Řezy s ovocem
BROSKVOVÝ DEZERT:
Kompotované broskve, pikantní džem, 2
bílky, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový (ananasový) pudink, 1/2 litru mléka.
Pudink uvaříme podle návodu, do horkého vmícháme ušlehaný a oslazený sníh z
bílků. Do vymazané dortové formy (nebo remosky) naskládáme dětské piškoty,
poklademe půlkami broskví důlky nahoru. Důlky vyplníme džemem, zalijeme
pudinkem, posypeme nastrouhanou čokoládou a zapečeme asi 20 minut v troubě.
Upečený moučník ozdobíme šlehačkou.
OVOCNÉ ŘEZY:
Ze 4 bílků ušleháme sníh, postupně
vešleháme 100g moučkového cukru. Utřeme 4 žloutky se 150g moučkového cukru,
postupně přidáme 10 lžic vody, 10 lžic oleje, 250g hladké mouky s 1/2 prášku do
pečiva. Lehce vmícháme sníh. Těsto upečeme na vymazanéma vysypaném pekáči.
Vychladlé potřeme krémem. Ušleháme 2 dl šlehačky, vmícháme 1,5 dl bílého
jogurtu, 1 vanilkový cukr. Na rozetřený krém poklademe ovoce (kiwi) a zalijeme
ovocným pudinkem. Uvaříme 1 dl kiwi sirupu, 0,5l vody a 40g vanilkového
pudinku. Horkým, ještě vlahým pudinkem poléváme řezy. Necháme uležet v chladu
do druhého dne.
MANDARINKOVÉ ŘEZY:
300g polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového
cukru, 125g tuku Hera, 1 vejce, 5 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, 2 plechovky
mandarinek, 2 jablka. Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, zaděláme
mlékem s rozšlehaným vejcem, přidáme cukr a vlažný tuk. Oloupaná jablka
nastrouháme a smícháme s okapanými mandarinkami a přidáme do těsta. Promícháme
a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Upečený moučník pocukrujeme nebo
polijeme čokoládovou polevou.
ZIMNÍ JAHODOVÉ ŘEZY:
250g hrubé nebo polohrubé mouky, 150g
moučkového cukru, 100g másla, 3 vejce, 2 lžičky kakaa, 2 dl mléka, 200g
jahodové marmelády, 1 prášek do pečiva. Do mixéru dáme celá vejce, cukr,
marmeládu, kakao a rozehřáté máslo. Mixujeme, přilijeme mléko a přisypeme mouku
s práškem do pečiva. Můžeme přidat i rozinky. Těsto rozetřeme na vymazaný a
vysypaný plech a upečeme. Vychladlý můžeme proříznout a potřít jahodovou
marmeládou. Povrch přelijeme čokoládovou nebo cukrovou polevou a posypeme
ozdobným máčkem.
JABLEČNÉ ŘEZY:
370g hladké mouky, 130g hrubé mouky, 125g
moučkového cukru, 125g tuku, 1 vejce, trocha mléka, 1 vanilkový cukr, citronová
kůra, 1 prášek do pečiva. Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva a společně
s ostatními surovinami vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme na 2 díly, jeden
vyválíme a položíme na vymazaný plech. Posypeme nastrouhanými jablky, cukrem,
mletou skořicí, hrubě nasekanými ořechy, rozinkami. Přikryjeme druhým vyváleným
plátem, potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a upečeme.
MERUŇKOVÉ ŘEZY S MÁKEM:
300g polohrubé mouky, 200g moučkového
cukru, 200g tuku, 4 vejce, 50g škrobové moučky Solamyl, 1 vanilkový cukr, 1
prášek do pečiva. Změklý tuk utřeme s moučkovým cukrem, a vejci. Přidáme
vanilkový cukr, mouku prosetou s práškem do pečiva, Solamylem. Rozetřeme na
vymazaný, vysypaný plech a potřeme makovou směsí. Do 3,5 dl mléka dáme 170g
moučkového cukru, 50g tuku, 3 lžíce rumu a za stálého míchání přivedeme do
varu. Přisypeme 250g mletého máku, 80g krupičky. Vše krátce povaříme, necháme
vychladnout, rozetřeme na těsto. Poklademe půlkami meruněk a upečeme. Vychladlý
moučník můžeme polít želatinou.
MERUŇKOVÉ ŘEZY:
180g hladké mouky, 70g moučkového cukru,
140g tuku (másla, sádla), 70g mletých ořechů, trochu citronové šťávy a kůry,
1/2 balíčku vanilkového cukru, 1/2 balíčku prášku do pečiva. Vypracujeme těsto,
vyválíme na plát a na vymazaném plechu upečeme do světle růžova. Vychladlý plát
nakrájíme na 2 stejné díly, jeden potřeme meruňkovou zavařeninou a přikryjeme
druhým dílem. Krájíme na řezy, polijeme čokoládovou polevou, posypeme jemně
strouhanými pistáciovými bonbony či ořechy.
MALINOVÉ ŘEZY SE SNĚHEM:
180g hrubé mouky, 180g moučkového cukru, 6
vajec, špetka prášku do pečiva. Ušleháme žloutky s cukrem, postupně zašleháme
mouku s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a
zapečeme. Posypeme malinami, rozetřeme tuhý sníh z 6 bílků, 150g moučkového cukru
a 1 lžíce Solamylu (škrobová moučka). Zapečeme do růžova.
POMERANČOVÉ LISTOVÉ ŘEZY:
250g listového těsta, 2 pomeranče, 1 lžíce
rumu, moučkový cukr. Z těsta vyválíme tenký obdélník, rozkrojíme na 2 stejné
díly. Jeden díl položíme na vodou vypláchnutý plech, potřeme rozšlehaným vejcem
a propícháme vidličkou. Na další plech položíme i druhý stejně velký obdélník,
v jehož středu vykrojíme obdélník tak, aby vznikl obvodový rámeček těsta o
šířce 3 cm. Potřeme rozšlehaným vejcem a rovněž do zlatova upečeme. Plný
upečený obdélník potřeme tuhnoucím žloutkovým krémem. Vymačkáme šťávu z 1
pomeranče a namočíme do ní 2 lžíce mleté želatiny. V kastrolku trochu ohřejeme
1 dl mléka. V dalším 1 dl mléka rozmícháme 1 žloutek, 4 lžíce pískového cukru a
vlijeme do vlažného mléka. Na slabém ohni za stálého míchání, zahříváme do
zhoustnutí a sejmeme z ohně. V pomerančové šťávě namočenou želatinu ohříváme na
slabém ohni do úplného rozpuštění. Vlažnou pomerančovou želatinu vmícháme do
studeného žloutkového krému. Nadlehčíme ušlehanou smetanou ze 2 dl šlehačky.
Tuhnoucí krémovou vrstvu ozdobíme plátky pomerančových měsíčků (oloupaný
pomeranč bez bílé dužniny příčně nakrájíme na kolečka, rozpůlíme na půlky a
vyjmeme jádra). Zakryjeme upečeným obdélníkovým rámečkem a po krátkém odležení
krájíme na řezy.
JEDNODUCHÉ JABLEČNÉ ŘEZY:
500g polohrubé mouky, 300g moučkového
cukru, 2 dl oleje, 4 vejce, 2 lžičky kakaa, 1 lžička jedlé sody. Do mísy
prosijeme mouku s jedlou sodou a kakaem. Přidáme vejce, olej, cukr a 500g
nastrouhaných oloupaných jablek. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a
upečeme. Hotový pocukrujeme nebo polijeme jakoukoliv polevou.
ŘEZY S MERUŇKAMI:
450g hladké mouky, 250g cukru, 300g másla,
7 žloutků, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce rumu. Utřeme máslo s cukrem a po jednom
přidaváme žloutky a rum. Smícháme mouku s práškem do pečiva, promícháme a lehce
vmícháme sníh z bílků. Polovinu hmoty nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáč,
poklademe půlkami meruněk a zalijeme zbytkem těsta, do kterého jsme přidali 3
lžíce kakaa, rozpuštěného v troše mléka. Pečeme v předem vyhřáté troubě.
Studené polijeme čokoládou. Hotové krájíme na řezy, zdobíme šlehačkou a dílky
meruněk.
MERUŇKOVÝ SKLENĚNÝ ŘEZ:
300g polohrubé mouky, 200g moučkového
cukru, 125g tuku Hera, 3 vejce, 1/8 litru mléka, 1/2 prášku do pečiva,
citronová kůra. Žloutky utřeme s cukrem a změklým tukem do pěny. Vmícháme
střídavě mouku prosátou s práškem do pečiva, ušlehaný sníh a citronovou kůru.
Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a ve středně vyhřáté troubě
upečeme. Studený plát poklademe okapanými meruňkami. Z meruňkového kompotu
slijeme šťávu, doplníme vodou do 1 litru. Vmícháme 2 vanilkové pudinky, podle
chuti dosladíme a uvaříme do husta. Ještě horký nalijeme na moučník s
meruňkami, posypeme Grankem. Krájíme až zcela vychladne.
PIŠKOTOVÉ ŘEZY S ANGREŠTEM:
16 lžic polohrubé mouky, 8 lžic jemného
krystalového cukru, 4 žloutky, 6 lžic horké vody, 1 prášek do pečiva, špetka
soli. Žloutky s horkou vodou a cukrem vyšleháme. Přidáváme po troškách mouku
prosetou s práškem do pečiva a solí. Rozetřeme do vymazaného a vysypaného
pekáčku a předpečeme ve středně vyhřáté troubě. Ve 1/4 litru vody podusíme 50 -
60 velkých angreštů se 6 lžícemi cukru. Rozmixujeme, ve troše rozmícháme 1
vanilkový pudink. Vlijeme do vařící angreštové dřeně a 2 minuty povaříme.
Angreštový pudink rozetřeme na poloupečený piškot a pokryjeme ušlehaným
bílkovým sněhem (4 bílky, 3 lžíce cukru). Zapečeme v troubě až má sníh lehce
nahnědlou barvu.
JAHODOVÉ ŘEZY:
110g hladké mouky, 200g moučkového cukru,
4 žloutky, lžíce citronové šťávy, citronová kůra, prášek do pečiva. Utřeme cukr
se žloutky, citronovou šťávou a kůrou. Vmícháme mouku troškou prášku do pečiva
a lehce vmícháme sníh z bílků a lžíci oleje. Upečeme na vymazaném a vysypaném
plechu v předehřáté troubě. V hrnečku rozšleháme 1/8 litru smetany, 3 žloutky,
30g cukru, lžíci hladké mouky a v páře šleháme do zhoustnutí. Odstavíme a
šleháme do vychladnutí. Vmícháme 1/8 litru ušlehané šlehačky. Na piškot dáme
jahody, krém a opět jahody.
CITRONOVÉ ŘEZY:
Ušleháme 5 vajec a 150g ml.cukru, přidáme
kůru a šťávu z 1 citronu, 120g pol.mouky, 1 prášku do pečiva, rozetřeme na
plech vyložený papírem a upečeme. Vychladlý rozřízneme a naplníme krémem:
rozmícháme v 6 lžících mléka 3 žloutky, 50g ml.cukru, 1 vanil.cukr a nad
parou mícháme dohusta. Vyšleháme 150g másla, vmícháme vychladlý krém a 50g
ml.ořechů. Moučník polijeme pomer. polevou ( 150g ml.cukru, 2 lžíce rumu, 3
lžíce pomer.šťávy).
FALEŠNÝ SACHR:
300g pol.mouky, 1 lžíce kakaa, 1 kypřící
prášek, 1 van.cukr, 250g ml.cukru, 3 vejce, 300g jemně nastrouhaných jablek -
dobře vymícháme, dáme do vym a vys srnčího hřbetu a pomalu upečeme. Vyklopíme a
podélně rozřízneme. Pokapeme rumem, potřeme pikantní marmeládou a obě části
spojíme. Ozdobíme šlehačkou.
