Stříkané pečivo
ČAJOVÉ
KROUŽKY:
250g polohrubé mouky, 70g pískového cukru,
30g vlahého rozpuštěného másla, 4 bílky, 2 žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh,
zašleháme cukr, žloutky, tuk, mouku a lehce promícháme. Cukrářským sáčkem s
ozdobnou trubičkou stříkáme na vymazaný, vysypaný plech malé kroužky. Ve
středně horké troubě pečeme asi 10 - 15 minut. Vychladlé kroužky slepujeme k
sobě meruňkovou
zavařeninou.
ČAJOVÉ:
500g tuku, 2 vejce, 200g ml.cukru –
vyšleháme a vmícháme 600g hl.mouky a 1 van.cukr. Dáme do pytlíku a na plech
s papírem stříkáme malé věnečky. Slepujeme marmeládou a z jedné
strany máčíme do čokolády. Rada: stříkejte velmi malé věnečky, protože těsto se
trošku „rozjede“. Těsto má být tuhé, takže ho víc neřeďte.
VĚNEČKY:
Uděláme odpalované těsto z 1/2l vody, 130g
tuku, trošky soli, 300g hl.mouky. Do vychlazeného vmícháme 7 vajec. Na plech
s papírem stříkáme věnečky, které pečeme ve velmi vyhřáté troubě - 220°C.
Studené rozkrojíme napůl, naplníme krémem a pocukrujem, nebo potřeme polevou.
Krém : uvaříme puding z 1l mléka, 4 vanil. pudin.prášků, 200g ml.cukru a
necháme vychladit. 200g másla vyšleháme a po troškách přidáváme pudink.
Ochutíme rumem. Poleva: 1 bílek, 150g ml.cukru, lžíce rumu.
VĚNEČKY OD
BOŽKY:
Necháme povařit 80g sádla, 1 sklenku vody
a špetku soli. Přidáme 100g pol.mouky, zamícháme a 1 minutu vaříme. Necháme
zchladnout a do vlažného postupně vmícháme 3 vejce, vždy se špetkou prášku do
pečiva. Stříkáme do tvaru věnečků na vym plech a zprudka pečeme. Až vyskočí,
troubu ztlumíme a dopečeme. Rozkrojíme a plníme máslovým krémem.
MANDLOVÉ
VĚNEČKY:
175g hl.mouky, 175g ml.cukru, 100g
ml.mandlí, 125g tuku, 1 van.cukr, 2 žloutky, 2 lžíce šlehačky, kůra z pomeranče
- vypracujeme těsto, naplníme cukrářský pytlík a na plech stříkáme věnečky,
které upečeme a po dvou slepujeme marmeládou nebo nutelou, půlky věnečků
namáčíme do čokolády.
KAKAOVÉ ČAJOVÉ
PEČIVO:
300g hladké mouky, 100g moučkového cukru,
280g másla, 2 žloutky, 3 lžíce kakaa, trocha mleté skořice a tlučeného
hřebíčku. Máslo utřeme se žloutky a cukrem. Vmícháme mouku prosetou s kakaem,
hřebíčkem a skořicí. Těsto dáme do cukrářského sáčku s hvězdicovou trubičkou
(nebo do lisu na cukroví) a na suchý plech stříkáme různé tvary. Pečeme ve
středně teplé troubě. Vychladlé slepujeme pikantní marmeládou, zdobíme bílkovou
polevou a čokoládovou rýží.