Vánočky a štoly
AMERICKÁ
BUCHTA
:
Vánočkovou formu vymažeme máslem, vyložíme
rozváleným listovým těstem tak, aby přesahovalo přes okraje. Naplníme
ořechovou hmotou: 5 vajec vyšleháme se 7 lžícemi krystalového cukru, vmícháme
150g mletých ořechů, 2 lžíce čerstvé strouhanky, trochu rumu. Okraje těsta
přeložíme přes sebe. Sepneme 2 párátky a pečeme v hodně vyhřáté troubě asi 45
minut na spodní mřížce.
VÁNOČNÍ
MINIŠTOLA:
300g polohrubé mouky, 50g moučkového
cukru, 80g tuku Hera, 1 vejce, 1 a půl dl mléka, 1/2 kostky droždí, 1 vanilkový
cukr, 50g hrubě nasekaných ořechů, 50g rozinek, 50g kandovaného ovoce,
citronová kůra, sůl. Do trochy vlažného mléka dáme droždí, lžičku cukru a
vymícháme kvásek. Na vál prosejeme mouku, dáme do ní sůl, cukr, rozpuštěný tuk,
vejce, vanilkový cukr, citronovou kůru, kvásek a vlažným mlékem zaděláme těsto.
Dobře propracujeme, necháme přikryté hodinu kynout. Rozválíme placku, polovinu
posypeme ořechy, rozinkami, kandovaným ovocem a přeložíme na polovinu. Položíme
na vymazaný plech a necháme do druhého dne v chladu odpočinout. Pečeme ve
středně vyhřáté troubě. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a teplou hodně
pocukrujeme.
VÁNOČKA:
1500g mouky (1/2 hladké, 1/2 polohrubé),
200g moučkového cukru, 375g tuku Hera, 4 žloutky, 2 kostky droždí, mléko,
citronová kůra, mletý anýz, fenykl, muškátový oříšek, sůl. V troše oslazeného
vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Na vál prosejeme mouku, přidáme vlažný
rozpuštěný tuk, cukr, sůl, kvásek, koření a mléka tolik, abychom vypracovali
tužší těsto. Zapracujeme 150g rozinek a 150g nasekaných oloupaných mandlí.
Těsto přikryjeme a necháme několik hodin kynout. Rozdělíme na dva díly, z
každého dílu upleteme jednu vánočku a necháme hodinu kynout. Vánočky potřeme
rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a dáme na vymazaný alobal. Vložíme do
rozpálené trouby, zapečeme, zmírníme teplotu, vánočku přikryjeme alobalem a
dopečeme. Zkusíme špejlí, zda je těsto upečené, odstraníme alobal a necháme
zezlátnout.