Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rolády

29. 6. 2008

VÝBORNÁ ROLÁDA SE ŠLEHAČKOU:
200g moučkového cukru, 5 vajec, 2 lžíce kakaa, 1/4 litru šlehačky, ovoce. Ušleháme tuhý sníh z 5 bílků, ušleháme žloutky s cukrem do pěny a pomalinku vmícháme do připraveného sněhu. Nakonec opatrně vmícháme kakao. Na plech dáme alobal vymazaný sádlem a těsto rozetřeme. Po upečení stočíme roládu i s alobalem a necháme vychladnout. Roládu roztočíme, naplníme tuhou šlehačkou a kousky ovoce (čerstvé nebo kompotované), znovu stočíme a dáme do lednice ztuhnout.

 

ROLÁDA:
4 žloutky, 4 lžíce cukru krupice, 2 lžíce teplé vody, 2 lžíce oleje. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáváme vodu a olej. Společně prosijeme 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíci polohrubé mouky, 1 lžíci mletých ořechů, trochu vanilkového cukru, na špetku nože prášku do pečiva. Pomalu sypeme do žloutkové směsi a opatrně vmícháme sníh ze 4 bílků. Na plech položíme pečicí papír, vymažeme tukem, posypeme polohrubou moukou a rozetřeme rovnoměrně těsto. Pečeme v dobře vyhřáté troubě do zlatova. Teplý piškotový plát smotáme i s papírem a necháme vychladnout. Vychladlý potřeme máslovým krémem a svineme. Krém: 250g moučkového cukru, 250g tuku (Hera, máslo), trochu vanilkového cukru, 3 lžíce uvařeného pudinku. Máslo utřeme s tukem do pěny a postupně zašleháme vychladlý pudink.

 

ROLÁDA Z LUKANY:
400g hladké mouky, 250g tuku Lukana, 10 lžic studené vody, špetka soli. Vypracujeme těsto, necháme 20 minut v chladu odpočinout. Rozdělíme na 4 díly, každý vyválíme a naplníme různými nádivkami. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

 

RYCHLÁ PIŠKOTOVÁ ROLÁDA:
150g polohrubé mouky, 100g moučkového cukru, 5 vajec. Celá vejce s cukrem našleháme do pěny, postupně zašleháváme mouku. Na plech položíme pečicí papír vymaštěný máslem a rozetřeme těsto. Pečeme krátce ve vyhřáté troubě do slabě růžova, nesmí se vysušit. Upečený plát posypeme moučkovým cukrem a vyklopíme na čistou utěrku. Opatrně stáčíme, odstraňujeme papír. Rozvineme a znovu svineme ještě 2x, aby se roláda "vypařila". Stočenou pak necháme vychladnout. Rozvineme, potřeme marmeládou nebo krémem a svineme do rolády.

 

PIŠKOTOVÁ ROLÁDA S ANANASEM:
3 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce moučkového cukru, 3 vejce, vanilkový cukr. Vejce ušleháme s cukrem, vmícháme mouku. Těsto nalijeme na pečicí papír a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 10 minut. Po upečení rychle srolujeme i s papírem, po chvilce rozbalíme a papír odstraníme. Potřeme ušlehanou šlehačkou a posypeme kousky nakrájeného a okapaného ananasového kompotu. Svineme a dáme do ledničky ztuhnout.

 

RYCHLÁ PIŠKOTOVÁ ROLÁDA:
4 lžíce moučkového cukru, 4 vejce, 4 lžíce kakaa. Cukr utřeme se žloutky a kakaem do husté pěny a vmícháme sníh z bílků. Na plech položíme alobal, potřeme tukem, posypeme moukou a nalijeme těsto. V předehřáté troubě pečeme asi 7 minut. Po mírném zchladnutí překlopíme na utěrku posypanou moučkovým cukrem. Potřeme náplní (nejlépe ušlehanou šlehačkou) a opatrně svineme.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA