Slané pečivo s uzeninou
ŠUNKOVÝ ZÁVIN:
400g listového těsta, 100g šunky, 1 vejce,
1 lžíce strouhanky, sůl. Těsto rozpůlíme a každý kus tence vyválíme na stejně
velké obdélníky. Šunku nebo salám pomeleme, vmícháme vejce a strouhanku.
Vyválený obdélník položíme na vodou vypláchnutý plech a potřeme šunkovou
náplní, posypeme nasekanou bazalkou (petrželkou, rozmarýnem). Přiklopíme druhým
dílem a pevně (obzvláště okraje) přitlačíme. Potřeme rozšlehaným vejcem a v
hodně vyhřáté troubě upečeme.
MASOVÝ ZÁVIN:
500g listového těsta, 200g mletého masa, 1
sklenice sterilovaného zelí (600 - 700g), 1 cibule, 4 stroužky česneku,
paprika, pepř, sůl. Na troše oleje osmahneme nakrájenou cibuli, česnek, maso.
Necháme vychladnout. Do vychladlé směsi přidáme sterilované zelí (okapané),
osolíme, opepříme, dochutíme paprikou. Z listového těsta vyválíme 2
placky, naplníme je směsí a zabalíme jako závin. Pečeme do křupava.
SILVESTROVSKÁ PODKOVA:
500g listového těsta, 250g uzeného masa,
300g hrubě nastrouhaného Eidamu, 3 vařená vejce, 2 syrová vejce, 2 rohlíky
nakrájené na kostičky, 2 lžíce sterilovaných hub, mléko, hořčice, zelená
petrželka, mletý pepř, sůl. Rohlíky pokropíme mlékem, smícháme s rozšlehaným
vejcem, drobně nakrájeným masem, sýrem, na kostičky nakrájeným vejcem. Listové
těsto rozválíme, potřeme hořčicí a rozetřeme připravenou směs. Posypeme houbami
a nasekanou petrželkou. Opatrně svineme do závinu a na vodou opláchnutém plechu
vytvarujeme do podkovy. Potřeme rozšlehaným vejcem a v hodně vyhřáté troubě
upečeme do zlatova.
SALÁMOVÉ TRUBIČKY:
Listové těsto tence rozválíme, nakrájíme
na čtverečky (5x5 cm). Na každý položíme kolečko měkkého salámu (může být i
ostřejší), na salám dáme trochu okapaného kyselého zelí. Pevně stočíme do
trubičky a svinutým koncem položíme na vodou opláchnutý plech. Potřeme
rozšlehaným vejcem a upečeme v dobře vyhřáté troubě.
ŠNECI Z LISTOVÉHO TĚSTA:
Listové těsto rozválíme, posypeme
grilovacím kořením a poklademe plátky šunkového salámu. Stočíme do válečku,
krájíme na 1/2 cm kolečka a řeznou stranou položíme na plech. Potřeme
rozšlehaným vejcem a ve vyhřáté troubě upečeme.
SLANÝ ZÁVIN:
400g listového těsta, 300g měkkého salámu
(tenké plátky), 1 velká cibule, 200g hrubě nastrouhaného sýra Eidam, 3 lžíce
kečupu, 1 lžička kari koření. Těsto rozdělíme na 3 díly, každý vyválíme na
obdélník, posypeme solí a poprášíme kari kořením. Potřeme kečupem, poklademe
plátky salámu a kolečky nakrájené cibule. Posypeme sýrem. Záviny svineme,
potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem, mákem nebo sezamovým semínkem.
Pečeme na vodou opláchnutém plechu asi 20 minut na 180 - 200°C.
SLANINOVÉ PLACKY:
400g hladké mouky, 400g vyškvařené
anglické slaniny nebo škvarků (mleté nebo kousky), 2 lžíce zakysané smetany, 4
lžíce bílého vína, kvásek z 20g droždí, sůl. Vykynulý kvásek přidáme do mouky i
s ostatními surovinami a zaděláme tužší těsto. Vyválíme plát, ze kterého
vykrajujeme placičky, klademe je na vymazany plech a pečeme v předehřáté
troubě. Podáváme se zeleninovým salátem.
KYNUTÉ CIBULOVÉ KOLÁČKY:
500g polohrubé mouky, 80g rozpuštěného
vlahého tuku, 1 lžíce rozdrobeného droždí, 1 lžička soli. Do mísy prosejeme
mouku, v důlku zaděláme v troše vlažné vody kvásek, přidáme tuk, osolíme a
vypracujeme vláčné těsto. Necháme dobře vykynout. Na 2 lžících másla podusíme
800g nakrájené cibule. Nakrájíme na kostičky 100g prorostlé slaniny. Zvlášť
rozmícháme 1 dl zakysané smetany s 1 menším vejcem. Těsto rozdělíme na 18 - 20
bochánků, necháme chvíli kynout. Klademe na vymazaný plech, pomocí skleničky
vytlačíme důlek, naplníme trochou smetany, podušené cibule, posypeme nakrájenou
slaninou a drceným kmínem. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při
teplotě 200°C déle než 30 minut - hlídáme.
ZÁVIN PLNĚNÝ BRAMBOROVÝM TĚSTEM:
Listové těsto, bramborákové těsto, 4
párky. Listové těsto rozdělíme na 2 díly a rozválíme. Každý plát naplníme
bramborákovým těstem, položíme 2 párky a svineme. Propícháme vidličkou a oba
"štrúdly" ve vyhřáté troubě upečeme.
ŠUNKOVÉ ROHLÍČKY:
150g hladké mouky, 60g másla, 1 vejce,
125g tvarohu, 150g vařených brambor. Nastrouhané a vychladlé brambory uvařené
ve slupce smícháme s rozpuštěným máslem, moukou, tvarohem a rozšlehaným vejcem.
Vypracujeme těsto, které necháme 1/2 hodiny odpočinout. Těsto vyválíme na plát
tloušťky 0,5 cm a rozkrájíme na 8 trojúhelníků. Na každý trojúhelník dáme
trochu náplně a svineme do tvaru rohlíčku. Náplň: 120g šunky nakrájíme na
kostičky, osmahneme na másle, smícháme s 1 lžící mouky, 1 lžící zakysané
smetany a bylinkami (petrželová nať, majoránka), mírně opepříme. Rohlíky dáme
na vymazaný plech, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Troubu
předehřejeme na 225°C, pečeme asi 25 minut.
BÁBOVKA SE SALÁMEM:
300g celozrnné (nebo polohrubé) mouky, 50g
másla, 1 vejce, 20g droždí, 100g nakrájeného uzeného masa (moravské, krkovička,
kýta), 100g anglické slaniny, 1/2 cibule, 1 lžíce kuliček zeleného pepře
(namočených ve vodě), mletý pepř, sůl. V 1/8l mléka rozpustíme droždí, necháme
vzejít. Do osolené mouky nalijeme kvásek, přidáme vejce, na plátky nakrájené
máslo, trochu mletého pepře a vypracujeme vláčné těsto. Necháme 30 minut
kynout. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, slaninu a necháme vychladnout.
Zapracujeme do těsta společně s namočeným pepřem a nakrájeným masem. Naplníme
do vymazané formy, necháme 30 minut kynout. Pečeme při 180°C asi 50 minut,
bábovku krájíme na řezy úplně vychladlou.
ŠUNKOVÉ TYČINKY:
Listové těsto tence vyválíme a nakrájíme
na 10 cm pruhy. Potřeme rozšlehaným vejcem, poklademe plátky šunky. Z pruhu
nakrájíme 3 cm široké pásy. Každý pruh uprostřed stočíme jako mašli a klademe
na vodou opláchnutý plech. Znovu potřeme vejcem a v hodně vyhřáté troubě
upečeme.
SLANÉ LISTOVÉ ŠÁTEČKY:
2 balíčky listového těsta, 200g žampiónů
(nebo čerstvých hub), 3 - 4 nožky tenkých drůbežích párků, 3 vejce, 100g
strouhaného uzeného sýra Eidam, 1 cibule, kmín, mletý pepř, špetka muškátového
květu, sůl, pažitka nebo petrželka. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme
nakrájené houby a nakrájené párky. Společně podusíme, když jsou houby měkké,
zahustíme vejci a mícháme do zhoustnutí. Osolíme, okořeníme a vmícháme nasekané
bylinky. Těsto rozdělíme na 8 stejných dílů, z každého vyválíme placku. Potřeme
vychladlou náplní, přeložíme a okraje dobře přitiskneme. Pečeme na vodou
opláchnutém plechu ve středně vyhřáté troubě. Po 15 minutách potřeme žloutkem
rozšlehaným s 1 lžící vody, posypeme sýrem a dopečeme.
SLANINOVÉ ROHLÍČKY:
250g polohrubé mouky, 120g tuku, 1 vejce,
6 lžic mléka, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička soli, 300g plátků anglické
slaniny. Vypracujeme těsto, necháme odpočinout v chladu. Tence vyválíme, podle
dezertního talířku vykrojíme kola. Každé kolo rozkrájíme na 8 dílků
(trojúhelníčků). Na dílky klademe plátky slaniny a rohlíčky stáčíme ke špicce.
Klademe na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme solí, mákem.
Upečeme ve vyhřáté troubě.
SLANÉ KOLÁČKY POLIČANKY:
200g hladké mouky, 200g polohrubé mouky,
200g tuku, 1 vejce, 150g strouhaného tvrdého sýra, 100g pikantního tvrdého
salámu (Vysočina, Poličan, Herkules), 1 cibule, sůl. Mouky společně prosijeme,
lehce osolíme, přidáme vejce, změklý tuk, strouhaný sýr. Salám a cibuli
pomeleme na masovém strojku a přidáme do těsta. Těsto propracujeme a necháme v
chladu hodinu odpočinout. Vyválíme plát asi 5 mm silný a vykrajujeme menší
kolečka. Upečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova.
PETROVO POHOŠTĚNÍ:
500g hladké mouky, 5 lžic oleje, 1
žloutek, 50g droždí, 1/2 lžičky soli, mléko, 500g párků (cigáro, kousky
uzeného). Vzešlý kvásek nalijeme do mouky, přidáme žloutek, olej, sůl.
Vypracujeme těsto a necháme vykynout (asi hodinu). Znovu propracujeme, necháme
vykynout. Lžící vykrajujeme kousky těsta a balíme do něj kousky uzeniny nebo
masa. Potřeme žloutkem, posypeme sezamovým semínkem a nahoře 4x nařízneme.
Upečeme ve středně vyhřáté troubě.
ŠNEČCI Z LISTOVÉHO TĚSTA: