Štrůdly a záviny
ZÁVIN TROCHU
JINAK:
Z listového těsta vyválíme obdélník asi 15
cm široký, položíme na plech, středem dáme náplň jako na závin (strouhanku, jablka,
cukr, skořici). Zbylé boční těsto rádýlkem nařízneme na mřížku a přes jablka
přendáme z obou stran. Vypadá to pěkně a je to ozdobnější.
TĚSTO NA
JABLKOVÝ ZÁVIN:
250g hladké mouky, 150g tuku (máslo,
Hera), 1 vejce, 2 lžíce smetany (mléka), 1 lžička octa, špetka soli, trochu
prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, necháme 2 hodiny odležet. Rozdělíme na 3
díly, každý rozválíme. Naplníme strouhanými jablky, osladíme, ochutíme mletou
skořicí, přidáme rozinky, mleté ořechy. Svineme, potřeme rozšlehaným vejcem a
pečeme ve středně vyhřáté troubě.
JABLKOVÝ ZÁVIN
S OLEJEM:
Do mísy dáme 10 lžic oleje, 10 lžic mléka,
1 vejce, 1 prášek do pečiva, špetku moučkového cukru a hladkou mouku (tolik, co
pojme tekutina). Vypracujeme těsto, rozdělíme na 4 díly, rozválíme, potřeme
olejem nebo rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou. Rozhrneme strouhaná
jablka, ochutíme moučkovým cukrem, mletou skořicí a rozinkami. Na vymazaném
plechu upečeme.
JABLKOVÝ ZÁVIN
STELLA:
300g hladké mouky, 250g tuku Stella (je
nejlepší), 2 lžíce moučkového cukru, 2 vejce, 2 lžíce octa, 1/2 prášku do
pečiva. Mouku prosejeme s práškem na vál, přidáme cukr, vytvoříme důlek, do
kterého vyklepneme vejce a nalijeme ocet. Tuk necháme hodně vychladit, pak
nastrouháme do těsta a rychle vše zpracujeme. Těsto necháme 2 hodiny v
chladničce uležet. Rozdělíme na 2 díly, každý vyválíme, posypeme prosátou
strouhankou, nastrouhanými jablky. Osladíme, posypeme mletou skořicí a svineme.
Upečeme do růžova ve středně vyhřáté troubě.
UTOPENÝ
JABLKOVÝ ZÁVIN:
400g hladké mouky, 250g 100% tuku, 1
vejce, 1 lžíce octa, 2 dl mléka, špetka soli. Do mouky nastrouháme tuk, přidáme
vše ostatní a vypracujeme těsto. Zabalíme do utěrky a ponoříme na 24 hodin do
studené vody. Rozdělíme na 4 díly, každý tence vyválíme, plníme strouhanými
jablky, posypeme skořicí, cukrem a svineme. Upečeme do zlatova.
KŘEHKÝ
JABLEČNÝ ŠTRŮDL:
500g polohrubé mouky, 7 lžic moučkového
cukru, 250g tuku (Hera apod.), 2 žloutky, 7 lžic mléka, 2 lžíce rumu, 1/2
prášku do pečiva, citronová kůra, 1 vanilkový cukr. Mouku prosejeme s práškem
do pečiva na vál. Do důlku dáme cukr, žloutky, mléko, změklý tuk, rum, trochu
nastrouhané citronové kůry, vanilkový cukr. Vypracujeme těsto, necháme v chladu
hodinu odpočinout. Rozdělíme na 2 díly, každý vyválíme, posypeme strouhanými
jablky, mletou skořicí, osladíme a svineme. Upečeme ve středně vyhřáté troubě
do zlatova.
TVAROHOVÝ
ZÁVIN:
350g hladké mouky, 125g rostlinného tuku,
250g měkkého tvarohu, 2 vejce, 100ml mléka, 1/2 lžičky octa, špetka soli.
Náplň: : 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 500g měkkého tvarohu, 100g moučkového
cukru, strouhaná kůra z 1/2 citronu, 70g rozinek, špetka soli, tuk na plech,
400g meruňkového kompotu, moučkový cukr na posypání. Mouku dáme do mísy,
přidáme nakrájený změklý tuk, měkký tvaroh, jedno vejce, mléko, ocet a špetku
soli. Vypracujeme vláčné, hladké těsto. Těsto rozdělíme na dva díly, přikryjeme
utěrkou a necháme v chladu alespoň hodinu odležet. Připravíme náplň: bílky
vyšleháme s vanilkovým cukrem na tuhý sníh. Měkký tvaroh rozmícháme se žloutky,
moučkovým cukrem, špetkou soli a na jemno nastrouhanou citronovou kůrou.
Přidáme rozinky a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Meruňky necháme okapat.
Oba díIy odleželého těsta rozválíme na obdélníky silné asi 2 - 3mm. Těsto
potřeme tvarohovou náplní, na kterou naskládáme půlky kompotovaných meruněk.
Okraje těsta přehneme přes náplň a celý plát svineme. Záviny opatně přeneseme
na tukem vymazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme je do vyhřáté
trouby a upečeme. Pocukrujeme.
JABLEČNÝ
ŠTRŮDL:
500g hladké mouky, 250g ztuženého tuku, 2
žloutky, 1/4 litru mléka, špetka soli. V mléce našleháme žloutky, nalijeme do
důlku v mouce, lehce osolíme a přidáme rozehřátý vlažný tuk. Vypracujeme hladké
těsto, necháme alespoň 2 hodiny odpočinout. Rozdělíme na 2 díly, každý
vyválíme, pokryjeme nastrouhanými jablky. Pocukrujeme, posypeme skořicí a
rozinkami. Svineme a na vymazaném plechu upečeme.
ŠTRŮDL MÁLO
TUČNÝ:
300g hladké mouky, 300g polohrubé mouky, 1
a půl lžíce moučkového cukru, 150g tuku, 2 vejce, 1 lžička octa, 1/3 prášku do
pečiva, špetka soli, mléka tolik, aby těsto bylo vláčné. Obě mouky prosijeme s
práškem do pečiva na vál. Do důlku vyklepneme vejce, přidáme cukr, změklý tuk,
sůl, mléko a vypracujeme vláčné těsto. Těsto rozdělíme na 4 díly. Každý díl na
pomoučené utěrce tence vyválíme. Posypeme osmaženou strouhankou, poklademe
nastrouhanými jablky. Posypeme cukrem se skořicí, kokosem a poklademe tenkými
plátky másla. Svineme do závinu, položíme na vymaštěný plech a pečeme ve
středně teplé troubě.
JEDNODUCHÝ
ZÁVIN:
300g hl.mouky, 1 a 1/2 lžičky ml.cukru,
200g tuku, 2 žloutky, 6 lžic vřelé vody - uděláme těsto, necháme chvíli
odpočinout, vyválíme, posypeme jablky, rozinkami, ořechy a svineme do závinu.
Potřeme bílky a upečeme.
TRVANLIVÝ
MAKOVEC:
250g brambor uvařených ve slupce oloupeme,
studené postrouháme, přidáme 200g ml.cukru, 250g hl.mouky, 250g tuku, 1 vejce,
1 lžičku prášku do pečiva a vypracujeme těsto. 600g máku pomeleme, přidáme 80g
ml.cukru, citr.kůru, 6 lžic oleje a promícháme. Těsto rozdělíme na tři části,
vyválíme, potřeme náplní, svineme, dáme na plech, potřeme žloutkem, propícháme
vidličkou a upečeme.
MAKOVÝ ZÁVIN:
250g směsi hl. a pol. mouky, špetka soli,
1 kypřící prášek, 1 vanil.cukr, 120g tuku, 1 vejce, 2 - 3 lžíce smetany. Vypracujeme
těsto. Uvaříme 200 ml vody nebo mléka a 150g cukru, přidáme 300g ml.máku, 2
hřebíčky, skořici, citr.kůru, rozinky namočené v rumu a promícháme. Těsto
rozdělíme na dvě části a rozválíme. Natřeme vychladlou směsí a svineme. Pořeme
vajíčkem, propícháme a upečeme.
PRÁŠKOVÝ ZÁVIN
S NÁPLNÍ:
500g hl.mouky, 2 dl oleje, 5 lžic bílého
vína, 2 lžíce octa, 1/4 dl horké vody, 2 vejce, 1/2 kypřícího prášku -
vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě hodinu odpočívat. Těsto
rozdělíme na 4 díly, každý vyválíme, posypeme strouhankou, pokapeme olejem, a
nastrouháme vrstvu oloupaných jablek. Posypeme ml.cukrem, skořicí, trochou
van.pudinku a pokapeme rumem. Znovu posypeme strouhankou a svineme do závinu.
Položíme na vym plech a pečeme 25 - 30 min. Během pečení potíráme rozpuštěným
máslem. Pocukrujeme.
TAŽENÝ ZÁVIN:
500g hl.mouky, 2 lžíce sádla, 1 vejce, 2
lžíce octa, 4 lžíce teplé vody, špetka soli - vypracujeme vláčné těsto a
necháme odpočinout. Rozválíme, posypeme strouhankou osmaženou na másle, jablky
nastrouhanými nahrubo, cukrem a skořicí. Můžeme přidat rozinky a sekané ořechy.
Svineme, potřeme olejem a upečeme. Během pečení potíráme olejem.
MÁSLOVÝ ZÁVIN:
500g hl.mouky, 250g másla, 2 vejce, špetka
soli. Postup stejný jako u taženého závinu.
OLEJOVÝ ZÁVIN:
3 sklenice hl.mouky, 1/2 sklenice oleje,
půl sklenice vlažného mléka. Postup stejný jako u taženého závinu. Zdobíme
čokoládou.
ZÁVIN Z
PIVNÍHO TĚSTA:
500g hl.mouky, 250g 100% tuku, 2 dl
vlažného piva, 1 lžíce octa, špetka soli. Vypracujeme vláčné těsto, 100% tuk
nastrouháme. Rozdělíme na 5 dílů, vyválíme a naplníme jablky, cukrem,
rozinkami, ořechy a skořicí. Zavineme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme
sezamovým semínkem. Pečeme 35 min. při 200°C.
JEDNODUCHÝ
ZÁVIN:
300g hladké mouky, 1 a půl lžičky
moučkového cukru, 200g tuku, 2 žloutky, 6 lžic vřelé vody. Žloutky rozšleháme
ve vodě, nalijeme do mouky, přidáme cukr a tuk. Smícháme a zaděláme těsto,
necháme chvíli v chladničce odpočinout. Vyválíme, potřeme nastrouhanými jablky,
posypeme drcenými ořechy, můžeme ochutit mletou skořicí a přisladit. Před
pečením potřeme bílky.
Komentáře
Přehled komentářů
Pression arterielle est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre coeur bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-pour-femme-canada/
Reading the green blood exigencies guidelines
(ACliekaffere, 10. 10. 2018 14:03)