS S
VÍNEM A ŽAMPIONY:
Na nudličky nakrájíme 250g kuřecího masa,
promícháme se solí, mletým pepřem a lžičkou hladké mouky, na rozehřátém oleji,
za stálého míchání opékáme 2 minuty. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, 100g
drůbežích jater a žampionů, vše pokapeme 1 lžící citronové šťávy a dusíme 3
minuty. Osolíme, pokapeme 3 lžícemi bílého vína, prohřejeme a podáváme s
brambory a zeleninovým salátem.
KUŘECÍ PRSÍČKA
S ANANASEM:
1 balení kuřecích prsíček, 1 plechovka
ananasu, sójová omáčka, 1 žloutek, 1 - 2 lžicky škrobové moučky Solamyl, kari
koření. Na nudličky nakrájené kuřecí maso promícháme se žloutkem a škrobovou
moučkou. Necháme hodinu v chladničce uležet. Pak rychle osmažíme v rozpáleném
oleji a přidáme na kostičky nakrájený, okapaný ananas. Ochutíme kari, sójovou
omáčkou, postupně podléváme šťávou z ananasu a dusíme pod pokličkou doměkka.
Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.
KUŘE V SÝROVÉ
PEŘINCE:
Kuře, pepř, pálivá paprika, česnek,
šlehačka, sýr. Kuře naporcujeme na menší kousky, osolíme, opepříme, okořeníme
pálivou paprikou, nasekaným česnekem. Naskládáme do pekáčku, zalijeme jednou
šlehačkou a posypeme hustě strouhaným tvrdým sýrem. Upečeme v troubě nebo
remosce.
SVÁTEČNÍ KUŘE:
Porce kuřete potřeme hořčicí a máslem
utřeným s prolisovaným česnekem. Osolíme, opepříme, posypeme lehce mletou
paprikou. Každou porci položíme na větší kus máslem vymazaného alobalu,
obložíme nakrájenými jablky a důkladně zabalíme. Pečeme v troubě asi hodinu.
Podáváme s bramborem
KŘENOVÁ KUŘECÍ
ROLÁDA:
Vykostěné kuře rozklepeme na plát.
Osolíme, potřeme Krenexem, poklademe plátky šunky, plátky vařených vajec,
kousky sýra a nakrájených sterilovaných žampionů a sterilované mrkve. Svineme
do rolády, ovineme nití, osolíme, posypeme kmínem. Dáme do pekáčku, přidáme
kousek másla. Podlijeme trochou horké vody a v troubě upečeme.
KUŘECÍ
NUDLIČKY S NIVOU:
4 kuřecí prsíčka, 150g Nivy, škrobová
moučka, trochu vývaru nebo bílého vína, worcester, pepř, sůl. Maso pokrájíme na
nudličky, okořeníme, osolíme, poprášíme škrobovou moučkou. Vložíme na rozehřátý
tuk a opékáme. Zakapeme worcesterem a podlijeme trochou vývaru. Do měkkého masa
přidáme nastrouhanou Nivu, promícháme a ined podáváme s opečenými brambory nebo
hranolky nebo rýží. Doplníme zeleninovým salátem.
SKLÁDANKA:
Kuře, sůl, 3 stroužky česneku, mletá
sladká i pálivá paprika, 2 lžíce oleje, 1 hrnek rýže, 8 tenkých plátků slaniny,
4 rajčata, 2 papriky, 2 cibule, 1 hrnek vody. Naporcované kuře osolíme, potřeme
prolisovaným česnekem, mletou paprikou a na oleji zprudka opečeme. Do pekáčku
postupně skládáme propláchnutou rýži, opečené kuře, plátky slaniny, plátky
rajčat, nakrájené papriky a cibuli pokrájenou na kolečka. Na cibuli ještě
položíme plátky slaniny. Vše pokapeme olejem z opékání kuřete, zalijeme vodou a
upečeme.
KUŘE DOBROTA:
Kuře, 1 hrnek rýže, 250g mražených
hranolků, l sklenice leča, kmín, sůl. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme máslem.
Nasypeme hranolky, rýži propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Nasypeme
na hranolky, trochu osolíme. Rýži rovnoměrně zakryjeme lečem a nahoru položíme
osolené a pokmínované porce kuřete. Pečeme zakryté v troubě (220°C) asi hodinu,
až je maso i rýže měkká.
ZAPEČENÉ
KUŘECÍ ŘÍZKY S BROKOLICÍ:
Kuřecí řízky nakrájíme na kousky, osolíme,
okořeníme grilovacím kořením a zakapeme olejem. Promícháme a necháme do druhého
dne uležet. Ohnivzdornou misku vymažeme máslem, na dno dáme syrové brambory
nakrájené na kolečka, posypeme solí, grilovacím kořením, na vrstvu brambor dáme
vrstvu masa, vrstvu brokolice. Opakujeme, takže nakonec máme 3 vrstvy brambor,
2 vrstvy masa a 2 vrstvy brokolice. Celé zalijeme šlehačkou a pečeme v troubě.
Můžeme dochutit kořením podle vlastní fantazie.
VAJEČNÉ
SMAŽENKY S KUŘECÍM MASEM:
100g másla, 100g hladké mouky, 130g
smetany, 4 natvrdo uvařená vejce, 100g vařeného, pečeného kuřecího masa, sůl.
Změklé máslo utřeme do pěny, vmícháme mouku, smetanu, vajíčka a maso nakrájené
na kostičky. Osolíme a těsto důkladně propracujeme. Z kousku těsta tvarujeme
malé placicky, které obalujeme ve strouhance. Smažíme po obou stranách v
rozpáleném oleji.
KUŘE NA ČERNÉM
PIVU:
Kuře osolíme, okmínujeme a dovnitř kuřete
dáme 2 omytá, celá jablka. Poklademe kousky másla a zalijeme asi 1 dl vody.
Pečeme 25 minut. Pak podlijeme 0,5 litru černého piva, dopékáme a podléváme
pivem. Z hotového kuřete vyjmeme jablka. Podáváme s bramborovým nebo houskovým
knedlíkem a zelím.
KUŘÁTKO A LA
MARTIN:
Ostřejší hořčici smícháme s medem,
citronovou šťávou a vodou. Porce kuřecího masa potíráme touto směsí, obalíme ve
strouhance a smažíme po obou stranách do růžova.
KUŘE S MEDEM:
Připravíme si nálev ze 3 lžic medu, 2 lžic
sójové omáčky, 2 lžic oleje, 2 lžic dezertního vína (stačí i jablečné víno), 1
lžičky soli, mletého zázvoru a mleté skořice. Do nálevu zamícháme 1 menší
nakrájenou cibuli a 2 prolisované stroužky česneku. Kuře naporcujeme na menší
kousky a naložíme do medového láku na 48 hodin a občas obrátíme. Upečeme
klasickým způsobem v troubě do zlatova, před koncem pečení položíme na porce
kuřete kousíček másla.
ĎÁBELSKÁ SMĚS
S BURSKÝMI OŘÍŠKY:
400g kuřecího masa, 200g žampionů, 6
stroužků česneku, hrst burských oříšků, bílý pepř, sůl. Maso nakrájíme na
kostky, osolíme, opepříme a spolu s utřeným česnekem a burskými oříšky opečeme
na oleji. Potom přidáme na plátky nakrájené žampiony, podlijeme 2 dl bílého
vína a podle potřeby i vodou. Dusíme doměkka. Hotový pokrm lehce posypeme
pokrájenými feferonkami. Podáváme s hranolky.
KUŘECÍ
KŘIDÉLKA S JABLKY:
2 - 3 kusy kuřecích křidélek, 1 vejce, 2
lžíce světlého piva, trochu soli a Solamylu (škrobová moučka), koření podle
chuti (paprika, grilovací koření, bylinná směs apod.), 50g anglické slaniny, 2
jablka. Z vejce, piva, škrobové moučky a koření vymícháme řídké těstíčko.
Křidélkám odřízneme špičky a takto upravená obalíme v těstíčku. Smažíme v
rozpáleném oleji. Přidáme na tenké nudličky nakrájenou anglickou slaninu.
Jablka oloupeme, nakrájíme na 1 cm silná kolečka, vykrojíme jádřinec a obalíme
je v kari koření. Přidáme k ostatnímu na pánev a opékáme doměkka. Porce
ozdobíme na talíři zeleninovou oblohou.
ĎÁBELSKÁ SMĚS
SE ŽAMPIONY:
3 - 4 kuřecí řízky, 4 - 5 stroužků
česneku, 1 plechovka žampionů, 2 kapie, sůl, mletý pepř, 1 lžička mleté
papriky, chilli podle chuti, kečup, kousek masoxu. Kuřecí řízky nakrájíme na
nudličky a dáme na rozpálený olej. Osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku,
česnek, pokrájené žampiony a dusíme za občasného podlití. Přidáme chilli a
pokrájené kapie a ještě chvilku podusíme, ale jen krátce, aby kapie nebyly
příliš měkké. Dochutíme kečupem, kouskem masoxu a zahustíme 1 lžičkou Solamylu,
který jsme rozmíchali s trochou vody. Podáváme s hranolkami.
KUŘE SE ZELÍM:
V hrnci nebo pekáči orestujeme na tuku
nakrájenou cibuli, zasypeme 2 lžícemi hladké mouky a zalijeme 2 dl vody.
Rozvaříme, do hrnce vyklopíme 1 velkou sklenici sterilovaného zelí a
poklademe porcemi kuřete. Osolíme, okmínujeme a pečeme v troubě zakryté 30
minut. Odklopíme, maso potřeme rozpuštěným máslem s grilovacím kořením a
upečeme do zlatova.
KŘENOVÁ KUŘECÍ
PRSÍČKA:
Naklepané kuřecí plátky osolíme a potřeme
hořčicí. Položíme plátek šunky nebo anglické slaniny, plátky rajčete a posypeme
strouhaným křenem (asi 1/2 lžičky na porci). Každý plátek položíme na máslem
vymazaný kus alobalu a důkladně zabalíme. Naskládáme do pekáčku nebo do remosky
a upečeme do měkka.
KUŘE POD
PEŘINOU:
400g bůčku, 3 rohlíky, 1 cibule, 2 vejce,
2 stroužky česneku, sladká paprika, mletý pepř, majoránka, sůl, petrželka. Kuře
nakrájené na menší kousky osolíme a opepříme. Naskládáme do vymaštěného pekáče.
Bůček, rohlíky zvlhčené mlékem, cibuli a česnek pomeleme. Přidáme žloutky,
papriku, petrželku, majoránku. Vmícháme ušlehaný sníh. Nádivku rozetřeme na
porce kuřete a pečeme asi hodinu.
KŘIDÉLKA:
Meruňkovou marmeládu rozmícháme s kečupem,
olejem a citronovou šťávou. Osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a trochu
nakrájené feferonky. Touto směsí potřeme kuřecí křidélka (nebo celé kuře) a
necháme asi hodinu odležet. Pekáč vymažeme tukem, poklademe křidélka, plátky
citronu a upečeme.
ČÍNSKÉ ŘÍZKY:
500g kuřecích prsíček, 3 vejce, 3 lžíce
Solamylu, 1 menší pórek, 1 lžička grilovacího koření, 1/2 lžičky mletého pepře,
špetka moučkového cukru, sůl. Kuřecí maso (bez kůže) nakrájíme na nudličky. V
misce rozšleháme vejce se Solamylem, přidáme koření, cukr, sůl a nakrájený
pórek. Vše důkladně promícháme a do směsi vložíme maso. Necháme 24 hodin v
chladničce
odležet. Na rozpálený olej rozetřeme připravenou směs do vrstvy asi 15 mm a
smažíme po obou stranách do zlatova. Každou usmaženou porci posypeme nakrájeným
čerstvým pórkem.
KUŘECÍ
NUDLIČKY S NIVOU:
600g kuřecího masa, 100g Nivy, 1 pórek,
grilovací koření, 2 plátky šunky, 1 kostka zeleninového vývaru, 1 kelímek
smetany. Maso nakrájíme na tenké nudličky, okořeníme a rychle orestujeme v
rozpáleném tuku. Přidáme na kolečka nakrájený pórek, na nudličky nakrájenou
šunku a osmažíme. Posypeme rozdrobeným sýrem, prohřejeme a zalijeme vývarem ze
zeleninového bujonu. Když se sýr roztaví, přilijeme smetanu, provaříme.
Podáváme s vařenými brambory a na talíři hustě posypeme zelenou petrželkou.
CHALUPÁŘSKÉ
BRAMBORY:
Na vymazaný alobal navršíme plátky
nakrájených syrových brambor, cibule, zelené papriky. Proložíme plátky slaniny
nebo salámu, osolíme a okmínujeme. Nahoru položíme kousky syrového kuřecího
masa, okořeníme grilovacím kořením a pevně zabalíme. Pečeme v horkém popelu
nebo v troubě asi 20 minut.
KUŘE NA
ZELENINĚ:
Jedno kuře, 500g vepřového bůčku, 100g
anglické slaniny, 1 lžíce kečupu, 5 stroužků česneku,2 větší cibule, 2 větší
mrkve, 2 petržele, 1/2 celeru, 1 lžička kari (nebo Vegety), špetka tymiánu,
sůl. Rozporcované kuře a bůček nakrájený na vyšší plátky osolíme, potřeme
česnekem a naložíme do pekáče (nebo remosky). Zeleninu i slaninu nakrájíme na
kostičky, ochutíme tymiánem a kari, promícháme a nasypeme na kuře. Podlijeme
1,5 dl vody, pečeme, občas podléváme. Po hodině pečení vše obrátíme a dopečeme.
Šťávu ochutíme kečupem.
KUŘECÍ STEHÝNKA
NA BAZALCE:
Každé stehýnko osolíme, okořeníme bazalkou
(nebo kmínem, kari kořením) a položíme na máslem vymazaný alobal. Ke každé
porci dáme 2 brambory nakrájené na kolečka, několik koleček nakrájené cibule.
Osolíme, okmínujeme a nahoru položíme 1 lžičku másla. Každou porci zabalíme
zvlášť a pečeme asi 45 minut ve vyhřáté troubě. K upečené pochoutce podáváme
brambory, hranolky, tatarskou omáčku.
ĎÁBELSKÁ
KUŘECÍ KOLEČKA:
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, opepříme.
Na každý položíme plátek šunky, plátek sýra, sterilovanou feferonku, kousek
sterilované kapie. Zavineme, spíchneme párátkem a zabalíme do olejem potřeného
alobalu. Pečeme asi 30 minut v troubě, vychladlé krájíme na kolečka.
KUŘECÍ KOUSKY
NA GRILU:
Kuře naporcujeme na menší kousky i s
kostí. Osolíme, opepříme a posypeme kořením GYROS. Kousky kuřete rozložíme na
rošt, při otáčení potíráme směsí oleje, mletého pepře a červené papriky.
CÍSAŘSKÉ
KUŘECÍ ŘÍZKY:
4 stroužky česneku, 1 lžička mletého
zázvoru, 1 lžička mletého pepře, sůl. Česnek rozetřeme se solí, pepřem a
zázvorem na pastu, kterou potřeme po obou stranách naklepané kuřecí řízky
(vykostěná stehna, prsa). Necháme přes noc v chladničce. Druhý den obalujeme v
trojobalu (hladká mouka, rozšlehaná vejce, strouhanka) a smažíme po obou
stranách.
ČESNEKOVÉ
KUŘECÍ ŘÍZKY:
3 vejce, 2 lžíce Solamylu (škrobová
moučka), 1 lžíce tekutého koření Maggi, 2 lžíce majolky, 5 utřených stroužků
česneku, 2 lžíce sladké mleté papriky, sůl. Vymícháme těstíčko, do kterého
naložíme naklepané, osolené a opepřené kuřecí řízky. Necháme přes noc uležet,
druhý den usmažíme na oleji.
SMAŽENÉ
NAKLÁDANÉ KUŘECÍ ŘÍZKY:
1 vejce, 4 lžíce oleje, 2 - 3 lžíce
Solamylu, 1 kelímek bílého jogurtu, sójová omáčka, worcester, mletý pepř, sůl.
Jogurt, olej, škrobovou moučku a vejce rozšleháme, ochutíme solí, pepřem,
kapkou worcesteru a sójové omáčky. Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, okořeníme
grilovacím kořením a naložíme do směsi. Necháme den uležet. Další den obalíme
jen ve strouhance a zprudka smažíme v rozpáleném oleji.
PLNĚNÉ KUŘE:
2 rohlíky, 2 vejce, hrstka sušených,
předem namočených hub (nebo nakrájené čerstvé žampióny, houby), trocha mléka,
majoránka, mletý kmín, mletý pepř, sůl. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zvlhčíme
mlékem s rozšlehanými vejci. Smícháme s nakrájenými houbami, okořeníme a
osolíme. Kuře po povrchu i uvnitř osolíme, vložíme náplň a zašijeme. Potřeme po
povrchu plátkem slaniny, vložíme do máslem vymazaného pekáče. Slaninu položíme
i na povrch kuřete. Podlijeme horkou vodou s 1 slepičím bujónem a upečeme do
zlaté kůrčičky.
BRAMBOROVÉ
KUŘE:
Kuře omyjeme, osušíme, vně i uvnitř
osolíme. Vložíme dovnitř plátek anglické slaniny a v troubě zapečeme do
poloměkka. Přiměřené množství brambor oloupeme, nakrájíme na kostky, osolíme,
pokmínujeme a promícháme. Vložíme do kuřete, zašijeme a dopečeme v troubě do
kůrčičky.
CHALUPÁŘSKÉ
KUŘE:
2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 mrkve, 1
petržel, malý kousek celeru, 100g slaniny, 1 lžička hladké mouky, kmín, tymián,
mletý pepř, sůl, petrželová nať a pažitka. Kořenovou zeleninu jemně nastrouháme
a v míse promícháme s 1 cibulí nakrájenou na kolečka, kostičkami slaniny,
rozetřeným česnekem a nasekanými bylinkami. Osolíme, okořeníme a dáme do
osoleného kuřete, zašijeme. Kuře po povrchu osolíme, trochu pokmínujeme.
Opečeme ze všech stran na másle s druhou nakrájenou cibulí. Podlijeme vývarem a
dusíme pod pokličkou v horké troubě 20 minut. Pak odkryjeme, zmírníme teplotu a
za občasného podlévání dozlatova upečeme. Do výpeku dáme kousek másla
rozetřeného s hladkou moukou a krátce povaříme.
KUŘECÍ
KŘIDÉLKA V ZELÍ:
8 kusů kuřecích křidélek, slanina, 2
cibule, 500g kysaného zelí, grilovací koření. V pekáčku osmahneme nakrájenou
cibuli, přidáme okapané a nakrájené kyselé zelí. Nahoru položíme kuřecí
křidélka a poklademe je proužky nakrájené slaniny. Osolíme a posypeme
grilovacím kořením. Necháme hodinu péct přikryté, posledních 10 minut pečeme
odkryté.
ANANASOVO-ZELNÉ
STEHÝNKO:
1 vykostěné kuřecí stehýnko, 1 lžíce
sterilovaného zelí, 1 lžíce kompotovaného ananasu, mletý pepř, chilli, sůl.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme. Posypeme chilli, zelím, ananasem a svineme.
Ovineme nití a na kousku másla, mírně podlité, dusíme. Odkryjeme a dopečeme.
Během pečení podléváme vypečenou šťávou i trochou vody podle potřeby. Šťávu
zjemníme kouskem másla, trochou ananasové šťávy. Podáváme s hranolky,
bramborovou kaší.
KUŘECÍ SALÁT S
KIWI:
400g grilovaného (pečeného) kuřecího masa,
3 kiwi, 4 lžíce bílého jogurtu, 4 lžíce majonézy, 1 lžíce citronové šťávy,
mletý pepř, sůl. Maso bez kůže nakrájíme na nudličky, přidáme na plátky
nakrájené oloupané kiwi, pokapeme citronovou šťávou. Majonézu smícháme s
jogurtem, ochutíme pepřem, solí. Promícháme s masem a ovocem, necháme chvíli
vychladit a uležet. Podáváme s pečivem, ozdobíme listy hlávkového salátu.
MEDOVÁ
STEHÝNKA V SEZAMU:
8 spodních stehýnek, 3 lžíce sezamových
semínek, půl šálku medu, 1 lžička Solamylu, 1 polévková lžíce sójové omáčky,
sůl, olej. V mělké misce smíchejte med se omáčkou a se Solamylem. Stehýnka
omyjte, osušte a osolte. Namočte je v medové směsi a obalte v sezamových
semínkách. Rozložte je do pekáčku vymazaného tukem a pečte asi 40 minut v
troubě vyhřáté na 190°C. Během pečení stehýnka obraťte. Podávejte
s hranolky nebo s americkými bramborami.
DRŮBEŽÍ PLÁTKY
S ANANASEM:
Drůbeží plátky osolíme, opepříme a opečeme
na másle. Vyjmeme, ve výpeku podusíme plátky žampionů a přelijeme smetanou.
Zvlášť na másle prohřeleme kolečka ananasu. Plátky masa podáváme přelité
žampionovou omáčkou a obložené kolečky ananasu. Jako přílohu hranolky.
KUŘECÍ ZÁVITEK
S BANÁNEM:
Plátky kuřecích prsou osolíme, položíme
plátek šunky, sýra a kousek banánu. Svineme, dáme do alobalu a pečeme asi 20
minut.
ĎÁBELSKÉ
GRILOVANÉ KUŘE:
1 cibuli drobně nakrájíme, přidáme 2 lžíce
oleje, 2 lžíce petrželové natě, pepř, sůl, 1/2 lžičky chilli koření a 1 lžičku
ml.zázvoru. Osolené kuře potřeme směsí a necháme 2 hodiny uležet. Grilujeme na
rožni dozlatova.
ARABSKÉ KUŘE:
Porce kuřete osolíme a naložíme do
marinády: smícháme 2 lžíce hořčice, 1 lžíci oleje, 2 utřené stroužky česneku,
šťávu z 1 citronu, 1 lžičku kari koření, majoránky a petrželky. Do vym pekáče
rozložíme plátky brambor, zasypeme mraženou zeleninou a naskládáme porce masa.
Vrstvy střídáme, poslední posypeme kuličkami pepře, dáme bobkový list, pokapeme
olejem a upečeme. Polijeme kečupem a necháme 10 minut dopéct.
KUŘECÍ
KŘIDÉLKA NA ZÁZVORU:
14 kuřecích křídel osolíme, obalíme v
hl.mouce a osmahneme na rozpáleném tuku. Vymícháme 1 lžíci oleje, 4 stroužky
utřeného česneku, 2 lžičky ml.zázvoru, 1 lžičku sladké papriky, špetku chilli a
potřeme křidélka. Upečeme doměkka. Vyjmeme, do výpeku dáme 2 lžíce ostrého
kečupu, osmahneme a podlijeme trochou vody. Provaříme, opepříme, osolíme a
zahustíme Solamylem. Omáčkou přeléváme upečená křídla, podáváme s rýží.
KUŘE ZAPEČENÉ
V ZELÍ:
Kysané zelí propláchneme, necháme okapat a
polovinu dáme do pekáčku. Posypeme gril.kořením a kousky másla. Vložíme porce
kuřete, osolíme, okořeníme gril.kořením a zakryjeme zbytkem zelí. Posypeme
gril.kořením, dáme kousky másla, zalijeme zakysanou smetanou a upečeme.
PIKANTNÍ
STEHÝNKA:
Cibuli, červenou a zelenou papriku, banány
a jablka nakrájíme na kousky, vložíme do vymazané zapékací misky. Přidáme
oloupaný a na kostičky nakrájený zázvor a osolená, opepřená kuřecí stehna
potřená prolisovaným česnekem, kari a chilli kořením. Pečeme při 200°C asi 30
min.
PIKANTNÍ KUŘE:
Kuře osolíme, dáme na pekáč, podlijeme
vodou a upečeme. Nalijeme lečo v oleji, chvíli povaříme a zalijeme šlehačkou.
Příloha - rýže nebo těstoviny.
MARINOVANÉ
KUŘECÍ ŠPÍZY:
600g kuřecích prsíček, 150g anglické
slaniny, 200g žampionů, 3 nektarinky, 3 jablka - vše nakrájíme na stejné plátky
a napichujeme střídavě na jehlu. Špízy necháme marinovat v nálevu asi 12 hodin
a grilujeme. Marináda: 10 lžic sojové omáčky, 1 lžíce červeného vína, 1 lžíce
oleje, 1 lžíce grilovacího koření, 2 lžičky kari koření, 1 lžička ml.zázvoru, 1
stroužek česneku.
KARI KUŘE:
Připravíme marinádu: 1 lžička medu, 2
lžičky kari, 1 žloutek, 4 lžíce oleje, 1 nastrouhaný čerstvý zázvor, pepř, sůl.
Vložíme kuřecí stehna i křídla, necháme 3 hodiny uležet a grilujeme.
KUŘECÍ SMĚS
700g kuřecího masa jemně nakrájíme,
přidáme 2 nakrájené cibule, 4 vejce, 2 lžíce solamylu, 2 lžíce oleje, 1 lžičku
ml.papriky (může být pálivá), kari koření, 1 lžičku polévkového koření, ml.pepř
a sůl. Vše promícháme a necháme v lednici chvíli uležet. Smažíme na oleji,
podáváme s bramborovou kaší.