Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slané pečivo s uzeninou

29. 6. 2008

ŠUNKOVÝ ZÁVIN:
400g listového těsta, 100g šunky, 1 vejce, 1 lžíce strouhanky, sůl. Těsto rozpůlíme a každý kus tence vyválíme na stejně velké obdélníky. Šunku nebo salám pomeleme, vmícháme vejce a strouhanku. Vyválený obdélník položíme na vodou vypláchnutý plech a potřeme šunkovou náplní, posypeme nasekanou bazalkou (petrželkou, rozmarýnem). Přiklopíme druhým dílem a pevně (obzvláště okraje) přitlačíme. Potřeme rozšlehaným vejcem a v hodně vyhřáté troubě upečeme.

 

MASOVÝ ZÁVIN:
500g listového těsta, 200g mletého masa, 1 sklenice sterilovaného zelí (600 - 700g), 1 cibule, 4 stroužky česneku, paprika, pepř, sůl. Na troše oleje osmahneme nakrájenou cibuli, česnek, maso. Necháme vychladnout. Do vychladlé směsi přidáme sterilované zelí (okapané), osolíme, opepříme, dochutíme paprikou.  Z listového těsta vyválíme 2 placky, naplníme je směsí a zabalíme jako závin. Pečeme do křupava.

 

SILVESTROVSKÁ PODKOVA:
500g listového těsta, 250g uzeného masa, 300g hrubě nastrouhaného Eidamu, 3 vařená vejce, 2 syrová vejce, 2 rohlíky nakrájené na kostičky, 2 lžíce sterilovaných hub, mléko, hořčice, zelená petrželka, mletý pepř, sůl. Rohlíky pokropíme mlékem, smícháme s rozšlehaným vejcem, drobně nakrájeným masem, sýrem, na kostičky nakrájeným vejcem. Listové těsto rozválíme, potřeme hořčicí a rozetřeme připravenou směs. Posypeme houbami a nasekanou petrželkou. Opatrně svineme do závinu a na vodou opláchnutém plechu vytvarujeme do podkovy. Potřeme rozšlehaným vejcem a v hodně vyhřáté troubě upečeme do zlatova.

 

SALÁMOVÉ TRUBIČKY:
Listové těsto tence rozválíme, nakrájíme na čtverečky (5x5 cm). Na každý položíme kolečko měkkého salámu (může být i ostřejší), na salám dáme trochu okapaného kyselého zelí. Pevně stočíme do trubičky a svinutým koncem položíme na vodou opláchnutý plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v dobře vyhřáté troubě.

 

ŠNECI Z LISTOVÉHO TĚSTA:
Listové těsto rozválíme, posypeme grilovacím kořením a poklademe plátky šunkového salámu. Stočíme do válečku, krájíme na 1/2 cm kolečka a řeznou stranou položíme na plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a ve vyhřáté troubě upečeme.

 

SLANÝ ZÁVIN:
400g listového těsta, 300g měkkého salámu (tenké plátky), 1 velká cibule, 200g hrubě nastrouhaného sýra Eidam, 3 lžíce kečupu, 1 lžička kari koření. Těsto rozdělíme na 3 díly, každý vyválíme na obdélník, posypeme solí a poprášíme kari kořením. Potřeme kečupem, poklademe plátky salámu a kolečky nakrájené cibule. Posypeme sýrem. Záviny svineme, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem, mákem nebo sezamovým semínkem. Pečeme na vodou opláchnutém plechu asi 20 minut na 180 - 200°C.

 

SLANINOVÉ PLACKY:
400g hladké mouky, 400g vyškvařené anglické slaniny nebo škvarků (mleté nebo kousky), 2 lžíce zakysané smetany, 4 lžíce bílého vína, kvásek z 20g droždí, sůl. Vykynulý kvásek přidáme do mouky i s ostatními surovinami a zaděláme tužší těsto. Vyválíme plát, ze kterého vykrajujeme placičky, klademe je na vymazany plech a pečeme v předehřáté troubě. Podáváme se zeleninovým salátem.

 

KYNUTÉ CIBULOVÉ KOLÁČKY:
500g polohrubé mouky, 80g rozpuštěného vlahého tuku, 1 lžíce rozdrobeného droždí, 1 lžička soli. Do mísy prosejeme mouku, v důlku zaděláme v troše vlažné vody kvásek, přidáme tuk, osolíme a vypracujeme vláčné těsto. Necháme dobře vykynout. Na 2 lžících másla podusíme 800g nakrájené cibule. Nakrájíme na kostičky 100g prorostlé slaniny. Zvlášť rozmícháme 1 dl zakysané smetany s 1 menším vejcem. Těsto rozdělíme na 18 - 20 bochánků, necháme chvíli kynout. Klademe na vymazaný plech, pomocí skleničky vytlačíme důlek, naplníme trochou smetany, podušené cibule, posypeme nakrájenou slaninou a drceným kmínem. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při teplotě 200°C déle než 30 minut - hlídáme.

 

ZÁVIN PLNĚNÝ BRAMBOROVÝM TĚSTEM:
Listové těsto, bramborákové těsto, 4 párky. Listové těsto rozdělíme na 2 díly a rozválíme. Každý plát naplníme bramborákovým těstem, položíme 2 párky a svineme. Propícháme vidličkou a oba "štrúdly" ve vyhřáté troubě upečeme.

 

ŠUNKOVÉ ROHLÍČKY:
150g hladké mouky, 60g másla, 1 vejce, 125g tvarohu, 150g vařených brambor. Nastrouhané a vychladlé brambory uvařené ve slupce smícháme s rozpuštěným máslem, moukou, tvarohem a rozšlehaným vejcem. Vypracujeme těsto, které necháme 1/2 hodiny odpočinout. Těsto vyválíme na plát tloušťky 0,5 cm a rozkrájíme na 8 trojúhelníků. Na každý trojúhelník dáme trochu náplně a svineme do tvaru rohlíčku. Náplň: 120g šunky nakrájíme na kostičky, osmahneme na másle, smícháme s 1 lžící mouky, 1 lžící zakysané smetany a bylinkami (petrželová nať, majoránka), mírně opepříme. Rohlíky dáme na vymazaný plech, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Troubu předehřejeme na 225°C, pečeme asi 25 minut.

 

BÁBOVKA SE SALÁMEM:
300g celozrnné (nebo polohrubé) mouky, 50g másla, 1 vejce, 20g droždí, 100g nakrájeného uzeného masa (moravské, krkovička, kýta), 100g anglické slaniny, 1/2 cibule, 1 lžíce kuliček zeleného pepře (namočených ve vodě), mletý pepř, sůl. V 1/8l mléka rozpustíme droždí, necháme vzejít. Do osolené mouky nalijeme kvásek, přidáme vejce, na plátky nakrájené máslo, trochu mletého pepře a vypracujeme vláčné těsto. Necháme 30 minut kynout. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, slaninu a necháme vychladnout. Zapracujeme do těsta společně s namočeným pepřem a nakrájeným masem. Naplníme do vymazané formy, necháme 30 minut kynout. Pečeme při 180°C asi 50 minut, bábovku krájíme na řezy úplně vychladlou.

 

ŠUNKOVÉ TYČINKY:
Listové těsto tence vyválíme a nakrájíme na 10 cm pruhy. Potřeme rozšlehaným vejcem, poklademe plátky šunky. Z pruhu nakrájíme 3 cm široké pásy. Každý pruh uprostřed stočíme jako mašli a klademe na vodou opláchnutý plech. Znovu potřeme vejcem a v hodně vyhřáté troubě upečeme.

 

SLANÉ LISTOVÉ ŠÁTEČKY:
2 balíčky listového těsta, 200g žampiónů (nebo čerstvých hub), 3 - 4 nožky tenkých drůbežích párků, 3 vejce, 100g strouhaného uzeného sýra Eidam, 1 cibule, kmín, mletý pepř, špetka muškátového květu, sůl, pažitka nebo petrželka. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby a nakrájené párky. Společně podusíme, když jsou houby měkké, zahustíme vejci a mícháme do zhoustnutí. Osolíme, okořeníme a vmícháme nasekané bylinky. Těsto rozdělíme na 8 stejných dílů, z každého vyválíme placku. Potřeme vychladlou náplní, přeložíme a okraje dobře přitiskneme. Pečeme na vodou opláchnutém plechu ve středně vyhřáté troubě. Po 15 minutách potřeme žloutkem rozšlehaným s 1 lžící vody, posypeme sýrem a dopečeme.

 

SLANINOVÉ ROHLÍČKY:
250g polohrubé mouky, 120g tuku, 1 vejce, 6 lžic mléka, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička soli, 300g plátků anglické slaniny. Vypracujeme těsto, necháme odpočinout v chladu. Tence vyválíme, podle dezertního talířku vykrojíme kola. Každé kolo rozkrájíme na 8 dílků (trojúhelníčků). Na dílky klademe plátky slaniny a rohlíčky stáčíme ke špicce. Klademe na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme solí, mákem. Upečeme ve vyhřáté troubě.

 

SLANÉ KOLÁČKY POLIČANKY:
200g hladké mouky, 200g polohrubé mouky, 200g tuku, 1 vejce, 150g strouhaného tvrdého sýra, 100g pikantního tvrdého salámu (Vysočina, Poličan, Herkules), 1 cibule, sůl. Mouky společně prosijeme, lehce osolíme, přidáme vejce, změklý tuk, strouhaný sýr. Salám a cibuli pomeleme na masovém strojku a přidáme do těsta. Těsto propracujeme a necháme v chladu hodinu odpočinout. Vyválíme plát asi 5 mm silný a vykrajujeme menší kolečka. Upečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova.

 

PETROVO POHOŠTĚNÍ:
500g hladké mouky, 5 lžic oleje, 1 žloutek, 50g droždí, 1/2 lžičky soli, mléko, 500g párků (cigáro, kousky uzeného). Vzešlý kvásek nalijeme do mouky, přidáme žloutek, olej, sůl. Vypracujeme těsto a necháme vykynout (asi hodinu). Znovu propracujeme, necháme vykynout. Lžící vykrajujeme kousky těsta a balíme do něj kousky uzeniny nebo masa. Potřeme žloutkem, posypeme sezamovým semínkem a nahoře 4x nařízneme. Upečeme ve středně vyhřáté troubě.

 

ŠNEČCI Z LISTOVÉHO TĚSTA:1 balíček listového těsta vyválíme na tenký plát. Po celé ploše rozložíme kolečka šunkového salámu a lehce je posypeme ml.paprikou. Těsto pokryté kolečky salámu opatrně zarolujeme do válečku, okraje pevně přitiskneme, aby se těsto při pečení nerozbalilo. Ostrým nožem nakrájíme z těsta asi centimetrová kolečka, rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme bílkem a pečeme asi 15 min. při 220°C. Před pečením je můžeme posypat strouh.sýrem. Podáváme teplé, i studené.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA