Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomazánky se sýrem

14. 10. 2007

PIKANTNÍ TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:

1 balíček olomouckých tvarůžků, 1 tavený smetanový sýr, 1 lžička plnotučné hořčice, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, pálivé papriky a drceného kmínu, sůl. Tvarůžky a sýr nakrájíme na kousky. Do menšího kastrůlku dáme 1/2 l vody, vsypeme oba sýry a za stálého míchání vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Pokud je směs příliš hustá, přilijeme vodu. Pak přidáme hořčici, sladkou a pálivou papriku, kmín. Promícháme a necháme vychladnout. Do vychladlé směsi přidáme na drobno pokrájenou cibuli, promícháme a mažeme na chléb nebo pečivo.

 

POMAZÁNKA Z NIVY:

100g Nivy, 100g pomazánkového másla, 1 lžíce mléka, 1 lžíce majolky. Nivu nastrouháme, promícháme s máslem, zředíme mlékem nebo majolkou.

 

VYLEPŠENÁ POMAZÁNKA Z NIVY:

Nastrouháme 250g Nivy, 150g na kostky pokrájeného šunkového salámu, 50g na drobno nakrájených sladkokyselých okurek. Přidáme malou pokrájenou cibulku a vše spojíme majolkou.

 

KOLÍČKOVÉ TVARŮŽKY:

Dva balíčky měkkých tvarůžků vložíme do litrové láhve a zašroubujeme. Na teplém místě necháme 2 - 3 dny zrát. Pak pomeleme s 1 větší cibulí, dáme zpět do láhve, zalijeme sklenkou piva a okmínujeme. Zavíčkujeme, postavíme na teplé místo. Když toto uděláme ráno, pozorujeme po celý den, jak hmota roste a večer již mažeme na chléb s máslem.

 

VAŘENÁ OLOMOUCKÁ POMAZÁNKA:

1 balíček syrečků, 250g měkkého tvarohu, 1/8 litru mléka, kmín, sůl. Mléko svaříme, přidáme na menší kousky nakrájené syrečky, mícháme až se rozpustí. Přidáme tvaroh, vymícháme do hladka, osolíme, okmínujeme. Přelijeme do sklenice a necháme ztuhnout.

 

TVARŮŽKOVÝ DYNAMIT:

100g tvarůžků, 150g pomazánkového másla (nejlépe s paprikou), 1/2 dl piva, 1 středně velká cibule, feferonka, mletá paprika, sůl. Tvarůžky i cibuli nastrouháme, feferonku nakrájíme a promícháme. Máslo vymícháme s pivem, přidáme tvarůžkovou směs, osolíme, ochutíme paprikou a dobře promícháme.

 

PIVNÍ POMAZÁNKA S OLOMOUCKÝMI SYREČKY:

2 balíčky syrečků (tyčinek), 2 sýry Olympic (nebo 1 smetanový sýr), kousek másla, trocha piva 10°. Syrečky nakrájíme na malé kousíčky, sýr rozetřeme s pivem a promícháme se syrečky. Osolíme, opepříme, ochutíme mletou paprikou a hlavně necháme v přikryté misce odležet.

 

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA S MLETOU PAPRIKOU:

2 balíčky tvarůžek, 1/2 másla, 1 majolka, 1 cibule, 1 lžička mleté papriky. Tvarůžky vidličkou rozmačkáme nebo nastrouháme. Máslo rozetřeme s majolkou, přidáme papriku, drobně nakrájenou cibuli a tvarůžky.

 

POMAZÁNKA Z NIVY:

200g sýra Niva, 1 malá cibule, 1 lžíce obyčejné hořčice, 1/2 majolky, 2 lžíce šlehačky. Do majolky zamícháme hořčici a šlehačku, vyšleháme, přidáme nastrouhanou Nivu a jemně nakrájenou cibuli. Nebo můžeme dát do mixéru cibuli, přidat sýr, majolku, šlehačku, hořčici a vše najednou vyšleháme do pěny.

 

HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA:

Hermelín, 2 vejce, 1 cibule, 1 kyselá okurka, majolka, 50g másla (Flory), 1 lžička hořčice, špetka sladké a pálivé papriky, sůl. Máslo utřeme se žloutky, přidáme nakrájené bílky, Hermelín nakrájený na kostičky, cibuli a okurku pokrájenou na drobno. Dochutíme hořčicí, paprikou, solí a spojíme majolkou.

 

LAHŮDKOVÁ ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA:

200g tvrdého sýra, 1 tavený měkký sýr, 2 lžíce másla, 2 lžíce majonézy, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 palice česneku, mletý pepř, sůl. Rozetřeme měkký sýr s máslem, majonézou, jogurtem. Vmícháme nastrouhaný tvrdý sýr a prolisovaný česnek. Podle chuti osolíme a opepříme.

 

ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA S KEČUPEM:

200g tvrdého sýra, 2 palice česneku, 3 lžíce kečupu, 1 tatarská omáčka v sáčku, mletý pepř, sůl. Sýr jemně nastrouháme, česnek do sýra prolisujeme, přidáme tatarskou omáčku, kečup, promícháme. Podle chuti opepříme a osolíme.

 

ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA S VEJCI:

2 měkké smetanové sýry, 2 natvrdo uvařená vejce, 100g rostlinného másla, 5 stroužků česneku, trochu citronové šťávy, sůl. Vejce nastrouháme, česnek utřeme se solí. Máslo utřeme se sýrem, přidáme česnek, vejce, ochutíme citronovou šťávou a promícháme. Mažeme na teplé topinky, chléb, sypeme pažitkou, petrželkou.

 

SÝROVÁ POMAZÁNKA S KŘENEM:

200g měkkého sýra, 200g pomazánkového másla, 4 lžíce majolky, 1 lžička hořčice, 1 lžička strouhaného křenu, 1/2 lžičky citronové šťávy, sůl. Máslo utřeme se sýrem, majolkou, hořčicí. Vmícháme křen, ochutíme citronovou šťávou a osolíme. Mažeme na topinky opečené na sucho, můžeme posypat čerstvým nasekaným koprem.

 

ŠLEHAČKOVÁ SLANÁ POMAZÁNKA:

1/4 litru šlehačky, 100g hrubě nastrouhaného ementálu, červená paprika.  Do ušlehané šlehačky zamícháme nastrouhaný sýr a na proužky nakrájenou papriku. Mažeme na veku, jednohubky.

 

VITAMÍNOVÁ POMAZÁNKA:

100g tvrdého sýra, 4 pórky, 2 jablka, 1 majolka, 1/2 zakysané smetany, citronová šťáva, sůl. Bílé části párku, oloupaná jablka a sýr nastrouháme. Majolku smícháme se zakysanou smetanou a promícháme se zeleninou. Podle chuti okyselíme a osolíme.

 

JÁTROVÁ POMAZÁNKA:

200g játrové paštiky, 1 tavený smetanový sýr, 60g másla, 2 lžíce hořčice, 2 stroužky česneku. Změklé máslo utřeme se sýrem a hořčicí. Přidáme paštiku a nastrouhané stroužky česneku. Pomazánku natíráme na plátky bílé veky, zdobíme snítkou petrželky.

 

POMAZÁNKA SÝROVÁ:

2 sýry, 1 malá paštika, majolka. Sýry utřeme s paštikou a zjemníme majolkou. Mažeme na veku, kolečka rohlíku, zdobíme kouskem kapie, kolečkem sterilované okurky apod.

 

PIVNÍ SÝROVÁ POMAZÁNKA:

200g Nivy, máslo (Rama, Perla), rozetřený česnek, trocha piva. Sýr nastrouháme, utřeme s máslem. Ochutíme česnekem a s trochou piva vyšleháme.

 

POMAZÁNKA ZELENÝ ĎÁBEL:

200g dobře proleželého sýra Niva, 1/2 balíčku měkkého tvarohu (125g), 5 stroužků česneku, špetka chilli koření, trocha bílého jogurtu. Sýr jemně nastrouháme, česnek prolisujeme a smícháme s tvarohem. Přidáme jogurt a vyšleháme na jemnou pomazánku. Podle chuti osolíme a okořeníme chilli.

 

HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA:

2 Hermelíny, 250g měkkého tvarohu, 1 malá majolka (ve vaničce), 3 stroužky česneku, 1 lžička sladké mleté papriky, mléko podle potřeby, sůl. Tvaroh ušleháme s majolkou. Vmícháme nahrubo nastrouhaný Hermelín, prolisovaný česnek, papriku. Příliš hustou pomazánku zředíme trochou mléka a podle chuti přisolíme. Mažeme na plátky veky nebo toastového chleba a sypeme drobně posekanými vlašskými ořechy.

 

POMAZÁNKA CHUŤOVKA:

2 cibule, 2 nožky párků, 2 trojúhelníčky sýra, 2 syrová vejce, sójová omáčka, pár kapek worcesteru. Cibuli nakrájíme na tenké plátky, párky na kolečka. Osmahneme na kousku tuku (máslo, olej), ochutíme sójovou omáčkou a worcesterem. Zalijeme rozšlehanými vejci, přidáme sýr a mícháme do zhoustnutí. Mažeme na předem osmažené topinky, které jsme potřeli kečupem.

 

POMAZÁNKA Z OLOMOUCKÝCH SYREČKŮ:

1 balíček syrečků, 1/8 másla (rostlinný tuk), 1 cibule, kmín, trocha piva. Syrečky nastrouháme nebo utřeme s máslem, přidáme drobně nakrájenou cibuli, kmín. Zjemníme podle potřeby pivem. Dobře vymíchanou pomazánku dáme do sklenice s víkem a uložíme do druhého dne v chladu.

 

POMAZÁNKA BAČA:

150g ovčího sýra, 3 lžíce másla, 1 lžíce kečupu, 5 stroužků česneku. Máslo utřeme s kečupem a prolisovaným česnekem. Sýr nastrouháme nebo rozdrobíme a vmícháme do másla.

 

SMRADLAVÁ POMAZÁNKA:

Jeden hodně uleželý Romadúr rozmačkáme s máslem nebo Ramou, přidáme nastrouhaný česnek, sůl, papriku, chilli a rozetřeme. Mažeme na chleby, zdobíme rajčaty a paprikou.

 

POMAZÁNKA ŠMITEC:

Nastrouháme sýr Niva, utřeme s kouskem másla, přidáme na drobno pokrájenou cibuli a trochu majolky. Mažeme na rohlíky, zdobíme vlašským ořechem.

 

POMAZÁNKA Z NIVY:

Nastrouhanou Nivu utřeme s pomazánkovým máslem a trochou mléka do hladké pěny. Ochutíme prolisovaným česnekem. Mažeme na kolečka rohlíku, doprostřed posadíme půlku vlašského ořechu.

 

ZELENÝ ĎÁBEL:

Nastrouháme 200g Nivy, přidáme 1/2 kostky tvarohu, česnek (podle chuti), chilli koření, jogurt a vše vyšleháme.

 

HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA:

200g Hermelínu, 3 lžíce smetany (nebo mléka, vody), cibule, trocha rumu, mleté ořechy, nakrájená pažitka. Hermelín nastrouháme a se smetanou vidličkou rozmělníme. Vmícháme jemně nakrájenou cibuli, nastrouhané ořechy, nakrájenou pažitku, podle chuti i rum. Mažeme na rohlíky, zdobíme kousky ořechů.

 

VOŇAVÁ POMAZÁNKA:

1 Hermelín, 100g tvrdého sýra Eidam, 1 sýr Romadúr, 100g šunkového salámu, 4 natvrdo uvařená vejce, 1 větší cibule, 1 krabička majolky, 2 malé bílé jogurty, mletý pepř, sůl.
Na hrubém struhadle nastrouháme vejce, sýry, salám. Přidáme nasekanou cibuli, lehce promícháme. Spojíme majolkou a jogurty. Podle chuti osolíme a opepříme. Necháme vychladit,  mažeme na veku, jednohubky.

 

ĎÁBELSKÁ POMAZÁNKA:

3 Hermelíny, 2 nožičky párků nebo kousek salámu, 1 cibule, 1 majolka, 1 kysaná smetana, sůl, pepř, paprika, ďábelské koření. Hermelín nastrouháme na mrkvovém struhadle (aby se nám dobře strouhal, necháme jej 1 hodinu v lednici), párky a cibulku umeleme, přidáme k nastrouhanému Hermelínu, přidáme majolku a kysanou smetanu, koření a promícháme. Pomazánkou potíráme plátky veky, přizdobíme kouskem zelené papriky, rajčetem, petrželkou.

 

FLAMENDR:

100g olomouckých tvarůžků, 100g Lučiny, 1 cibule, 1 lžíce másla, 4 lžíce piva, špetka mletého pepře, 1 malá sušená feferonka. Změklé máslo utřeme s pivem, Lučinou a pepřem do
pěny. Přidáme rozemnutou feferonku, drobně nakrájenou cibuli a tvarůžky důkladně rozmačkané vidličkou.

 

OLOMOUCKÁ POMAZÁNKA:

6 uleželých olomouckých tvarůžků, 150g měkkého tvarohu, 2 lžíce másla, cibule, mletá paprika, kmín, sůl. Tvaroh rozetřeme s máslem a měkkými tvarůžky. Vmícháme drobně nakrájenou cibuli, okořeníme paprikou a kmínem. Podle chuti osolíme a můžeme rozředit i trochou piva. Mažeme na tmavý chléb, posypeme nakrájenou pažitkou nebo jemně nastrouhanou osolenou ředkvičkou.

 

TVARŮŽKOVÝ ŠMITEC:

1 velký balíček tvarůžků, 1 pomazánkové máslo s kapií, 1 kapie, 2 trojúhelníčky taveného sýra, nastrouhaná kyselá okurka, cibule, sůl, mletá paprika. Tvarůžky, cibuli a okurku nastrouháme. Pomazánkové máslo utřeme se sýrem, ochutíme solí a paprikou. Přidáme nastrouhané tvarůžky, nastrouhanou cibuli, nastrouhanou okurku, drobně nakrájenou kapii a společně umícháme.

 

SÝROVÁ VOŇAVÁ POMAZÁNKA:

1 menší balíček olomouckých tvarůžků, 2 kostky taveného sýra, cibule, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička hořčice. Tvarůžky i sýr nakrájíme na menší kousky a necháme na mírném ohni rozpustit (podlijeme trochou vody). Po rozpuštění stáhneme z ohně a vmícháme nadrobno pokrájenou cibuli, hořčici, papriku a necháme vychladit.

 

POMAZÁNKA Z TVARŮŽKŮ:

2 olomoucké tvarůžky, 1 vařený strouhaný bramor, 100g másla nebo rostlinného tuku, sůl, cibule, pažitka. Sýr utřeme s tukem, bramborem. Osolíme, přidáme pokrájenou cibuli a pažitku.

 

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA SE SALÁMEM:

1 balíček tvarůžků, 150g másla, 50g salámu, vařená vejce, 1 cibule. Máslo utřeme s nastrouhanými tvarůžky, přidáme nadrobno nakrájený salám, vejce, cibuli. Dobře promícháme a mažeme na krajíčky chleba nebo veky. Hustě posypeme pažitkou.

 

JEDNODUCHÁ POMAZÁNKA:

Nakrájíme nebo nastrouháme nahrubo olomoucké syrečky, utřeme je s Ramou, 1 - 3 stroužky česneku. Mažeme na chlebíčkovou veku, rozpůlené rohlíky. Zdobíme petrželkou nebo pažitkou.

 

PĚNA Z OLOMOUCKÝCH TYČINEK:

1 balíček olomouckých tyčinek, 5 lžic másla, 3 lžíce majolky, 2 stroužky česneku, 5 lžic mléka. Tyčinky jemně rozemeleme, rozmícháme s mlékem a necháme ustát tak dlouho, až mléko vsákne. Změklé máslo smícháme s prolisovaným česnekem a majolkou na jemnou pěnu. Smícháme s rozemletými olomouckými tyčinkami. Pomazánku mažeme na chléb nebo pečivo, zdobíme plátky rajčat nebo nudličkami papriky.

 

POMAZÁNKA Z OLOMOUCKÝCH TYČINEK:

2 balíčky tyčinek, 1 tavený smetanový sýr, 1 cibule, 1 jablko, mletá paprika, sůl, pažitka. V misce vidličkou rozmačkáme tyčinky, umícháme se smetanovým sýrem, nastrouhanou cibulí a jablkem. Vmícháme nakrájenou pažitku. Osolíme, ochutíme paprikou, případně zředíme trochou piva. Podáváme s tmavým chlebem nebo slaným dalamánkem.

 

POMAZÁNKA Z TVARŮŽKŮ 2 :

1 balíček tvarůžků, 1 sýr žervé, 100g másla, 1 lžíce mléka, 1 cibule, sladká paprika, kmín, sůl. Máslo utřeme s žervé, rozmačkanými tvarůžkami a lžící mléka. Přidáme jemně nasekanou cibuli, papriku, kmín a sůl.

 

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:

2 tvarůžky, 2 větší sýry Lučina, 1 lžíce tatarské omáčky, 1 lžíce hořčice, 1 cibule, 2 kyselé okurky. Lučiny utřeme s tatarskou omáčkou, přidáme vidličkou rozmačkané tvarůžky, nastrouhanou cibuli a okurky. Promícháme a dochutíme hořčicí.

 

POMAZÁNKA Z ROMADŮRU:

2 Romadúry, 100g másla, 1 žloutek, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 cibule, pažitka, mletá paprika, hořčice.  Sýr rozmačkáme vidličkou, smícháme s máslem, vmícháme žloutek a jogurt. Drobně nakrájenou cibuli smícháme s hořčicí, okořeníme paprikou a vmícháme do ostatní směsi. Mažeme na tmavý chléb, zdobíme pažitkou nebo kudrnatou petrželkou.

 

KŘENOVÁ POMAZÁNKA:

1 pomazánkové máslo, 3 sýry Apetito, 1 malá sklenička Křeníku, sůl, mletý pepř. Máslo vymícháme se sýry a Křeníkem. Osolíme a opepříme podle chuti.

 

ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA S BALKÁNSKÝM SÝREM:

10 stroužků česneku, 1 pomazánkové máslo, 250g balkánského sýra, 1 krabička majolky, mletý pepř. Jemně nastrouhaný sýr smícháme s pomazánkovým máslem. Ochutíme prolisovaným česnekem, pepřem a zjemníme majolkou.

 

POMAZÁNKA S BURSKÝMI OŘÍŠKY:

Utřeme 1 měkký tavený sýr, trochu majonézy, přidáme nadrobno nakrájené vařené vejce, hrst opražených burských oříšků, ml.papriku a sůl.

 

POMAZÁNKA LUČINA:

2 velké sýry Lučina, 2 vejce natvrdo, 100g dietního salámu, 50g másla, sůl. Máslo našleháme se sýrem, vmícháme strouhaný salám a vejce. Osolíme podle chuti. Můžeme také vše najednou vyšlehat ručním mixérem. Mažeme na veku, tmavý chléb, sypeme pažitkou.

 

VÝBORNÁ POMAZÁNKA:

2 vejce natvrdo, 1 mrkev, 100g tvrdého sýra, 1 malá cibule, hořčice, majolka, pepř, sůl. Všechny suroviny nastrouháme, smícháme s hořčicí, majolkou, dochutíme pepřem a solí. Pomazánka nesmí být příliš řídká. Podle chuti můžeme přidat i mletou papriku a malou feferonku.

 

HOUBOVÁ POMAZÁNKA S NIVOU:

250g čerstvých hub, 100g sýra Niva, 2 lžíce másla, 1 cibule, 1 sladkokyselá okurka, 1 lžíce hořčice. Houby nakrájíme a podusíme ve vlastní šťávě doměkka. Vychladlé pomeleme , smícháme s nastrouhanou Nivou, drobně nakrájenou okurkou, cibulí a vše promícháme. Utřeme máslo s hořčicí, přimícháme houbovou směs a vychlazenou pomazánku podáváme s pečivem.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA