Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řezy s ovocem

14. 10. 2007

BROSKVOVÝ DEZERT:

Kompotované broskve, pikantní džem, 2 bílky, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový (ananasový) pudink, 1/2 litru mléka. Pudink uvaříme podle návodu, do horkého vmícháme ušlehaný a oslazený sníh z bílků. Do vymazané dortové formy (nebo remosky) naskládáme dětské piškoty, poklademe půlkami broskví důlky nahoru. Důlky vyplníme džemem, zalijeme pudinkem, posypeme nastrouhanou čokoládou a zapečeme asi 20 minut v troubě. Upečený moučník ozdobíme šlehačkou.

OVOCNÉ ŘEZY:

Ze 4 bílků ušleháme sníh, postupně vešleháme 100g moučkového cukru. Utřeme 4 žloutky se 150g moučkového cukru, postupně přidáme 10 lžic vody, 10 lžic oleje, 250g hladké mouky s 1/2 prášku do pečiva. Lehce vmícháme sníh. Těsto upečeme na vymazanéma vysypaném pekáči. Vychladlé potřeme krémem. Ušleháme 2 dl šlehačky, vmícháme 1,5 dl bílého jogurtu, 1 vanilkový cukr. Na rozetřený krém poklademe ovoce (kiwi) a zalijeme ovocným pudinkem. Uvaříme 1 dl kiwi sirupu, 0,5l vody a 40g vanilkového pudinku. Horkým, ještě vlahým pudinkem poléváme řezy. Necháme uležet v chladu do druhého dne.

MANDARINKOVÉ ŘEZY:

300g polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 125g tuku Hera, 1 vejce, 5 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, 2 plechovky mandarinek, 2 jablka. Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, zaděláme mlékem s rozšlehaným vejcem, přidáme cukr a vlažný tuk. Oloupaná jablka nastrouháme a smícháme s okapanými mandarinkami a přidáme do těsta. Promícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Upečený moučník pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou.

ZIMNÍ JAHODOVÉ ŘEZY:

250g hrubé nebo polohrubé mouky, 150g moučkového cukru, 100g másla, 3 vejce, 2 lžičky kakaa, 2 dl mléka, 200g jahodové marmelády, 1 prášek do pečiva. Do mixéru dáme celá vejce, cukr, marmeládu, kakao a rozehřáté máslo. Mixujeme, přilijeme mléko a přisypeme mouku s práškem do pečiva. Můžeme přidat i rozinky. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme. Vychladlý můžeme proříznout a potřít jahodovou marmeládou. Povrch přelijeme čokoládovou nebo cukrovou polevou a posypeme ozdobným máčkem.

JABLEČNÉ ŘEZY:

370g hladké mouky, 130g hrubé mouky, 125g moučkového cukru, 125g tuku, 1 vejce, trocha mléka, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, 1 prášek do pečiva. Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva a společně s ostatními surovinami vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme na 2 díly, jeden vyválíme a položíme na vymazaný plech. Posypeme nastrouhanými jablky, cukrem, mletou skořicí, hrubě nasekanými ořechy, rozinkami. Přikryjeme druhým vyváleným plátem, potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a upečeme.

MERUŇKOVÉ ŘEZY S MÁKEM:

300g polohrubé mouky, 200g moučkového cukru, 200g tuku, 4 vejce, 50g škrobové moučky Solamyl, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva. Změklý tuk utřeme s moučkovým cukrem, a vejci. Přidáme vanilkový cukr, mouku prosetou s práškem do pečiva, Solamylem. Rozetřeme na vymazaný, vysypaný plech a potřeme makovou směsí. Do 3,5 dl mléka dáme 170g moučkového cukru, 50g tuku, 3 lžíce rumu a za stálého míchání přivedeme do varu. Přisypeme 250g mletého máku, 80g krupičky. Vše krátce povaříme, necháme vychladnout, rozetřeme na těsto. Poklademe půlkami meruněk a upečeme. Vychladlý moučník můžeme polít želatinou.

MERUŇKOVÉ ŘEZY:

180g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 140g tuku (másla, sádla), 70g mletých ořechů, trochu citronové šťávy a kůry, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 1/2 balíčku prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, vyválíme na plát a na vymazaném plechu upečeme do světle růžova. Vychladlý plát nakrájíme na 2 stejné díly, jeden potřeme meruňkovou zavařeninou a přikryjeme druhým dílem. Krájíme na řezy, polijeme čokoládovou polevou, posypeme jemně strouhanými pistáciovými bonbony či ořechy.

MALINOVÉ ŘEZY SE SNĚHEM:

180g hrubé mouky, 180g moučkového cukru, 6 vajec, špetka prášku do pečiva. Ušleháme žloutky s cukrem, postupně zašleháme mouku s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a zapečeme. Posypeme malinami, rozetřeme tuhý sníh z 6 bílků, 150g moučkového cukru a 1 lžíce Solamylu (škrobová moučka). Zapečeme do růžova.

