Kynuté koláče
SKOŘICOVÉ
ŠNEKY:
400g hl.mouky, 20g droždí, 2 lžíce cukru,
120 ml mléka, 1/2 lžičky soli, 3 lžíce oleje, 1 vejce, 120 ml teplé vody, 2
lžíce rozpuštěného másla na potření, skořicový cukr a rozinky namočené v rumu
na posypání. Z droždí, trochy mléka, cukru a mouky zaděláme kvásek, který
necháme vykynout. Do mísy dáme ostatní suroviny, přidáme vykynutý kvásek a
vypracujeme vláčné těsto. Dáme na teplé místo vykynout. Na posypaném vále vyválíme
plát, potřeme máslem, posypeme skořicovým cukrem, rozinkami a svineme jako
roládu. Nakrájíme 3 cm silné plátky, které položíme na plech vyložený pečícím
papírem, potřeme vejcem a upečeme při 180 °C. Pocukrujeme.
VÝBORNÉ
ROHLÍČKY:
500g hladké mouky, 250g tuku Hera, 1
vejce, špetka soli. Připravíme kvásek z 15 lžic mléka, 4 lžic cukru, 40g
droždí. Do mouky nalijeme kvásek, přidáme vejce, rozpuštěný vlažný tuk, osolíme
a zaděláme těsto. Rozdělíme na 8 bochánků. Jeden po druhém rozválíme do kruhu,
který rozdělíme na 8 dílků. Do horní části dáme nádivku podle chuti - makovou,
tvarohovou, povidlovou, výborné jsou s ořechovou náplní. Svineme ke špicce
trojúhelníku, zatočíme do rohlíčku a položíme na vymazaný plech. Potřeme
rozšlehaným vejcem a upečeme do zlatova. Ještě teplé potřeme rozpuštěným
máslem, do kterého přidáme trošku rumu.
CROISSANTY
S TVAROHEM:
450g polohrubé mouky, 30g droždí, 250 ml
mléka, 50g písk.cukru, 1 vanilový cukr, 1 žloutek, 50g másla, 1 lžičky soli.
Tuková část: 150g másla, 50g hl.mouky. Náplň: 180g tvarohu, 2
vanil.cukry, 1 bílek, 60g krystalu, 1 lžička pudinkového prášku, 2 lžíce rumu,
tuk na plech a 2 lžíce cukru na posypání. Uděláme kvásek, který necháme na
teplém místě vykynout. Přísady na těsto smícháme a nakonec přidáme vykynutý
kvásek. Vypracujeme hladké těsto a opět necháme na teple vykynout. Rozměklé
máslo smícháme s hladkou moukou. Ze směsi vytvoříme malou kostičku a necháme ji
zchladnout. Bílek vyšleháme na pevný sníh. Tvaroh utřeme s cukrem, vanilkovým
cukrem a pudinkovým práškem. Vmícháme sníh a dochutíme rumem. Vykynutý bochánek
rozválíme do tvaru kříže, do středu dáme tukovou kostičku a zabalíme ji do
těsta. Těsto rozválíme na obdélník, který přes sebe třikrát přeložíme. Necháme
odpočinout a postup ještě dvakrát opakujeme. Těsto rozválíme na plát silný asi
3 - 4 mm a rozkrájíme na trojúhelníky. Rozdělíme na ně tvarohovou náplň,
stočíme a ohneme do tvaru rohlíčku. Rohlíčky dáme na vymazaný plech a necháme
vykynout. Pečeme při 190°C. Upečené croissanty můžeme posypat moučkovým cukrem.
KYNUTÝ KOLÁČ S
REVENÍ:
170g polohrubé mouky, 30g jemného
krystalového cukru, 50g másla, 1 žloutek, 1 dl mléka, 15g droždí, špetka soli.
Ve vlažném mléce rozdrobíme droždí a necháme vzejít. Do mouky vyklepneme
žloutek, dáme cukr, sůl, rozpuštěné vlahé máslo a zaděláme kváskem. Necháme
hodinu v teple kynout. Těsto dáme do vymazané koláčové formy a zvedneme okraje.
Potřeme tvarohovou náplní. Vyšleháme 250g měkkého tvarohu s 150g moučkového
cukru, 50g změklého másla a 1/2 balíčkem vanilkového pudinku. Vmícháme sníh ze
2 bílků.
Tvarohovou náplň pokryjeme podušenou oslazenou revení a zvolna pečeme asi
hodinu. Ještě teplý koláč posypeme oloupanými praženými a nasekanými mandlemi a
pocukrujeme.
VDOLKY
S HRUŠKOVÝMI POVIDLY:
1 balíček droždí, 250 ml vlažného mléka, 1
lžička cukru, 500g hladké mouky, špetka soli, 1 vejce, 100g rozpuštěného másla
či sádla, tuk na plech, máslo na potření. NA OZDOBU: hrušková povidla,
strouhaný tvrdý tvaroh, moučkový cukr, šlehačka nebo pribiňák. Z droždí, 150 ml
mléka a cukru nechte vzejít kvásek. Do mísy prosijte mouku se solí, přidejte
zbytek mléka, vejce, máslo a kvásek. Zadělejte těsto a nechte ho hodinu kynout.
Vykynuté těsto odkrajujte lžící a tvarujte placky vysoké asi půl centimetru. Na
vymaštěném plechu je nechte ješte asi čtvrt hodiny kynout. Mezitím předehřejte
troubu na 180°C. Vdolky pečte asi dvacet minut dozlatova. Ještě horké vdolky
potřete rozpuštěným máslem. Těsně před podáváním je ozdobte vydatným množstvím
povidel, tvarohu, cukru, šlehačky nebo pribináčku.
KYNUTÝ
BORŮVKOVÝ KOLÁČ:
300g výběrové mouky, 1 lžíce moučkového
cukru, 130g ztuženého tuku, 1 vejce, 30g droždí, sůl. Droždí nadrobíme do
hrnku, posypeme trochou cukru, zalijeme trochou vlažné vody a necháme vykynout.
Mouku nasypeme na vál, lehce osolíme, do důlku nastrouháme tuk, přidáme vejce a
vykynulý kvásek. Zaděláme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi
hodinu. Rozválíme obdélník, položíme na vymazaný plech. Posypeme borůvkami
(rybízem), drobenkou a upečeme ve středně vyhřáté troubě.
KYNUTÉ ROHLÍKY
S TŘEŠNĚMI:
500g polohrubé mouky, 2 lžíce moučkového
cukru, 250g 100% ztuženého tuku, 1 vejce, 10 lžic vlažného mléka, 60g droždí, 1
vanilkový cukr, špetka soli. V mléce necháme vzejít kvásek. Do mouky
nastrouháme tuk, osolíme, přidáme cukr, vejce, kvásek a zaděláme vláčné těsto.
Necháme v teple hodinu přikryté kynout. Rozdělíme na 8 dílů, z každého vyválíme
kolo velikosti talíře a rozdělíme na 8 trojúhelníků. Na širší konec dílku dáme
ořechovou náplň s vypeckovanými třešněmi. Uvedeme do varu 2 dl šlehačky,
odstavíme a vmícháme 150g mletých ořechů, 150g podrcených piškotů, 2 lžíce
rumu, osladíme podle chuti. Naplněné rohlíčky svineme směrem ke špičce, ohneme
do tvaru rohlíčku. Klademe na vymazaný plech a ve vyhřáté troubě upečeme do
růžova.
KYNUTÉ TĚSTO S
JABLKY:
500g výběrové mouky, 2 lžíce moučkového
cukru, 250g tuku Hera, 30g droždí, špetka soli. Do mouky dáme cukr, sůl,
rozdrobíme droždí a přidáme změklý tuk. Vypracujeme těsto, rozdělíme na
polovinu. Jeden díl vyválíme a položíme na vymazaný plech. Podusíme doměkka asi
500g oloupaných jablek, přidáme nasekané ořechy, rozinky. Ochutíme mletou
skořicí a podle chuti osladíme cukrem. Jablkovou kaši rozetřeme na připravený
plát těsta a zakryjeme druhým vyváleným plátem těsta. Propícháme vidličkou a ve
středně vyhřáté troubě pečeme asi 45 minut. Moučník krájíme na řezy úplně
vychladlý.
KOLÁČKY BEZ
KYNUTÍ:
Utřeme 100g másla, 100g ml.cukru, 2 vejce
a 40g droždí. Přidáme 600g pol.mouky, 1 prášek do pečiva, 1/2 l mléka, špetku
soli a citr.kůru. Z vypracovaného těsta ihned tvarujeme koláčky, zdobíme je
ovocem a ihned pečeme.
KOLÁČE NA
DRUHÝ DEN:
1 kg pol.mouky, 100g ml.cukru, 250g tuku,
250g másla, 2 vejce, 2 žloutky, 2,5 dl mléka, 40g droždí, špetka soli -
vypracujeme těsto ( bez kvásku) a necháme do druhého dne v lednici. Potom
převálíme, tvarujeme koláčky, plníme různými náplněmi a upečeme.
POSVÍCENSKÉ
KOLÁČE:
Utřeme 200g másla, 200g ml.cukru a 4
žloutky. Přidáme kvásek ze 60g droždí, 1 kg pol.mouky a mléko podle potřeby.
Zaděláme vláčné těsto, které necháme kynout. Rozválíme, nakrájíme na čtverečky
a plníme náplní - mák, povidla, tvaroh. Koláčky na plechu potřeme tukem,
necháme chvíli kynout a upečeme. Upečené potřeme máslem smíchaným rumem a
pocukrujeme.
TURECKÉ
KOSTKY:
250g hl. a hr. mouky, 30g droždí, 6 lžic
mléka, 1 lžička cukru, 130g tuku, 4 žloutky, špetka soli - vypracujeme těsto,
vyválíme na vym plech, propícháme vidličkou a potřeme meruňkovou marmeládou.
Necháme asi hodinu v teple kynout. Potom 15 - 20 minut pečeme. Ze 4 - 5 bílků
ušleháme tuhý sníh, přidáme 200g ml.cukru, rozetřeme na koláč a dopečeme.
PŮLROČNÍ
KOLÁČE:
500g hl.mouky, 250g másla, 2 vejce, 1
kostka droždí, 6 lžic vlažného mléka, 2 lžíce cukru, 1 kypřící prášek a špetka
soli. Uděláme kvásek, necháme vykynout a přidáme k ostatním surovinám. Na vále
vypracujeme těsto. Vyválíme placku, nakrájíme čtverečky, plníme tvarohovou,
makovou nebo ořechovou náplní, vytvarujeme koláčky, potřeme žloutkem a posypeme
drobenkou. Upečeme a teplé pocukrujeme.
RUMOVÉ
KOLÁČKY:
1 kg pol.mouky, 250g tuku, 250g 100% tuku,
3 žloutky, 80g droždí, 1/4l mléka, 1 lžička soli, 1 van.cukr, citr.šťáva.
Uděláme kvásek, necháme vykynout, přidáme k ostatním surovinám a zaděláme
vláčné těsto. ( 100% tuk nastrouháme). Ihned připravujeme koláče, plníme makovou
nebo tvarohovou nádivkou, nebo povidly. Upečené, ihned po vytažení z trouby
potřeme vodou smíchanou s rumem a dáme do ml.cukru s vanilkovým cukrem. Obalíme
a skládáme do krabice.
SVATEBNÍ
KOLÁČKY - RŮŽIČKY:
1 kg polohrubé mouky, 6 lžiček cukru, 300g
tuku Rama, 300g tuku Hera, 6 žloutků, 80g droždí, 1/2 lžičky soli, asi 7 lžic
mléka. V hrníčku rozmícháme droždí, cukr, sůl na kaši. Mouku zpracujeme v míse
ručně s tukem, žloutky a opatrně podle potřeby přiléváme mléko. Přidáme
rozmíchané droždí, těsto dobře vypracujeme (nesmí se lepit na mísu), rozdělíme
na 4 díly. Jeden rozválíme, zbytek dáme do chladničky a postupně zpracováváme.
Plát nakrájíme na čtverečky, každý rádýlkem nakrojíme do kříže, střed
nedokrojíme, tam položíme kousek náplně (tvarohové, makové, ořechové). Naplněné
koláčky odspoda stiskneme směrem ven do tvaru růžičky - vrch zůstane otevřený.
Klademe na suchý plech a upečeme. Teplé koláčky obalujeme v moučkovém cukru
smíchaném s vanilkovým cukrem. Pro labužníky můžeme rozehřát trochu tuku (másla,
Ramy) s rumem, koláčky navlhčíme a pak obalíme v cukru
koláče
(Jana, 16. 10. 2010 10:24)