Jdi na obsah Jdi na menu
 


Štrůdly a záviny

28. 8. 2007

ZÁVIN TROCHU JINAK:
Z listového těsta vyválíme obdélník asi 15 cm široký, položíme na plech, středem dáme náplň jako na závin (strouhanku, jablka, cukr, skořici). Zbylé boční těsto rádýlkem nařízneme na mřížku a přes jablka přendáme z obou stran. Vypadá to pěkně a je to ozdobnější.

 


TĚSTO NA JABLKOVÝ ZÁVIN:
250g hladké mouky, 150g tuku (máslo, Hera), 1 vejce, 2 lžíce smetany (mléka), 1 lžička octa, špetka soli, trochu prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, necháme 2 hodiny odležet. Rozdělíme na 3 díly, každý rozválíme. Naplníme strouhanými jablky, osladíme, ochutíme mletou skořicí, přidáme rozinky, mleté ořechy. Svineme, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

 


JABLKOVÝ ZÁVIN S OLEJEM:
Do mísy dáme 10 lžic oleje, 10 lžic mléka, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, špetku moučkového cukru a hladkou mouku (tolik, co pojme tekutina). Vypracujeme těsto, rozdělíme na 4 díly, rozválíme, potřeme olejem nebo rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou. Rozhrneme strouhaná jablka, ochutíme moučkovým cukrem, mletou skořicí a rozinkami. Na vymazaném plechu upečeme.

 


JABLKOVÝ ZÁVIN STELLA:
300g hladké mouky, 250g tuku Stella (je nejlepší), 2 lžíce moučkového cukru, 2 vejce, 2 lžíce octa, 1/2 prášku do pečiva. Mouku prosejeme s práškem na vál, přidáme cukr, vytvoříme důlek, do kterého vyklepneme vejce a nalijeme ocet. Tuk necháme hodně vychladit, pak nastrouháme do těsta a rychle vše zpracujeme. Těsto necháme 2 hodiny v chladničce uležet. Rozdělíme na 2 díly, každý vyválíme, posypeme prosátou strouhankou, nastrouhanými jablky. Osladíme, posypeme mletou skořicí a svineme. Upečeme do růžova ve středně vyhřáté troubě.

 


UTOPENÝ JABLKOVÝ ZÁVIN:
400g hladké mouky, 250g 100% tuku, 1 vejce, 1 lžíce octa, 2 dl mléka, špetka soli. Do mouky nastrouháme tuk, přidáme vše ostatní a vypracujeme těsto. Zabalíme do utěrky a ponoříme na 24 hodin do studené vody. Rozdělíme na 4 díly, každý tence vyválíme, plníme strouhanými jablky, posypeme skořicí, cukrem a svineme. Upečeme do zlatova.

 


KŘEHKÝ JABLEČNÝ ŠTRŮDL:
500g polohrubé mouky, 7 lžic moučkového cukru, 250g tuku (Hera apod.), 2 žloutky, 7 lžic mléka, 2 lžíce rumu, 1/2 prášku do pečiva, citronová kůra, 1 vanilkový cukr. Mouku prosejeme s práškem do pečiva na vál. Do důlku dáme cukr, žloutky, mléko, změklý tuk, rum, trochu nastrouhané citronové kůry, vanilkový cukr. Vypracujeme těsto, necháme v chladu hodinu odpočinout. Rozdělíme na 2 díly, každý vyválíme, posypeme strouhanými jablky, mletou skořicí, osladíme a svineme. Upečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova.

 


TVAROHOVÝ ZÁVIN:
350g hladké mouky, 125g rostlinného tuku, 250g měkkého tvarohu, 2 vejce, 100ml mléka, 1/2 lžičky octa, špetka soli. Náplň: : 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 500g měkkého tvarohu, 100g moučkového cukru, strouhaná kůra z 1/2 citronu, 70g rozinek, špetka soli, tuk na plech, 400g meruňkového kompotu, moučkový cukr na posypání. Mouku dáme do mísy, přidáme nakrájený změklý tuk, měkký tvaroh, jedno vejce, mléko, ocet a špetku soli. Vypracujeme vláčné, hladké těsto. Těsto rozdělíme na dva díly, přikryjeme utěrkou a necháme v chladu alespoň hodinu odležet. Připravíme náplň: bílky vyšleháme s vanilkovým cukrem na tuhý sníh. Měkký tvaroh rozmícháme se žloutky, moučkovým cukrem, špetkou soli a na jemno nastrouhanou citronovou kůrou. Přidáme rozinky a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Meruňky necháme okapat. Oba díIy odleželého těsta rozválíme na obdélníky silné asi 2 - 3mm. Těsto potřeme tvarohovou náplní, na kterou naskládáme půlky kompotovaných meruněk. Okraje těsta přehneme přes náplň a celý plát svineme. Záviny opatně přeneseme na tukem vymazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme je do vyhřáté trouby a upečeme. Pocukrujeme.

 


JABLEČNÝ ŠTRŮDL:
500g hladké mouky, 250g ztuženého tuku, 2 žloutky, 1/4 litru mléka, špetka soli. V mléce našleháme žloutky, nalijeme do důlku v mouce, lehce osolíme a přidáme rozehřátý vlažný tuk. Vypracujeme hladké těsto, necháme alespoň 2 hodiny odpočinout. Rozdělíme na 2 díly, každý vyválíme, pokryjeme nastrouhanými jablky. Pocukrujeme, posypeme skořicí a rozinkami. Svineme a na vymazaném plechu upečeme.

 


ŠTRŮDL MÁLO TUČNÝ:
300g hladké mouky, 300g polohrubé mouky, 1 a půl lžíce moučkového cukru, 150g tuku, 2 vejce, 1 lžička octa, 1/3 prášku do pečiva, špetka soli, mléka tolik, aby těsto bylo vláčné. Obě mouky prosijeme s práškem do pečiva na vál. Do důlku vyklepneme vejce, přidáme cukr, změklý tuk, sůl, mléko a vypracujeme vláčné těsto. Těsto rozdělíme na 4 díly. Každý díl na pomoučené utěrce tence vyválíme. Posypeme osmaženou strouhankou, poklademe nastrouhanými jablky. Posypeme cukrem se skořicí, kokosem a poklademe tenkými plátky másla. Svineme do závinu, položíme na vymaštěný plech a pečeme ve středně teplé troubě.

 


JEDNODUCHÝ ZÁVIN:
300g hl.mouky, 1 a 1/2 lžičky ml.cukru, 200g tuku, 2 žloutky, 6 lžic vřelé vody - uděláme těsto, necháme chvíli odpočinout, vyválíme, posypeme jablky, rozinkami, ořechy a svineme do závinu. Potřeme bílky a upečeme.

 


TRVANLIVÝ MAKOVEC:
250g brambor uvařených ve slupce oloupeme, studené postrouháme, přidáme 200g ml.cukru, 250g hl.mouky, 250g tuku, 1 vejce, 1 lžičku prášku do pečiva a vypracujeme těsto. 600g máku pomeleme, přidáme 80g ml.cukru, citr.kůru, 6 lžic oleje a promícháme. Těsto rozdělíme na tři části, vyválíme, potřeme náplní, svineme, dáme na plech, potřeme žloutkem, propícháme vidličkou a upečeme.

 


MAKOVÝ ZÁVIN:
250g směsi hl. a pol. mouky, špetka soli, 1 kypřící prášek, 1 vanil.cukr, 120g tuku, 1 vejce, 2 - 3 lžíce smetany. Vypracujeme těsto. Uvaříme 200 ml vody nebo mléka a 150g cukru, přidáme 300g ml.máku, 2 hřebíčky, skořici, citr.kůru, rozinky namočené v rumu a promícháme. Těsto rozdělíme na dvě části a rozválíme. Natřeme vychladlou směsí a svineme. Pořeme vajíčkem, propícháme a upečeme.

 


PRÁŠKOVÝ ZÁVIN S NÁPLNÍ:
500g hl.mouky, 2 dl oleje, 5 lžic bílého vína, 2 lžíce octa, 1/4 dl horké vody, 2 vejce, 1/2 kypřícího prášku - vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě hodinu odpočívat. Těsto rozdělíme na 4 díly, každý vyválíme, posypeme strouhankou, pokapeme olejem, a nastrouháme vrstvu oloupaných jablek. Posypeme ml.cukrem, skořicí, trochou van.pudinku a pokapeme rumem. Znovu posypeme strouhankou a svineme do závinu. Položíme na vym plech a pečeme 25 - 30 min. Během pečení potíráme rozpuštěným máslem. Pocukrujeme.

 


TAŽENÝ ZÁVIN:
500g hl.mouky, 2 lžíce sádla, 1 vejce, 2 lžíce octa, 4 lžíce teplé vody, špetka soli - vypracujeme vláčné těsto a necháme odpočinout. Rozválíme, posypeme strouhankou osmaženou na másle, jablky nastrouhanými nahrubo, cukrem a skořicí. Můžeme přidat rozinky a sekané ořechy. Svineme, potřeme olejem a upečeme. Během pečení potíráme olejem.

 


MÁSLOVÝ ZÁVIN:
500g hl.mouky, 250g másla, 2 vejce, špetka soli. Postup stejný jako u taženého závinu.

 


OLEJOVÝ ZÁVIN:
3 sklenice hl.mouky, 1/2 sklenice oleje, půl sklenice vlažného mléka. Postup stejný jako u taženého závinu. Zdobíme čokoládou.

 


ZÁVIN Z PIVNÍHO TĚSTA:
500g hl.mouky, 250g 100% tuku, 2 dl vlažného piva, 1 lžíce octa, špetka soli. Vypracujeme vláčné těsto, 100% tuk nastrouháme. Rozdělíme na 5 dílů, vyválíme a naplníme jablky, cukrem, rozinkami, ořechy a skořicí. Zavineme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme 35 min. při 200°C.

 


JEDNODUCHÝ ZÁVIN:
300g hladké mouky, 1 a půl lžičky moučkového cukru, 200g tuku, 2 žloutky, 6 lžic vřelé vody. Žloutky rozšleháme ve vodě, nalijeme do mouky, přidáme cukr a tuk. Smícháme a zaděláme těsto, necháme chvíli v chladničce odpočinout. Vyválíme, potřeme nastrouhanými jablky, posypeme drcenými ořechy, můžeme ochutit mletou skořicí a přisladit. Před pečením potřeme bílky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

tetina - záviny

(tetina, 21. 8. 2012 17:50)

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA