Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chlebíčky a vše pečené v srnčím hřbetu

28. 8. 2007

DÝŇOVÝ BÍLKOVÝ CHLEBÍČEK:
120g polohrubé mouky, 150g moučkového cukru, 50g rozpuštěného másla, 6 bílků, 100g okapaného dýňového kompotu, 50g rozinek. Z bílků ušleháme sníh, zašleháme cukr, vmícháme máslo, mouku, okapaný kompot, rozinky. Lehce promícháme a dáme do vymazané a vysypané formy. Pečeme 40 - 50 minut, upečený chlebíček posypeme vanilkovým cukrem.

 


BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK:
250g polohrubé mouky, 200g moučkového cukru, 100g másla (Hera apod.), 3 celá vejce, 3 větší vyzrálejší banány, 1/4 kávové lžičky soli, 2 kávové lžičky prášku do pečiva. Máslo utřeme s cukrem a vejci, přidáme mouku prosetou s práškem do pečiva a solí. Vmícháme rozmačkané banány. Plníme do dvou vymazaných a vysypaných chlebíčkových forem střední velikosti. Pečeme ve středně teplé troubě asi 45 minut. Zkoušíme špejlí, zda je chlebíček propečený. Upečený necháme chvíli ve formě, pak vyklopíme. Vychladlý pocukrujeme, krájíme na porce a každou porci ozdobíme kopečkem šlehačky nebo vanilkovou zmrzlinou nebo vanilkovým krémem.

 


ŘEZY METRÁČEK:
300g polohrubé mouky, 300g moučkového cukru, 2 dl oleje, 2 dl teplé vody, 5 vajec, 1 prášek do pečiva. Utřeme žloutky s cukrem, olejem a vodou. Přidáme mouku s práškem do pečiva a vmícháme ušlehaný sníh. Těsto rozdělíme na 2 díly, jeden obarvíme kakaem. Každé těsto upečeme zvlášť ve vymazané a vysypané formě srnčího hřbetu. Vychladlé vyklopíme a nakrájíme na řezy. Ve 1/4 litru mléka rozmícháme 2 lžíce hrubé mouky a svaříme na kaši. Utřeme 250g másla, 150g moučkového cukru a vychladlou kaši. Máslovým krémem slepujeme vždy světlý a tmavý díl a celý moučník polijeme čokoládovou polevou. Krájíme šikmé řezy.

 


DVOUBAREVNÝ CHLEBÍČEK:
2 a 1/4 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1 hrnek oleje, 1 vejce, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa. Mouku prosijeme s cukrem a práškem do pečiva. Přidáme mléko, olej i vejce a dobře vymícháme. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy, druhou část těsta obarvíme kakaem. Nalijeme na světlé těsto a upečeme.

 


NUGÁTOVÝ CHLEBÍČEK:
220g moučkového cukru, 250g rostlinného tuku, 2 vejce, 100g nakrájených ořechů, 50g kakaa. Ve vodní lázni rozehřejeme tuk, pomalu přidáváme cukr a kakao. Promícháme, necháme vychladnout a postupně vmícháme vejce. Vymícháme lesklou hmotu, přidáme nakrájené ořechy. Do formy na srnčí hřbet vložíme alobal (mikrotén) a nalijeme 1/3 hmoty. Poklademe dětskými piškoty a nalijeme zbytek čokoládové hmoty. Necháme v chladu ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

 


LEDOVÝ CHLEBÍČEK:
250g moučkového cukru, 250g ztuženého tuku, 2 vejce, 90g nakrájených ořechů, 60g kakaa, 1 balíček kandovaného ovoce. Ve vodní lázni rozehřejeme tuk, odstavíme a do mírně vychladlého zamícháme cukr, vejce, kakao, ořechy, kandované ovoce. Mícháme do vychladnutí. Do formy na srnčí hřbet vložíme alobal (mikrotén) a nalijeme trochu hmoty. Poklademe dětskými piškoty namočenými v rumu a nalijeme zbytek hmoty. Vrstvy opakujeme asi dvakrát. Necháme v chladu ztuhnout. Vyklopíme a polijeme citronovou polevou.

 


KAKAOVÝ CHLEBÍČEK:
2 šálky moučkového cukru, 250g ztuženého tuku, 1 šálek práškového kakaa, 1 lžička mleté kávy, 1 lžíce rumu. Ve vodní lázni rozpustíme tuk, odstavíme a do mírně vychladlého zamícháme cukr, kakao, kávu a rum. Vymícháme hustou hmotu. Do formy na srnčí hřbet vložíme alobal, dno poklademe dětskými piškoty. Zalijeme hmotou, zapícháme piškoty a necháme v chladu ztuhnout, nejlépe do druhého dne. Vyklopíme a polijeme citronovou polevou.

 

 

BÍLKOVÝ CHLEBÍČEK:
100g hrubé mouky, 200g krupicového cukru (i méně), 30g rozpuštěného vlahého másla, 6 bílků, 1 lžíce rumu, 100g nasekaných ořechů, 100g nasekaných rozinek. Do tuhého ušlehaného sněhu opatrně zašleháme cukr, nalijeme vlahé máslo a rum. Přisypeme mouku, ořechy, rozinky a lehce promícháme. Dáme do dobře vymazané chlebíčkové formy a pečeme pomaleji ve středně vyhřáté troubě.

 


OVOCNÝ CHLEBÍČEK:
130g polohrubé mouky, 130g krupicového cukru, 60g rozpuštěného vlažného tuku, 5 bílků, 120g směsi kandovaného ovoce, rozinek a nasekaných ořechů, kousek nakrájené čokolády. Bílky ušleháme s cukrem, přidáme vlažný tuk a mouku. Lehce zamícháme kandované ovoce, ořechy, rozinky a nakrájenou čokoládu. Pečeme pomaleji ve vymazané a vysypané formě. Vychladlý chlebíček polijeme čokoládovou polevou.

 


JABLKOVÝ CHLEBÍČEK:
120g hrubé mouky, 120g moučkového cukru, 50g másla, 2 vejce, 300g strouhaných jablek, 50g rozinek, 1 lžička mleté skořice, 1/2 prášku do pečiva, vanilkový cukr. Jablka smícháme s rozinkami, a skořicí. Žloutky utřeme s cukrem, tukem a vanilkovým cukrem do lehkého krému. Přidáme jablka, mouku prosetou s práškem do pečiva a lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Těsto rovnoměrně rozetřeme do vymazané a vysypané chlebíčkové formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě při mírné teplotě. Upečený, vychladlý chlebíček vyklopíme, posypeme cukrem nebo polijeme citronovou polevou.

 


OŘECHOVÉ SUCHÁRKY:
100g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 5 bílků, 1 balíček oloupaných mandlí, 1 balíček lískových oříšků, 1/2 prášku do pečiva. Do ušlehaného sněhu z bílků vmícháme cukr, mouku prosetou s práškem do pečiva, mandle a ořechy. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy srnčího hřbetu a upečeme v předehřáté troubě dorůžova. Vyklopíme a druhý den krájíme ostrým nožem co nejtenší plátky, které dosušíme v troubě. Uskladníme v suchu.

 


BÍLKOVÝ SRNČÍ HŘBET:
Ze 6 bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme 120g ml.cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce oleje, 100g pol.mouky, 1/2 prášku do pečiva, 50g posekaných ořechů, 50g posekané čokolády a upečeme ve vym a vys formě. Pečeme 25 - 30 min.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

srnčí hřbet

(martasP, 10. 3. 2009 17:19)

Recepty jsou to myslím dobré, jen je škoda, že u nich není i foto. Nešlo by tam nějak dodat?

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA