Jdi na obsah Jdi na menu
 


Drobné vykrajované cukroví

11. 10. 2007

OPILÍ VODNÍČCI:
250g hladké mouky, 170g másla, 4 lžíce vlažného mléka, 20g droždí, 1 kostka cukru, špetka soli. Ve vlažném mléce rozpustíme cukr, přidáme droždí, lžičku mouky a necháme vzejít kvásek. Do mouky nalijeme kvásek, přidáme změklý tuk a sůl. Vypracujeme tužší těsto a zabalíme je do utěrky. Ponoříme na 2 hodiny do studené vody. Na pomoučněném vále vyválíme ihned plát o tloušťce asi 5 mm a vykrajujeme různé tvary. Pečeme na suchém plechu do růžova. Upečené, ještě horké namáčíme do rumu a obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.

 


KUBÍKOVA KOLEČKA:
300g hladké mouky, 50g moučkového cukru, 200g tuku. Vypracujeme těsto, necháme chvíli v chladu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme kolečka. Upečeme na vymazaném plechu. Sypeme cukrem, můžeme jako ozdobu přilepit oříšek, lentilku.

 


VELMI DOBRÉ LINECKÉ CUKROVÍ:
400g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 250g másla, 2 žloutky, strouhaná citronová kůra. V mouce rozdrobíme máslo, přidáme cukr, žloutky, citronovou kůru, podle potřeby 1 - 2 lžíce vody (citronové šťávy). Vypracujeme tužší těsto, necháme v chladničce 2 hodiny odpočinout. Vyválíme na tlouštku 3 mm, vykrajujeme kolečka, klademe na plech vyložený pečicím papírem a upečeme při 160°C do světle žluta. Slepujeme marmeládou, zdobíme čokoládovou polevou.

 


LINECKÁ KOLEČKA III:
210g hladké mouky, 110g moučkového cukru, 140g másla (Lukana), 1 žloutek, na špičku nože citronové kůry. Vypracujeme těsto, necháme v chladu 1 hodinu odpočinout, vyválíme na plát mezi dvěma máslovými papíry a vykrajujeme různé tvary. Upečeme dorůžova.

 


LINECKÉ KOLÁČKY:
420g hladké mouky, 150g moučkového cukru, 280g másla nebo jiného tuku, 1 žloutek, strouhaná kůra a šťáva z půlky citronu. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout.Vyválíme na tenký plát, vykrajujeme koláčky (vrchní s dírkou) a upečeme dorůžova. Vychladlé slepujeme marmeládou nebo krémem.

 


VĚŽIČKY:
210g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 140g másla nebo jiného tuku, 1 žloutek, citronová kůra. Zpracujeme těsto a vypichujeme stejný počet tvarů ve třech různých velikostech, které pečeme dorůžova. Vychladlé kousky spodní stranou slepujeme marmeládou tři na sebe od největšího k nejmenšímu. Cukrujeme.

 


MALINOVÁ SRDÍČKA:
250g polohrubé mouky, 80 - 100g moučkového cukru, 150g tuku Hera, 2 žloutky. Vypracujeme těsto, necháme v chladu 6 - 8 hodin odpočinout. Vyválíme na plát, vykrajujeme srdíčka. Upečená slepujeme malinovým džemem a zdobíme malinovou polevou.

 


MASOPUSTNÍ KOLEČKA:
280g hladké mouky, 120g moučkového cukru, 200g tuku, 1 žloutek, citronová kůra. Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Upečená kolečka slepujeme meruňkovou zavařeninou a polijeme žloutkovou polevou. Utřeme do husté pěny žloutek s moučkovým i vanilkovým cukrem (suroviny přidáváme podle potřeby). Potřeme slepovaná kolečka, polevu necháme mírně zaschnout a posypeme nakrájeným kandovaným ovocem. Nebo můžeme kolečka slepovat krémem s mandlovou příchutí, polít citronovou polevou a ozdobit nasekaným kandovaným ovocem.

 


SLEPOVANÉ ANGLICKÉ CUKROVÍ:
210g hladké mouky, 40g moučkového cukru, 170g másla (Stella), 3 uvařené žloutky. Žloutky nastrouháme a smícháme s ostatními surovinami. Necháme hodinu odpočinout. Vyválíme a vykrajujeme stejné tvary, polovinu potřeme vejcem, posypeme nasekanými ořechy a upečeme. Slepujeme marmeládou.

 

 

 

BRABANTSKÉ KOLÁČKY:
200g hladké mouky, 60g moučkového cukru, 120g tuku, 60g pražené sójové krupice (místo oříšků), 1 žloutek, špetka mleté skořice. Na vále vypracujeme těsto, tence vyválíme a vykrajujeme kolečka. Na vymazaném plechu upečeme dorůžova. Slepujeme zavařeninou, máslovým krémem a polijeme kakaovou polevou.

 


SLEPOVANÁ KOLEČKA:
350g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 200g másla, 2 žloutky, 60g mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 2 vanilkové cukry, špetka mleté skořice, lžička vanilkového cukru, citronová kůra. Na vále vypracujeme těsto, tence vyválíme a vykrajujeme malá kolečka. Upečená slepujeme ořechovou náplní. Utřeme 120g moučkového cukru se 3 žloutky, trochou rumu, vanilkového cukru a 120g mletých ořechů.

 


LINECKÉ ČTVEREČKY S KOKOSEM:
240g hladké mouky, 90g moučkového cukru, 180g másla (Hera), 2 žloutky, 1 lžička vanilkového cukru, strouhaná kůra z 1 citronu. Vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout. Vyválíme na tenký plát a rádýlkem nakrájíme na čtverečky 4x4 cm. Klademe na suchý plech, potřeme bílkem a přilepíme půlku vlašského ořechu. Pečeme 10 - 15 minut při 220°C dorůžova. Můžeme také slepovat marmeládou, zdobit čokoládou.

 


SNĚHOVÁ KOLEČKA:
250g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 120g másla, 3 žloutky. Vypracujeme těsto, tence vyválíme a vykrajujeme kolečka, na která dáváme kopeček sněhu s oříšky. Ušleháme 4 bílky, lehce smícháme s 180g moučkového cukru a 180g mletých ořechů. Pečeme opatrně ve středně teplé troubě.

 


ŽABÍ TLAMIČKY:
140g hladké mouky, 125g másla, 1 žloutek, 2 kávové lžičky vody. Vypracujeme těsto a necháme v chladu ztuhnout. Tence vyválíme, vykrajujeme kolečka a na každé dáme kousek ořechové náplně. Utřeme 100g moučkového cukru s 1 bílkem, vmícháme 100g mletých ořechů. Kolečka přeložíme a okraje stiskneme tak, aby náplň byla vidět. Klademe na lehce vymazaný plech, upečené, ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.

 


LINECKÉ KOLÁČKY S DATLOVOU KULIČKOU:
250g moučkového cukru, 100g strouhaných mandlí, 100g datlí, 2 bílky. Datle drobně nasekáme, posypeme cukrem smíchaným s mandlemi, promícháme. Přidáme do ušlehaného sněhu z bílků. Z plátu lineckého těsta vykrajujeme malá kolečka. Na každé dáme kuličku z datlové hmoty a koláčky upečeme na vymazaném plechu.

 


KOLEČKA "TATRANKY":
Na upečená linecká kolečka přilepíme marmeládou kuličku z nepečeného těsta. Jemně nakrájíme 3 Tatranky (Horalky), promícháme s moučkovým cukrem, mletými ořechy, rumem a spojíme rozpuštěným ztuženým tukem (Iva, Lukana, Omega). Množství surovin si určíme podle chuti.

 


VĚJÍŘE:
300g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 200g másla nebo jiného tuku, 2 žloutky, citronová kůra. Vypracujeme těsto, necháme v chladu hodinu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme vějíře, klademe na pečicí papír a upečeme dorůžova. Vychladlé potřeme marmeládou a přiložíme vějířek z nepečeného těsta. Utřeme 200g moučkového cukru, 150g másla, 2 vejce, přidáme 100g sušeného mléka, 200g mletých piškotů, 6 mletých Tatranek, podle potřeby převařené mléko nebo rum. Příborovým nožem přitlačíme tak, aby byly stejne veliké, při pečení trošku naskočí. Potřeme jakoukoliv polevou, zdobíme barevným máčkem.

 


RUMOVÁ KOLEČKA:
300g hladké mouky, 90g moučkového cukru, 200g másla nebo jiného tuku, 2 žloutky. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme kolečka. Upečená potřeme rybízovou marmeládou a přiložíme stejně veliké kolečko z ořechového těsta . Utřeme 500g moučkového cukru, 40g másla, 1 žloutek, přidáme 3 lžíce kakaa, 60g mletých ořechů a 3 lžíce rumu. Povrch koleček potřeme čokoládovou polevou. Do 60g rozpuštěného ztuženého tuku vmícháme 60g moučkového cukru, 1 lžíci škrobové moučky, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce vlažné vody. Zdobíme mandlemi, lískovými ořechy, barevnou cukrovou rýží.

 

 

 

NUGÁTOVÉ KROUŽKY:
250g hl.mouky, 75g cukru, 1 van.cukr, 1 vejce, 120g tuku. Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka s prázdným středem - všechny. Upečeme a postupujeme takto: kolečko obtáhnout nugetou – kolečko - nugeta, sekané lískáče, čokol. poleva.

 


LINECKÁ KOLEČKA S KOKOSKAMI:
Linecká kolečka: 430g hladké mouky, 130g moučkového cukru, 250g másla, 1 žloutek. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme kolečka a upečeme. Kokosky: 80g polohrubé mouky, 300g moučkového cukru, 3 bílky, 120g kokosu, 1 lžička octa. Ve vodní lázni vyšleháme bílky s cukrem, do vychladlého vmícháme kokos, mouku a ocet Na vymaštěný plech klademe kopečky a sušíme v mírně vyhřáté troubě. Krém: 1 vanilkový pudink, 1/2 litru mléka, 50g rozpuštěné čokolády, 150g moučkového cukru, 250g másla. Pudink uvaříme, v mléce společně s čokoládou (můžete použít i čokoládový pudink, ale není to ono). Cukr utřeme s máslem, přimícháme vychladlý pudink a vyšleháme.

 


OŘECHOVÉ HVĚZDIČKY:
200g hladké mouky, 150g moučkového cukru, 200g másla, 2 žloutky, 200g mletých ořechů. Vypracujeme těsto, vyválíme na tenký plát a vykrajujeme hvězdičky. Potřeme je bílkem a do středu přitiskneme půlku vlašského ořechu. Do poloviny těsta můžeme přidat kakao a máme dva druhy pečiva. Upečeme.

 


OŘECHOVÉ MEDOVÉ DORTÍČKY:
150g hladké mouky, 80g moučkového cukru, 130g másla nebo jiného tuku, 100g mletých ořechů. Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme ořechy, mouku a vypracované těsto necháme v chladu 1 hodinu odpočinout. Vyválíme a formičkou s vroubkovaným okrajem vypichujeme kolečka. V mírně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Hotové slepujeme medem a obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

 


SRDÍČKA:
160g hladké mouky, 60g moučkového cukru, 120g másla nebo jiného tuku, 2 žloutky, 50g mletých ořechů. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vyválíme plát a vykrajujeme srdíčka, která slepujeme rozinkovým krémem (spaříme a do krému pomeleme asi 100g rozinek). Povrch srdíček zdobíme polovinu citronovou a polovinu čokoládovou polevou.

 


OŘECHOVÁ KOLEČKA:
150g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 100g másla, 1 žloutek, 100g mletých ořechů. Vypracujeme těsto a necháme v chladu 1 hodinu odpočinout. Rozválíme, vykrajujeme kolečka a na suchém plechu upečeme. Vychladlé spojíme ořechovou nádivkou. Utřeme 3 žloutky se 100g moučkového cukru, vmícháme 1 lžíci rumu, 50g másla a 150g mletých ořechů. Kolečka poléváme kávovou polevou a zdobíme čokoládovou rýží.

 


LEDOVKY:
250g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 150g másla, 1 žloutek, 50g mletých ořechů, citronová kůra. Na vále vypracujeme těsto, vyválíme a formičkou vykrajujeme kolečka (nebo jiné tvary). Pečeme na vymazaném plechu v mírné troubě, vychladlé slepujeme máslovým krémem. Nad parou uvaříme hustý krém z 1/8 litru mléka, 1 a půl Ižíce hladké mouky a 1 žloutku. Zvlášť utřeme 60g másla a 70g moučkového cukru a po lžičkách vešleháme vychladlý krém. Slepované cukroví polijeme citronovou nebo rumovou polevou.

 


LINECKÉ OŘECHOVÉ DORTÍČKY:
420g hladké mouky, 140g moučkového cukru, 280g másla, 80g mletých ořechů, 40g kakaa. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vyválíme plát o tloušťce 4 mm, vykrajujeme kolečka a upečeme na vymazaném plechu. Vychladlá slepujeme krémem a potíráme polevou ( žloutkovou, čokoládovou ).

 


IRSKÉ DORTÍČKY:
200g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 150g másla nebo jiného tuku, 1 žloutek, 30g mletých ořechů, 2 lžičky kakaa. Vypracujeme těsto, rozválíme a vykrajujeme kolečka. Slepujeme nádivkou ze 120g moučkového cukru, 1 vejce, 2 lžic marmelády, 1 lžíce kakaa, 120g mletých ořechů. Poléváme čokoládou.

 

 

 
BRABANTSKÉ DORTÍČKY:
300g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 200g tuku Lukana, 50g mletých ořechů, 20 - 30g kakaa, trochu skořice. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vykrajujeme kolečka, slepujeme krémem, poléváme čokoládovou polevou, zdobíme půlkou vlašského ořechu nebo čokoládovou rýží.

 


OŘECHOVÉ VĚNEČKY:
500g hladké mouky, 250g másla nebo jiného tuku, 1 vejce, 60g mletých ořechů, 1 prášek do pečiva, podle potřeby mléko nebo smetana. Vypracujeme těsto, vykrajujeme kolečka s dírkou a pečeme dorůžova. Horká kolečka namáčíme v rumu s trochou vody a obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

 


MANDLOVÉ HŘÍBEČKY:
100g hladké mouky, 3 lžíce moučkového cukru, 120g másla nebo jiného tuku, 100g mletých mandlí, 2 lžíce rumu. Sypké přísady smícháme s máslem a rumem a necháme v chladu 1 hodinu odpočinout. Na pomoučeném vále vyválíme na tenký plát a vypichujeme hříbečky. Pečeme ve velmi mírně vyhřáté troubě do světle žluta. Vychládlé slepujeme marmeládou (máslovým krémem s kávovo příchutí). Kloboučky namáčíme v čokoládě. Špičku nožičky potřeme bílkem a namočíme v obarvených mletých mandlích. Necháme 14 dnů rozležet.

 


MANDLOVÉ CUKROVÍ:
250g hladké mouky, 140g moučkového cukru, 140g másla, 140g mletých neloupaných mandlí, 1 vejce, 1/2 lžičky mleté skořice, citronová kůra a šťáva. Vypracujeme těsto, necháme v chladu 30 minut odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme různé tvary. Klademe na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme oloupanými mandlemi a upečeme dorůžova.

 


MANDLOVÁ KOLEČKA:
150g hladké mouky, 150g moučkového cukru, 150g másla, 1 žloutek, 120g oloupaných strouhaných mandlí, 4 tabulky nastrouhané čokolády na vaření, trocha citronové šťávy. Vypracujeme těsto, necháme v chladu alespoň 2 hodiny odpočinout. Vyválíme tenký plát, vykrajujeme kolečka a upečeme. Slepujeme marmeládou a polijeme do kříže pramínky bílé čokolády.

 


KŘEHKÉ DORTÍČKY:
200g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 150g másla, 1 žloutek, 30g mletých mandlí, 1 lžíce kakaa. Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout. Vyválíme tenký plát, vykrajujeme kolečka, klademe na vymazaný plech a upečeme ve středně teplé troubě dorůžova. Upečená kolečka slepujeme oříškovou náplní. Utřeme 120g moučkového cukru se 2 lžícemi rybízové zavařeniny, 1 vejcem (nebo 2 žloutky) a vmícháme 120g pražených mletých ořechů. Povrch dortíčku potřeme čokoládovou polevou.

 


MANDLOVÁ SRDÍČKA:
300g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 200g másla, 2 žloutky, 100g mletých mandlí, vanilkový cukr. Vypracujeme těsto, rozválíme na tenký plát a upečeme. Z upečeného těsta vykrajujeme srdíčka, slepujeme marmeládou a z poloviny namáčíme v čokoládě.

 


KOKOSOVÉ SIRKY II:
120g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 120g másla, 1 žloutek, 160g kokosové moučky, 100g kakaa. Vypracujeme těsto, vyválíme, nakrájíme na pásy o šířce 6 cm. Každý pás nakrájíme na 5 mm široké tyčinky. Upečeme na vymazaném plechu nebo pečicím papíru. Upečené "sirky" jedním koncem máčíme v rozpuštěné čokoládě.

 


RYCHLÉ KŘEHKÉ CUKOVÍ:
300g hl.mouky, 250g tuku, 1 žloutek, 5 lžic bílého vína. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme libovolné tvary, upečeme a ještě teplé obalíme v cukru s vanilkou.

 


LINECKÉ OD BABIČKY:
480g hl.mouky, 280g tuku, 150g ml.cukru, 2 žloutky, 1van.cukr, citron.kůra. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme tvary, které slepíme marmeládou a pocukrujeme.

 

 

 
MÁSLOVÉ PŮLMĚSÍČKY:
200g hl.mouky, 2 lžičky másla, 50g ml.cukru, 20g droždí, 1 dl bílého vína . Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme půlměsíčky a upečeme. Slepujeme marmeládou a sypeme cukrem s vanilkou.

 


KOKOSOVÁ KOLEČKA:
130g hladké mouky, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce moučkového cukru (medu), 2 lžíce másla, 2 lžíce kokosové moučky, 2 lžíce rybízové (malinové) marmelády, 1 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžičky prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vyválíme plát, vykrajujeme kolečka a na vymazaném plechu zvolna upečeme. Slepujeme zavařeninou, poléváme čokoládovou (citronovou) polevou.

 


KAKAOVÉ KOLÁČKY S OŘÍŠKEM:
210g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 140g másla, 1 žloutek, 2 lžíce kakaa. Vypracujeme těsto, necháme v chladu uležet do druhého dne. Vyválíme na tenký plát, vykrajujeme kolečka, klademe na vymazaný plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlá slepujeme rumovým krémem. Podle návodu uvaříme vanilkový pudink (neslazený). Utřeme tuk (Hera, máslo) s cukrem, po částech přidáme vychladlý pudink a dochutíme 2 - 3 lžičkami rumu. Množství surovin dáváme podle chuti. Povrch slepených koleček potřeme rozpuštěnou čokoládou a zdobíme půlkou vlašského ořechu.

 


KAKAOVÁ KOLEČKA S KOKOSOVOU NÁPLNÍ:
200g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 150g másla, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce strouhané citronové kůry, 1 vanilkový cukr. Vypracujeme těsto, necháme 2 hodiny v chladu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme kolečka, upečeme v předem vyhřáté troubě. Slepujeme kokosovou náplní. V šálku mléka (asi 1,5 dl) necháme přejít varem 80g kokosové moučky, 80g moučkového cukru, odstavíme, vmícháme 70g piškotových drobečků, ochutíme 2 lžícemi rumu. Kolečka polijeme čokoládovou polevou (do 60g rozpuštěného ztuženého tuku zamícháme 60g moučkového cukru, l lžíci škrobové moučky, 2 lžíce vlažné vody) a posypeme kokosovou moučkou.

 


MOCCA KOLEČKA:
500g hladké mouky, 170g moučkového cukru, 200g másla, 1 vejce, 1 žloutek, 1 lžíce mleté zrnkové kávy, 1/2 prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, necháme hodinu odpočinout. Vyválíme plát na tloušťku 5 mm,vykrajujeme kolečka. Upečeme na vymazaném plechu. Slepujeme kávovým krémem. V 1/8 litru silné černé kávy rozmícháme a povaříme 1 lžíci hrubé mouky, necháme vychladnout. Utřeme 130g másla s 150g moučkového cukru, postupně zamícháme vychladlou kávu. Slepená kolečka polijeme kávovou polevou ( utřeme 200g moučkového cukru s 1/2 dl silné kávy).

 


SULTÁNKY:
250g tuku utřeme s 250g ml.cukru, 2 žloutky, 2 vejci do pěny. Přidáme 300g hl.mouky a vypracujeme těsto. Necháme do druhého dne odpočinout. 100g rozinek drobně nakrájíme, namočíme v rumu a zapracujeme do těsta. Těsto vyválíme, vykrajujeme různé tvary, upečeme a pocákáme čokoládou.

 


BÍLÉ HVĚZDIČKY:
Vypracujeme těsto: 550g hl.mouky, 180g ml.cukru, 370g tuku, 2 vejce. Vyválíme, vykrojíme hvězdičky, upečeme. Vychladlé potřeme citronovou polevou a konečky hvězdiček máčíme v čokol.polevě.

 


OŘECHOVÉ PLNĚNÉ TRUBIČKY :
Vypracujeme těsto: 350g hl.mouky, 150g ml.cukru, 200g tuku, 1 vejce, 1 žloutek, 70g ml.ořechů, 1 lžíce kakaa. Dáme do ledničky, druhý den vyválíme, nakrájíme obdélníčky 4x6cm. Navineme na kovové trubičky a upečeme. Plníme máslovým krémem: utřeme 200g másla, 200g ml.cukru, a 1 lžíci rumu. Konce trubiček namáčíme do čokol.polevy.

 


MEDOVÉ TRUBIČKY:
Vypracujeme těsto: 500g hl.mouky, 200g ml.cukru, 3 žloutky, 100g tuku, 3 lžíce medu a 3 lžíce mléka. Vyválíme, vykrájíme kolečka, natočíme na trubičky a upečeme. Horké sundáme a plníme vanil.krémem. Konce máčíme v čokol.polevě a strouh.oříškách.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

cukr

(Vladka, 15. 12. 2011 21:58)

jo

muj komentar

(Mirecka, 11. 12. 2008 17:00)

tahle stranka je faakt perfektni ,,pecu na vanoce cukrovi a diky tehle strance se mi povedlo uz 5perfektnich druhu dekuju mo