Ostaní nepečené cukroví
ČOKOLÁDOVÝ
PIŠKOTOVÝ DEZERT:
Vždy 2 piškoty slepujeme krémem. Utřeme
100g másla, 3 lžíce moučkového cukru, 1 žloutek, 1 lžíci kakaa, 1 vanilkový
cukr a vmícháme 3 lžíce mletých ořechů. Klademe je na alobal a potřeme pikantní
marmeládou (meruňkovou, rybízovou) ochucenou trochou rumu. Zalijeme čokoládovou
polevou (ve vodní lázni rozpustíme 50g ztuženého tuku a 50g čokolády na
vaření).
MANDLE V
ČOKOLÁDĚ:
150g mandlí, 150g mléčné čokolády, 50g
másla. Oloupané mandle nakrájíme na nudličky a na pánvi (nebo v troubě pod
grilem) do zlatova opečeme. Nad parou rozpustíme máslo s čokoládou a vymícháme.
Odstavíme, vmícháme opražené mandle a lžičkou klademe hromádky na plech
vyložený alobalem. Necháme v chladu ztuhnout a vkládáme do papírových košíčků.
ZÁKUSEK Z
BE-BE SUŠENEK:
3 balíčky Be-Be sušenek, 250g másla, 3
žloutky, 250g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr. V 1/2 litru vody rozmícháme a
uvaříme 1 vanilkový pudink, necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem, vanilkovým
cukrem a žloutky. Vmícháme vychladlý pudink a vyšleháme. Sušenky slepujeme
krémem a skládáme k sobě. Krémem potřeme i celý povrch zákusku a necháme 24
hodin ztuhnout a uležet. Další den krájíme šikmé řezy.
FÍKOVÁ
TLAČENKA:
100g pomletých fíků, 100g pomletých
piškotů, 50g strouhanky, 4 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce kakaa, 1 bílek, 50g
hrubě nasekaných vlašských ořechů, 100g čokolády na vaření. Piškoty a
strouhanku pokropíme rumem, přidáme bílek, cukr, kakao, fíky, ořechy, hrubě
nastrouhanou čokoládu. Propracujeme a na prkénku posypaném moučkovým cukrem
vyválíme do válečku (průměr asi 4 cm). Zabalíme do mikrotenu a necháme v
chladničce několik dnů uležet.
KARAMELOVÉ
KORNOUTKY:
Neslazené oplatky nakrájíme na čtverečky
5x5 cm a nad parou z nich vytvarujeme kornoutky (nahřejeme, stočíme do
kornoutku a zasuneme do sklenice). Okraje kornoutku namáčíme v čokoládové
polevě, obalujeme ve strouhaných oříšcích. Plníme karamelovým krémem. Vaříme
uzavřenou plechovku slazeného kondenzovaného mléka asi 2 hodiny. Vyšleháme 300g
másla s vychladlým karamelem a 2 lžícemi cukru.
BURISONOVÝ
CHLEBÍČEK:
1 balíček bílých burisonů, 200g mléčných
karamelových bonbónů, 250g tuku Hera, 3 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa. Ve vodní
lázni rozpustíme tuk společně s karamely. Vmícháme kakao, rum a vymícháme do
hladka. Do směsi nasypeme burisony a promícháme. Směs dáme do alobalem vyložené
chlebíčkové formy, důkladně upěchujeme a necháme v chladničce do druhého dne
ztuhnout.
PIŠKOTOVÉ
KULIČKY:
200g ml. cukru, 250g másla, 2 vejce, 200g
mletých piškotů, 6 Tatranek nebo Horalek, trochu rumu. Máslo utřeme s cukrem,
žloutky a rumem, přidáme Tatranky a piškoty. Nakonec vmícháme sníh z bílků,
tvarujeme kuličky, obalujeme ve strouhané čokoládě.
ČOKOLÁDOVÉ
KAŠTANY:
2 čokoládové tyčinky Ledových kaštanů,
400g čokolády na vaření, 1 slazené kondenzované mléko, 250g ztuženého tuku, 1/8
másla, rum. Kondenzované mléko vaříme 2 hodiny ve vodní lázni na karamel.
Vychladlé utřeme s máslem a trochou rumu. Ledové kaštany, čokoládu a ztužený
tuk rozpustíme nad parou a rozdělíme na dva díly. Do papírových košíčků plníme
rozpuštěnou čokoládu, karamel a dolijeme čokoládou. Necháme v chladu ztuhnout.
BURIZONOVÝ
ZÁVIN:
Ze 300g kryst. cukru uděláme karamel,
přilijeme 1 Salko a mícháme. Přidáváme po kouskách 80g tuku a dohladka
vymícháme. Přidáme 200g burizonů a necháme vychladnout. Vytvarujeme válečky, (
můžeme plnit do tlačenkových sáčků), které necháme ztuhnout a krájíme na tenké
plátky.