POMERANČOVÉ LISTOVÉ ŘEZY:

250g listového těsta, 2 pomeranče, 1 lžíce rumu, moučkový cukr. Z těsta vyválíme tenký obdélník, rozkrojíme na 2 stejné díly. Jeden díl položíme na vodou vypláchnutý plech, potřeme rozšlehaným vejcem a propícháme vidličkou. Na další plech položíme i druhý stejně velký obdélník, v jehož středu vykrojíme obdélník tak, aby vznikl obvodový rámeček těsta o šířce 3 cm. Potřeme rozšlehaným vejcem a rovněž do zlatova upečeme. Plný upečený obdélník potřeme tuhnoucím žloutkovým krémem. Vymačkáme šťávu z 1 pomeranče a namočíme do ní 2 lžíce mleté želatiny. V kastrolku trochu ohřejeme 1 dl mléka. V dalším 1 dl mléka rozmícháme 1 žloutek, 4 lžíce pískového cukru a vlijeme do vlažného mléka. Na slabém ohni za stálého míchání, zahříváme do zhoustnutí a sejmeme z ohně. V pomerančové šťávě namočenou želatinu ohříváme na slabém ohni do úplného rozpuštění. Vlažnou pomerančovou želatinu vmícháme do studeného žloutkového krému. Nadlehčíme ušlehanou smetanou ze 2 dl šlehačky. Tuhnoucí krémovou vrstvu ozdobíme plátky pomerančových měsíčků (oloupaný pomeranč bez bílé dužniny příčně nakrájíme na kolečka, rozpůlíme na půlky a vyjmeme jádra). Zakryjeme upečeným obdélníkovým rámečkem a po krátkém odležení krájíme na řezy.

JEDNODUCHÉ JABLEČNÉ ŘEZY:

500g polohrubé mouky, 300g moučkového cukru, 2 dl oleje, 4 vejce, 2 lžičky kakaa, 1 lžička jedlé sody. Do mísy prosijeme mouku s jedlou sodou a kakaem. Přidáme vejce, olej, cukr a 500g nastrouhaných oloupaných jablek. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme. Hotový pocukrujeme nebo polijeme jakoukoliv polevou.

ŘEZY S MERUŇKAMI:

450g hladké mouky, 250g cukru, 300g másla, 7 žloutků, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce rumu. Utřeme máslo s cukrem a po jednom přidaváme žloutky a rum. Smícháme mouku s práškem do pečiva, promícháme a lehce vmícháme sníh z bílků. Polovinu hmoty nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáč, poklademe půlkami meruněk a zalijeme zbytkem těsta, do kterého jsme přidali 3 lžíce kakaa, rozpuštěného v troše mléka. Pečeme v předem vyhřáté troubě. Studené polijeme čokoládou. Hotové krájíme na řezy, zdobíme šlehačkou a dílky meruněk.

MERUŇKOVÝ SKLENĚNÝ ŘEZ:

300g polohrubé mouky, 200g moučkového cukru, 125g tuku Hera, 3 vejce, 1/8 litru mléka, 1/2 prášku do pečiva, citronová kůra. Žloutky utřeme s cukrem a změklým tukem do pěny. Vmícháme střídavě mouku prosátou s práškem do pečiva, ušlehaný sníh a citronovou kůru. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Studený plát poklademe okapanými meruňkami. Z meruňkového kompotu slijeme šťávu, doplníme vodou do 1 litru. Vmícháme 2 vanilkové pudinky, podle chuti dosladíme a uvaříme do husta. Ještě horký nalijeme na moučník s meruňkami, posypeme Grankem. Krájíme až zcela vychladne.

PIŠKOTOVÉ ŘEZY S ANGREŠTEM:

16 lžic polohrubé mouky, 8 lžic jemného krystalového cukru, 4 žloutky, 6 lžic horké vody, 1 prášek do pečiva, špetka soli. Žloutky s horkou vodou a cukrem vyšleháme. Přidáváme po troškách mouku prosetou s práškem do pečiva a solí. Rozetřeme do vymazaného a vysypaného pekáčku a předpečeme ve středně vyhřáté troubě. Ve 1/4 litru vody podusíme 50 - 60 velkých angreštů se 6 lžícemi cukru. Rozmixujeme, ve troše rozmícháme 1 vanilkový pudink. Vlijeme do vařící angreštové dřeně a 2 minuty povaříme. Angreštový pudink rozetřeme na poloupečený piškot a pokryjeme ušlehaným bílkovým sněhem (4 bílky, 3 lžíce cukru). Zapečeme v troubě až má sníh lehce nahnědlou barvu.

JAHODOVÉ ŘEZY:

110g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 4 žloutky, lžíce citronové šťávy, citronová kůra, prášek do pečiva. Utřeme cukr se žloutky, citronovou šťávou a kůrou. Vmícháme mouku troškou prášku do pečiva a lehce vmícháme sníh z bílků a lžíci oleje. Upečeme na vymazaném a vysypaném plechu v předehřáté troubě. V hrnečku rozšleháme 1/8 litru smetany, 3 žloutky, 30g cukru, lžíci hladké mouky a v páře šleháme do zhoustnutí. Odstavíme a šleháme do vychladnutí. Vmícháme 1/8 litru ušlehané šlehačky. Na piškot dáme jahody, krém a opět jahody.

CITRONOVÉ ŘEZY:

Ušleháme 5 vajec a 150g ml.cukru, přidáme kůru a šťávu z 1 citronu, 120g pol.mouky, 1 prášku do pečiva, rozetřeme na plech vyložený papírem a upečeme. Vychladlý rozřízneme a naplníme krémem: rozmícháme v 6 lžících mléka 3 žloutky, 50g ml.cukru, 1 vanil.cukr a nad parou mícháme dohusta. Vyšleháme 150g másla, vmícháme vychladlý krém a 50g ml.ořechů. Moučník polijeme pomer. polevou ( 150g ml.cukru, 2 lžíce rumu, 3 lžíce pomer.šťávy).

FALEŠNÝ SACHR:

300g pol.mouky, 1 lžíce kakaa, 1 kypřící prášek, 1 van.cukr, 250g ml.cukru, 3 vejce, 300g jemně nastrouhaných jablek - dobře vymícháme, dáme do vym a vys srnčího hřbetu a pomalu upečeme. Vyklopíme a podélně rozřízneme. Pokapeme rumem, potřeme pikantní marmeládou a obě části spojíme. Ozdobíme šlehačkou.

PLNĚNÉ PUDINKOVÉ ŘEZY:

300g hl.mouky, 250g tuku, 1 vejce - vypracujeme těsto a necháme odpočinout. Rozdělíme na dva díly a vyválíme. Na vym plech položíme jeden díl těsta, posypeme nastrouhanými 5 - 6 jablky, cukrem a poklademe piškoty. Uvaříme pudink z 1 l mléka, 2 van. pudinků a trochy cukru. Horkým zalijeme piškoty a zakryjeme druhým těstem. Pečeme asi 20 minut.

OVOCNÉ ŘEZY:

200g ml.cukru, 5 žloutků, 5 lžic vlažné vody - vyšlehat, vmíchat 200g hl.mouky, 1/2 sklenice oleje, citr. kůru, 1 van. cukr a 3/4 kypřícího prášku. Upéct na plechu vyloženém papírem. Vychladlé potřít krémem a polít čokoládou. Krém: rozmixovat 1 ovocný kompot i s nálevem, vmíchat 2 vanil. pudinky a uvařit hustou kaši. Do vychladlé zašlehat 200g ml.cukru a 250g másla.

POMERANČOVÉ ŘEZY:

Vyšleháme 5 vajec, 250g ml.cukru, 140g tuku, přidáme oloupaný a nadrobno nasekaný pomeranč, 100g ml.ořechů, 160g hr.mouky a 1/2 kypřícího prášku. Rozetřeme na vym a vys plech a upečeme. Na těsto natřeme vrstvu marmelády, krém a polijeme čokol.polevou. Krém: uvaříme kaši ze 300 ml mléka a 6 lžiček hl.mouky. Přidáme 1 vanil.cukr a vychladíme. Vyšleháme 300g másla, 200g ml.cukru, šťávu z pomeranče a kaši.

MRKVOVÝ ŘEZ:

5 žloutků, 200g kryst.cukru, 100 ml oleje vyšleháme. 400g mrkve očistíme, najemno nastrouháme a přidáme k základu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a jemně vmícháme do těsta i se 400g pol.mouky a 1 práškem do pečiva. Přidáme šťávu a kůru z citronu a promícháme. Dáme na vym a vys plech a upečeme. Potřeme marmeládou a polijeme čokoládou.

ŠVESTKOVÉ ŘEZY:

250g tuku, 2 vejce a 150g ml.cukru utřeme, vmícháme 300g pol.mouky, 1 lžičku citr. šťávy, 1/2 lžičky skořice a 2 lžičky kypřícího prášku. Rozetřeme na vym. pekáč, hustě poklademe vypeckovanými švestkami a pečeme 40 - 50 min. při 175°C. Horký pokapeme rozehřátým džemem a posypeme mandlovými lupínky.

DUNAJSKÉ VLNKY:

6 vajec, 150g ml.cukru vyšleháme, přidáme 300g tuku, 450g hl.mouky a 1 kypřící prášek. Na vym a vys plech rozetřeme 1/2 těsta, poklademe půlkami meruněk. Do zbytku těsta vmícháme 5 lžic ml.cukru, 3 lžíce kakaa, trochu mléka a přelijeme na ovoce. Upečeme a pocukrujeme.

KIWI ŘEZY:

4 žloutky a 4 lžíce ml.cukru ušlehejte do pěny, přidejte 4 lžíce pol.mouky a 1 prášek do pečiva. Nakonec zlehka vmíchejte sníh ze 4 bílků. Upečte na menším vym. a vys. plechu. 250g tvarohu utřete se 125g másla, 1 van.cukrem a 80g ml.cukru. Rozetřete na upečené těsto. 6 - 8 ks kiwi oloupejte, nakrájejte na plátky a povařte půl minuty ve vodě s cukrem. Zcezené rozložte na krém. 2 sáčky dortového želé rozpusťte v půl litru vody smíchané se 100 ml kiwi sirupu a dále postupujte podle návodu na obalu. Ovoce přelijte želé a dejte ztuhnout.

JAHODOVÝ ZÁKUSEK S MÁKEM:

Vyšleháme 100g tuku, 30g ml.cukru, 1 vanil.cukr, 1 skořicový cukr. Přidáme 4 žloutky a bílky vyšlehané dotuha s 90g ml.cukru. Nakonec vmícháme 100g ml.máku a 70g hl.mouky. Těsto vylijeme na plech vyložený papírem a upečeme. 1 lžíci citr.šťávy smícháme s 50 ml vody a nasypeme do ní 20g ml.želatiny. Necháme asi hodinu nabobtnat a pak ji na mírném ohni rozpustíme. 500 ml kysané smetany ochutíme 1 vanil.cukrem a 4 lžícemi ml.cukru, přidáme 250 ml vyšlehané smetany, 300g pokrájených jahod a rozpuštěnou želatinu. Krém natřeme na plát a dáme na 2 - 3 hodiny do lednice. Povrch poklademe nakrájenými jahodami a zalijeme vlažným dortovým želé, připraveným podle návodu.

JABLKOVÉ ŘEZY:

3/4kg očištěných jablek rozvaříme ve 4 dl vody, přidáme 5 lžiček kryst.cukru a povaříme. Ve 2 dl vody rozmícháme 2 vanil.pudin.prášky a nalijeme do rozvařených jablek. Necháme přejít varem a odstavíme. Nalijeme do vyložené formy na piškoty namočené v čaji s rumem. Dáme ztuhnout.

VYDATNÉ JABLKOVÉ ŘEZY:

250g ml.cukru, 2 vejce, 100 ml oleje, sůl, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, 250 ml mléka, 350g pol.mouky, 1 prášek do pečiva - vyšleháme těsto, do kterého vmícháme 350g strouh. jablek. Rozetřeme na vym plech a upečeme. Necháme vychladnout. Potřeme krémem a posypeme opraženými sekanými ořechy. Krém: vymícháme 150g ml.cukru, 50g tuku, 2 lžíce horké vody, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu.

JABLKOVÉ ŘEZY:

400g hl.mouky, 1 prášek do peč, 1 vejce, 250g tuku - vypracujeme těsto, rozdělíme napůl a vyválíme placky. Oloupeme a nakrájíme na kostičky 1 kg jablek, přidáme 2 vanil.pudinky a 6 lžic ml.cukru, promícháme a položíme na těsto. Zakryjeme druhou plackou, okraje těsta přitiskneme a upečeme.


SKOŘICOVÉ CUKETOVÉ ŘEZY:

3 žloutky utřeme s 200g ml.cukru a 1/4l oleje do pěny, přidáme nastrouhanou cuketu - 400g, 400g hr.mouky, 1 prášek do peč, 1 lžičku ml.skořice, 100g ml.ořechů, 1 lžičku jedlé sody. Opatrně vmícháme sníh z bílků, rozetřeme na vym. a vys. plech a upečeme. Upečený polijeme čokoládou a posypeme kokosem.

MERUŇKOVÉ ŘEZY:

200g hl.mouky, 50g ml.ořechů, 125g tuku, 65g krystalu, vejce, sůl - vypracujeme těsto, rozválíme na plech, pečeme 15 - 20 min. Ušleháme krém: 1 kg netučného tvarohu, 300g cukru, šťávy ze 2 citronů, 30g rozpuštěné želatiny a 500g ušlehané smetany. Plát pokryjeme meruňkovým kompotem, krémem, přelijeme polevou a ozdobíme meruňkami. Polevu připravíme ze 2 sáčků bezbarvé dortové polevy podle návodu na obale.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA