Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánočky a štoly

28. 8. 2007

AMERICKÁ BUCHTA :              
Vánočkovou formu vymažeme máslem, vyložíme rozváleným listovým těstem tak, aby přesahovalo přes okraje.  Naplníme ořechovou hmotou: 5 vajec vyšleháme se 7 lžícemi krystalového cukru, vmícháme 150g mletých ořechů, 2 lžíce čerstvé strouhanky, trochu rumu. Okraje těsta přeložíme přes sebe. Sepneme 2 párátky a pečeme v hodně vyhřáté troubě asi 45 minut na spodní mřížce.

 


VÁNOČNÍ MINIŠTOLA:
300g polohrubé mouky, 50g moučkového cukru, 80g tuku Hera, 1 vejce, 1 a půl dl mléka, 1/2 kostky droždí, 1 vanilkový cukr, 50g hrubě nasekaných ořechů, 50g rozinek, 50g kandovaného ovoce, citronová kůra, sůl. Do trochy vlažného mléka dáme droždí, lžičku cukru a vymícháme kvásek. Na vál prosejeme mouku, dáme do ní sůl, cukr, rozpuštěný tuk, vejce, vanilkový cukr, citronovou kůru, kvásek a vlažným mlékem zaděláme těsto. Dobře propracujeme, necháme přikryté hodinu kynout. Rozválíme placku, polovinu posypeme ořechy, rozinkami, kandovaným ovocem a přeložíme na polovinu. Položíme na vymazaný plech a necháme do druhého dne v chladu odpočinout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a teplou hodně pocukrujeme.

 

 


VÁNOČKA:
1500g mouky (1/2 hladké, 1/2 polohrubé), 200g moučkového cukru, 375g tuku Hera, 4 žloutky, 2 kostky droždí, mléko, citronová kůra, mletý anýz, fenykl, muškátový oříšek, sůl. V troše oslazeného vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Na vál prosejeme mouku, přidáme vlažný rozpuštěný tuk, cukr, sůl, kvásek, koření a mléka tolik, abychom vypracovali tužší těsto. Zapracujeme 150g rozinek a 150g nasekaných oloupaných mandlí. Těsto přikryjeme a necháme několik hodin kynout. Rozdělíme na dva díly, z každého dílu upleteme jednu vánočku a necháme hodinu kynout. Vánočky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a dáme na vymazaný alobal. Vložíme do rozpálené trouby, zapečeme, zmírníme teplotu, vánočku přikryjeme alobalem a dopečeme. Zkusíme špejlí, zda je těsto upečené, odstraníme alobal a necháme zezlátnout.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA