Chlebíčky a vše pečené v srnčím hřbetu
DÝŇOVÝ BÍLKOVÝ
CHLEBÍČEK:
120g polohrubé mouky, 150g moučkového
cukru, 50g rozpuštěného másla, 6 bílků, 100g okapaného dýňového kompotu, 50g
rozinek. Z bílků ušleháme sníh, zašleháme cukr, vmícháme máslo, mouku, okapaný
kompot, rozinky. Lehce promícháme a dáme do vymazané a vysypané formy. Pečeme
40 - 50 minut, upečený chlebíček posypeme vanilkovým cukrem.
BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK:
250g polohrubé mouky, 200g moučkového
cukru, 100g másla (Hera apod.), 3 celá vejce, 3 větší vyzrálejší banány, 1/4
kávové lžičky soli, 2 kávové lžičky prášku do pečiva. Máslo utřeme s cukrem a
vejci, přidáme mouku prosetou s práškem do pečiva a solí. Vmícháme rozmačkané
banány. Plníme do dvou vymazaných a vysypaných chlebíčkových forem střední
velikosti. Pečeme ve středně teplé troubě asi 45 minut. Zkoušíme špejlí, zda je
chlebíček propečený. Upečený necháme chvíli ve formě, pak vyklopíme. Vychladlý
pocukrujeme, krájíme na porce a každou porci ozdobíme kopečkem šlehačky nebo
vanilkovou zmrzlinou nebo vanilkovým krémem.
ŘEZY METRÁČEK:
300g polohrubé mouky, 300g moučkového
cukru, 2 dl oleje, 2 dl teplé vody, 5 vajec, 1 prášek do pečiva. Utřeme žloutky
s cukrem, olejem a vodou. Přidáme mouku s práškem do pečiva a vmícháme ušlehaný
sníh. Těsto rozdělíme na 2 díly, jeden obarvíme kakaem. Každé těsto upečeme
zvlášť ve vymazané a vysypané formě srnčího hřbetu. Vychladlé vyklopíme a
nakrájíme na řezy. Ve 1/4 litru mléka rozmícháme 2 lžíce hrubé mouky a svaříme
na kaši. Utřeme 250g másla, 150g moučkového cukru a vychladlou kaši. Máslovým
krémem slepujeme vždy světlý a tmavý díl a celý moučník polijeme čokoládovou
polevou. Krájíme šikmé řezy.
DVOUBAREVNÝ
CHLEBÍČEK:
2 a 1/4 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek
moučkového cukru, 1 hrnek oleje, 1 vejce, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1
vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa. Mouku prosijeme s cukrem a práškem do pečiva.
Přidáme mléko, olej i vejce a dobře vymícháme. Polovinu těsta nalijeme do
vymazané a moukou vysypané formy, druhou část těsta obarvíme kakaem. Nalijeme
na světlé těsto a upečeme.
NUGÁTOVÝ
CHLEBÍČEK:
220g moučkového cukru, 250g rostlinného
tuku, 2 vejce, 100g nakrájených ořechů, 50g kakaa. Ve vodní lázni rozehřejeme
tuk, pomalu přidáváme cukr a kakao. Promícháme, necháme vychladnout a postupně
vmícháme vejce. Vymícháme lesklou hmotu, přidáme nakrájené ořechy. Do formy na
srnčí hřbet vložíme alobal (mikrotén) a nalijeme 1/3 hmoty. Poklademe dětskými
piškoty a nalijeme zbytek čokoládové hmoty. Necháme v chladu ztuhnout, nejlépe
do druhého dne.
LEDOVÝ
CHLEBÍČEK:
250g moučkového cukru, 250g ztuženého
tuku, 2 vejce, 90g nakrájených ořechů, 60g kakaa, 1 balíček kandovaného ovoce.
Ve vodní lázni rozehřejeme tuk, odstavíme a do mírně vychladlého zamícháme
cukr, vejce, kakao, ořechy, kandované ovoce. Mícháme do vychladnutí. Do formy
na srnčí hřbet vložíme alobal (mikrotén) a nalijeme trochu hmoty. Poklademe
dětskými piškoty namočenými v rumu a nalijeme zbytek hmoty. Vrstvy opakujeme
asi dvakrát. Necháme v chladu ztuhnout. Vyklopíme a polijeme citronovou
polevou.
KAKAOVÝ
CHLEBÍČEK:
2 šálky moučkového cukru, 250g ztuženého
tuku, 1 šálek práškového kakaa, 1 lžička mleté kávy, 1 lžíce rumu. Ve vodní
lázni rozpustíme tuk, odstavíme a do mírně vychladlého zamícháme cukr, kakao,
kávu a rum. Vymícháme hustou hmotu. Do formy na srnčí hřbet vložíme alobal, dno
poklademe dětskými piškoty. Zalijeme hmotou, zapícháme piškoty a necháme v
chladu ztuhnout, nejlépe do druhého dne. Vyklopíme a polijeme citronovou
polevou.
BÍLKOVÝ
CHLEBÍČEK:
100g hrubé mouky, 200g krupicového cukru
(i méně), 30g rozpuštěného vlahého másla, 6 bílků, 1 lžíce rumu, 100g
nasekaných ořechů, 100g nasekaných rozinek. Do tuhého ušlehaného sněhu opatrně
zašleháme cukr, nalijeme vlahé máslo a rum. Přisypeme mouku, ořechy, rozinky a
lehce promícháme. Dáme do dobře vymazané chlebíčkové formy a pečeme pomaleji ve
středně vyhřáté troubě.
OVOCNÝ
CHLEBÍČEK:
130g polohrubé mouky, 130g krupicového
cukru, 60g rozpuštěného vlažného tuku, 5 bílků, 120g směsi kandovaného ovoce,
rozinek a nasekaných ořechů, kousek nakrájené čokolády. Bílky ušleháme s
cukrem, přidáme vlažný tuk a mouku. Lehce zamícháme kandované ovoce, ořechy,
rozinky a nakrájenou čokoládu. Pečeme pomaleji ve vymazané a vysypané formě.
Vychladlý chlebíček polijeme čokoládovou polevou.
JABLKOVÝ
CHLEBÍČEK:
120g hrubé mouky, 120g moučkového cukru,
50g másla, 2 vejce, 300g strouhaných jablek, 50g rozinek, 1 lžička mleté
skořice, 1/2 prášku do pečiva, vanilkový cukr. Jablka smícháme s rozinkami, a
skořicí. Žloutky utřeme s cukrem, tukem a vanilkovým cukrem do lehkého krému.
Přidáme jablka, mouku prosetou s práškem do pečiva a lehce vmícháme ušlehaný
sníh z bílků. Těsto rovnoměrně rozetřeme do vymazané a vysypané chlebíčkové
formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě při mírné teplotě. Upečený, vychladlý
chlebíček vyklopíme, posypeme cukrem nebo polijeme citronovou polevou.
OŘECHOVÉ
SUCHÁRKY:
100g hladké mouky, 100g moučkového cukru,
5 bílků, 1 balíček oloupaných mandlí, 1 balíček lískových oříšků, 1/2 prášku do
pečiva. Do ušlehaného sněhu z bílků vmícháme cukr, mouku prosetou s práškem do
pečiva, mandle a ořechy. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy srnčího hřbetu
a upečeme v předehřáté troubě dorůžova. Vyklopíme a druhý den krájíme ostrým
nožem co nejtenší plátky, které dosušíme v troubě. Uskladníme v suchu.
BÍLKOVÝ SRNČÍ
HŘBET:
Ze 6 bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme
120g ml.cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce oleje, 100g pol.mouky, 1/2 prášku do
pečiva, 50g posekaných ořechů, 50g posekané čokolády a upečeme ve vym a vys
formě. Pečeme 25 - 30 min.
Komentáře
Přehled komentářů
Recepty jsou to myslím dobré, jen je škoda, že u nich není i foto. Nešlo by tam nějak dodat?
srnčí hřbet
(martasP, 10. 3. 2009 17:19)