Preclíky
KYNUTÉ PRECLÍKY:
300g hladké mouky, 100g tuku, 20g droždí,
trocha mléka, sůl. V mléce rozmícháme droždí, necháme vzejít. Kvásek nalijeme
do osolené mouky, přidáme změklý tuk a vypracujeme tužší těsto. Ze stejně
velkých kousků těsta vyvalujeme válečky, složíme do preclíků a necháme na
plechu chvíli kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Před dopečením
potřeme polevou ze 2 lžiček vody, 2 lžiček soli, 2 lžiček hladké mouky a 1
bílku. Sypeme kmínem (mákem, sezamovým nebo lněným semínkem). Dopečeme do
zlatova.
PRECLÍKY:
500g hladké mouky, 10 nastrouhaných vařených
brambor, 50g rozpuštěného tuku Hera, 1 žloutek, 2 dl mléka, špetka soli.
Necháme vykynout kvásek z trochy mléka, špetky cukru a 40g droždí. Smícháme s
ostatními surovinami a ihned tvarujeme preclíky. Klademe je na vymazaný plech,
potřeme vodou, sypeme solí a mákem. V předehřáté troubě prudce upečeme.