Jdi na obsah Jdi na menu
 


Omáčky

14. 10. 2007

SÝROVÁ OMÁČKA:
Smícháme zakysanou smetanu, strouhanou Nivu, utřený česnek, pepř, sůl.

 


BARBECUE OMÁČKA:
Do hrnce vložíme 1/2 šálku pokrájené cibule, 1/4 šálku kečupu a 1/4 šálku vody. Promícháme, dochutíme 1 lžící octa, 1 lžící worcesteru, 1 lžící cukru, chilli kořením a lžičkou soli. Za stálého míchání povaříme 15 minut. Je výborná k rybám.

 


KOPROVÁ OMÁČKA:
Smícháme 1 dl zakysané smetany, 2 lžíce hořčice, 1 vejce natvrdo, 1 nadrobno nasekanou kyselou okurku, 1 lžíci nasekaného kopru, citronovou šťávu, pepř, sůl.

 


KARI OMÁČKA:
Smícháme 8 lžic majolky, 1 lžičku worcesteru, 1 nadrobno nasekanou cibulku, 1 lžičku cukru, 2 lžičky kari, pepř, sůl. Necháme přes noc rozležet. Před podáváním vmícháme 2 stroužky prolisovaného česneku.

 


KŘENOVÁ OMÁČKA:
Smícháme 100g majolky, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce kečupu, nastrouhaný křen, pepř, sůl.

 


JOGURTOVÁ OMÁČKA TZATZIKI:
Smícháme bílý smetanový jogurt s kořenícím přípravkem Tzatziki. Množství si určujeme podle chuti a počtu strávníků. Je výborná k opečeným bramborám, nebo jakýmkoliv přírodním masům a zdravější než tatarská omáčka.

 


ČESNEKOVÁ OMÁČKA:
5 - 7 stroužků česneku, 50g másla, 5 lžic hladké mouky, sůl. Z másla a mouky vymícháme na ohni zlatou jíšku, zředíme 1 šálkem hovězího vývaru (třeba z Masoxu). Dobře našleháme, povaříme a vmícháme česnek utřený se solí. Podle potřeby dolijeme vývarem. K omáčce se hodí bramborový knedlík a vařené hovězí maso.

 


STUDENÁ KŘENOVÁ OMÁČKA:
1 lžíce strouhaného křenu, 3 lžíce kyselé smetany, sůl, ocet, cukr. Křen smícháme s kyselou smetanou, ochutíme podle potřeby solí, cukrem a octem.

 


RAJSKÁ OMÁČKA:
1 lžíce másla, 1 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce vody, 3 lžíce kyselé smetany, sůl, cukr. Smícháme vodu s rajským protlakem, přidáme máslo a uvedeme do varu. Odstavíme z ohně a postupně zamícháme kyselou smetanu. Podle chuti osolíme, osladíme. Hodně zahřejeme, ale ne do varu. Pro lepší chuť do horké omáčky zašleháme 1 rozšlehaný žloutek.

 


HOŘČICOVÁ OMÁČKA:
1 natvrdo uvařené vejce, 1 lžička cukru, 2 lžíce hořčice, 1 lžička oleje, 2 - 3 lžíce kyselé smetany, 1 kyselá okurka, sůl. Uvařený žloutek (rozetřeme s trochou soli, hořčicí, cukrem a olejem. Do hladké směsi vmícháme smetanu, drobně nakrájenou okurku a nakrájený bílek.

 


SÝROVÁ OMÁČKA:
1 vrchovatá lžíce strouhaného sýra, 1/4 litru studeného mléka, 1 lžíce hladké mouky nebo kukuřičného škrobu, sůl, pepř, trochu strouhaného muškátového ořechu nebo květu. Mléko smícháme s moukou, osolíme a opepříme. Zvolna zahříváme za stálého míchání až zhoustne. Vmícháme strouhaný sýr, ochutíme muškátovým květem nebo strouhaným oříškem a vymícháme do hladka. Omáčkou můžeme polévat zapékanou zeleninu, vejce, grilovaná jídla.

 


KŘENOVÁ OMÁČKA:
1 lžíce másla, 1 lžíce strouhaného křenu, 3 lžíce kyselé smetany, 1/2 lžičky octa, sůl, cukr, 1 - 2 žloutky. Rozpustíme máslo, vmícháme strouhaný křen. Přilijeme po lžičkách kyselou smetanu a ocet podle chuti. Osolíme, osladíme a hodně zahřejeme, ale nevaříme. Odstavíme a do horké omáčky zašleháme žloutky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA