S ořechy
OPLATKOVÝ
GRILIÁŠ:
Mícháme nad parou do zhoustnutí 100g
moučkového cukru, 120g másla, 4 žloutky. Odstavíme a necháme vychladnout. Na
pánvičce upálíme do světlého karamelu 100g krystalového cukru. Přidáme
100g nasekaných ořechů a nalijeme do žloutkového krému. Hotový griliáš
rozetřeme na obdélníkové dortové oplatky, poskládáme na sebe a zatížíme.
Uleželé nakrájíme na tyčinky
OŘECHOVÉ
ŠPIČKY:
3 dl mléka svaříme s 90g ml.cukru a
90g ml.ořechů. Necháme přejít varem, vychladíme, přidáme 1 van.cukr, 90g
ml.ořechů a rum. Na upečená linecká kolečka dáme trošku marmelády, nastříkáme
hmotu do tvaru špičky a po ztuhnutí máčíme do čokolády.
STUDENTSKÁ
POCHOUTKA:
125g másla, 1 lžíce medu, 60g dětských
piškotů, 60g ořechů, 60g kandovaného ovoce, 1 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr.
Máslo utřeme s medem, vanilkovým cukrem a kakaem do pěny. Vmícháme drobně nakrájené
piškoty, ořechy a kandované ovoce. Hmotu rozetřeme na plech vyložený alobalem,
potřeme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout. Krájíme na kostky.
RUMOVÉ ŠPIČKY.
140g ml.piškotů, 100 ml.rumu, 200g
ml.ořechů, 200g ml.cukru - dobře promícháme a podle potřeby rozředíme studenou
převařenou vodou, aby se směs dala stříkat přes pytlík na linecká kolečka
potřená marmeládou. Polijeme čokoládou.
HEČE - PEČE:
140g moučkového cukru, 140g mletých
ořechů, 70g povidel, trocha rumu. Vypracujeme ořechovou hmotu, na pocukrovaném
prkénku vyválíme váleček a potřeme rumovou polevou (utřeme 1 bílek s moučkovým
cukrem, citronovou šťávou a trochou rumu). Krájíme na tenká kolečka a tvarujeme
do rohlíčků.