Omáčky
SÝROVÁ OMÁČKA:
Smícháme zakysanou smetanu,
strouhanou Nivu, utřený česnek, pepř, sůl.
BARBECUE
OMÁČKA:
Do hrnce vložíme 1/2 šálku pokrájené
cibule, 1/4 šálku kečupu a 1/4 šálku vody. Promícháme, dochutíme 1 lžící octa,
1 lžící worcesteru, 1 lžící cukru, chilli kořením a lžičkou soli. Za stálého
míchání povaříme 15 minut. Je výborná k rybám.
KOPROVÁ
OMÁČKA:
Smícháme 1 dl zakysané smetany, 2 lžíce
hořčice, 1 vejce natvrdo, 1 nadrobno nasekanou kyselou okurku, 1 lžíci
nasekaného kopru, citronovou šťávu, pepř, sůl.
KARI OMÁČKA:
Smícháme 8 lžic majolky, 1 lžičku worcesteru,
1 nadrobno nasekanou cibulku, 1 lžičku cukru, 2 lžičky kari, pepř, sůl. Necháme
přes noc rozležet. Před podáváním vmícháme 2 stroužky prolisovaného česneku.
KŘENOVÁ
OMÁČKA:
Smícháme 100g majolky, 2 lžíce bílého
jogurtu, 1 lžíce kečupu, nastrouhaný křen, pepř, sůl.
JOGURTOVÁ
OMÁČKA TZATZIKI:
Smícháme bílý smetanový jogurt s kořenícím
přípravkem Tzatziki. Množství si určujeme podle chuti a počtu strávníků. Je
výborná k opečeným bramborám, nebo jakýmkoliv přírodním masům a zdravější než
tatarská omáčka.
ČESNEKOVÁ
OMÁČKA:
5 - 7 stroužků česneku, 50g másla, 5 lžic
hladké mouky, sůl. Z másla a mouky vymícháme na ohni zlatou jíšku, zředíme 1
šálkem hovězího vývaru (třeba z Masoxu). Dobře našleháme, povaříme a vmícháme
česnek utřený se solí. Podle potřeby dolijeme vývarem. K omáčce se hodí
bramborový knedlík a vařené hovězí maso.
STUDENÁ
KŘENOVÁ OMÁČKA:
1 lžíce strouhaného křenu, 3 lžíce kyselé
smetany, sůl, ocet, cukr. Křen smícháme s kyselou smetanou, ochutíme podle
potřeby solí, cukrem a octem.
RAJSKÁ OMÁČKA:
1 lžíce másla, 1 lžíce rajského protlaku,
1 lžíce vody, 3 lžíce kyselé smetany, sůl, cukr. Smícháme vodu s rajským
protlakem, přidáme máslo a uvedeme do varu. Odstavíme z ohně a postupně
zamícháme kyselou smetanu. Podle chuti osolíme, osladíme. Hodně zahřejeme, ale
ne do varu. Pro lepší chuť do horké omáčky zašleháme 1 rozšlehaný žloutek.
HOŘČICOVÁ
OMÁČKA:
1 natvrdo uvařené vejce, 1 lžička cukru, 2
lžíce hořčice, 1 lžička oleje, 2 - 3 lžíce kyselé smetany, 1 kyselá okurka,
sůl. Uvařený žloutek (rozetřeme s trochou soli, hořčicí, cukrem a olejem. Do
hladké směsi vmícháme smetanu, drobně nakrájenou okurku a nakrájený bílek.
SÝROVÁ OMÁČKA:
1 vrchovatá lžíce strouhaného sýra, 1/4
litru studeného mléka, 1 lžíce hladké mouky nebo kukuřičného škrobu, sůl, pepř,
trochu strouhaného muškátového ořechu nebo květu. Mléko smícháme s moukou,
osolíme a opepříme. Zvolna zahříváme za stálého míchání až zhoustne. Vmícháme
strouhaný sýr, ochutíme muškátovým květem nebo strouhaným oříškem a vymícháme
do hladka. Omáčkou můžeme polévat zapékanou zeleninu, vejce, grilovaná jídla.
KŘENOVÁ
OMÁČKA:
1 lžíce másla, 1 lžíce strouhaného křenu,
3 lžíce kyselé smetany, 1/2 lžičky octa, sůl, cukr, 1 - 2 žloutky. Rozpustíme
máslo, vmícháme strouhaný křen. Přilijeme po lžičkách kyselou smetanu a ocet
podle chuti. Osolíme, osladíme a hodně zahřejeme, ale nevaříme. Odstavíme a do
horké omáčky zašleháme žloutky.