PLNĚNÉ PUDINKOVÉ ŘEZY:
300g hl.mouky, 250g tuku, 1 vejce -
vypracujeme těsto a necháme odpočinout. Rozdělíme na dva díly a vyválíme. Na
vym plech položíme jeden díl těsta, posypeme nastrouhanými 5 - 6 jablky, cukrem
a poklademe piškoty. Uvaříme pudink z 1 l mléka, 2 van. pudinků a trochy cukru.
Horkým zalijeme piškoty a zakryjeme druhým těstem. Pečeme asi 20 minut.
OVOCNÉ ŘEZY:
200g ml.cukru, 5 žloutků, 5 lžic vlažné
vody - vyšlehat, vmíchat 200g hl.mouky, 1/2 sklenice oleje, citr. kůru, 1 van.
cukr a 3/4 kypřícího prášku. Upéct na plechu vyloženém papírem. Vychladlé
potřít krémem a polít čokoládou. Krém: rozmixovat 1 ovocný kompot i s nálevem,
vmíchat 2 vanil. pudinky a uvařit hustou kaši. Do vychladlé zašlehat 200g
ml.cukru a 250g másla.
POMERANČOVÉ ŘEZY:
Vyšleháme 5 vajec, 250g ml.cukru, 140g
tuku, přidáme oloupaný a nadrobno nasekaný pomeranč, 100g ml.ořechů, 160g
hr.mouky a 1/2 kypřícího prášku. Rozetřeme na vym a vys plech a upečeme. Na
těsto natřeme vrstvu marmelády, krém a polijeme čokol.polevou. Krém: uvaříme kaši
ze 300 ml mléka a 6 lžiček hl.mouky. Přidáme 1 vanil.cukr a vychladíme.
Vyšleháme 300g másla, 200g ml.cukru, šťávu z pomeranče a kaši.
MRKVOVÝ ŘEZ:
5 žloutků, 200g kryst.cukru, 100 ml oleje
vyšleháme. 400g mrkve očistíme, najemno nastrouháme a přidáme k základu.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a jemně vmícháme do těsta i se 400g pol.mouky a 1
práškem do pečiva. Přidáme šťávu a kůru z citronu a promícháme. Dáme na vym a
vys plech a upečeme. Potřeme marmeládou a polijeme čokoládou.
ŠVESTKOVÉ ŘEZY:
250g tuku, 2 vejce a 150g ml.cukru utřeme,
vmícháme 300g pol.mouky, 1 lžičku citr. šťávy, 1/2 lžičky skořice a 2 lžičky
kypřícího prášku. Rozetřeme na vym. pekáč, hustě poklademe vypeckovanými
švestkami a pečeme 40 - 50 min. při 175°C. Horký pokapeme rozehřátým džemem a
posypeme mandlovými lupínky.
DUNAJSKÉ VLNKY:
6 vajec, 150g ml.cukru vyšleháme, přidáme
300g tuku, 450g hl.mouky a 1 kypřící prášek. Na vym a vys plech rozetřeme 1/2
těsta, poklademe půlkami meruněk. Do zbytku těsta vmícháme 5 lžic ml.cukru, 3
lžíce kakaa, trochu mléka a přelijeme na ovoce. Upečeme a pocukrujeme.
KIWI ŘEZY:
4 žloutky a 4 lžíce ml.cukru ušlehejte do
pěny, přidejte 4 lžíce pol.mouky a 1 prášek do pečiva. Nakonec zlehka vmíchejte
sníh ze 4 bílků. Upečte na menším vym. a vys. plechu. 250g tvarohu utřete se
125g másla, 1 van.cukrem a 80g ml.cukru. Rozetřete na upečené těsto. 6 - 8 ks
kiwi oloupejte, nakrájejte na plátky a povařte půl minuty ve vodě s cukrem.
Zcezené rozložte na krém. 2 sáčky dortového želé rozpusťte v půl litru vody smíchané
se 100 ml kiwi sirupu a dále postupujte podle návodu na obalu. Ovoce přelijte
želé a dejte ztuhnout.
JAHODOVÝ ZÁKUSEK S MÁKEM:
Vyšleháme 100g tuku, 30g ml.cukru, 1
vanil.cukr, 1 skořicový cukr. Přidáme 4 žloutky a bílky vyšlehané dotuha
s 90g ml.cukru. Nakonec vmícháme 100g ml.máku a 70g hl.mouky. Těsto vylijeme na
plech vyložený papírem a upečeme. 1 lžíci citr.šťávy smícháme s 50 ml vody a
nasypeme do ní 20g ml.želatiny. Necháme asi hodinu nabobtnat a pak ji na mírném
ohni rozpustíme. 500 ml kysané smetany ochutíme 1 vanil.cukrem a 4 lžícemi
ml.cukru, přidáme 250 ml vyšlehané smetany, 300g pokrájených jahod a
rozpuštěnou želatinu. Krém natřeme na plát a dáme na 2 - 3 hodiny do lednice.
Povrch poklademe nakrájenými jahodami a zalijeme vlažným dortovým želé,
připraveným podle návodu.
JABLKOVÉ ŘEZY:
3/4kg očištěných jablek rozvaříme ve 4 dl
vody, přidáme 5 lžiček kryst.cukru a povaříme. Ve 2 dl vody rozmícháme 2
vanil.pudin.prášky a nalijeme do rozvařených jablek. Necháme přejít varem a
odstavíme. Nalijeme do vyložené formy na piškoty namočené v čaji
s rumem. Dáme ztuhnout.
VYDATNÉ JABLKOVÉ ŘEZY:
250g ml.cukru, 2 vejce, 100 ml oleje, sůl,
2 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, 250 ml mléka, 350g pol.mouky, 1 prášek do pečiva -
vyšleháme těsto, do kterého vmícháme 350g strouh. jablek. Rozetřeme na vym
plech a upečeme. Necháme vychladnout. Potřeme krémem a posypeme opraženými
sekanými ořechy. Krém: vymícháme 150g ml.cukru, 50g tuku, 2 lžíce horké vody, 2
lžíce kakaa, 1 lžíce rumu.
JABLKOVÉ ŘEZY:
400g hl.mouky, 1 prášek do peč, 1 vejce,
250g tuku - vypracujeme těsto, rozdělíme napůl a vyválíme placky. Oloupeme a
nakrájíme na kostičky 1 kg jablek, přidáme 2 vanil.pudinky a 6 lžic ml.cukru,
promícháme a položíme na těsto. Zakryjeme druhou plackou, okraje těsta
přitiskneme a upečeme.
SKOŘICOVÉ CUKETOVÉ ŘEZY:
3 žloutky utřeme s 200g ml.cukru a 1/4l
oleje do pěny, přidáme nastrouhanou cuketu - 400g, 400g hr.mouky, 1 prášek do
peč, 1 lžičku ml.skořice, 100g ml.ořechů, 1 lžičku jedlé sody. Opatrně vmícháme
sníh z bílků, rozetřeme na vym. a vys. plech a upečeme. Upečený polijeme
čokoládou a posypeme kokosem.
MERUŇKOVÉ ŘEZY:
200g hl.mouky, 50g ml.ořechů, 125g tuku,
65g krystalu, vejce, sůl - vypracujeme těsto, rozválíme na plech, pečeme 15 -
20 min. Ušleháme krém: 1 kg netučného tvarohu, 300g cukru, šťávy ze 2 citronů,
30g rozpuštěné želatiny a 500g ušlehané smetany. Plát pokryjeme meruňkovým
kompotem, krémem, přelijeme polevou a ozdobíme meruňkami. Polevu připravíme ze
2 sáčků bezbarvé dortové polevy podle návodu na
obale.